Başkan Tokat; “ Bir an önce doğalgaza kavuşmak istiyoruz”

ÖNDER Haber / Adem KANKAYNAR

Başkan Tokat; “ Bir an önce doğalgaza kavuşmak istiyoruz”
  • 21 November 2018, Wednesday 13:59

 

İlçemizin uzun zamandır gündeminde olan Organize Sanayi Bölgesi ve Doğalgaz konusunda, Kaymakam Eren Arslan, MİTSO Başkanı Reşit Özer ile birlikte Ankara’da bir dizi görüşmelerde bulunan Milas Belediye Başkanı Muhammet Tokat, OSB ile birlikte zorunlu olarak gelecek doğalgazı, bir an önce ilçemize getirmek için yoğun bir görüşme trafiği yaşandığını söyledi. Başkan Tokat; “Önümüzdeki yılın bütçe yatırım programına alınması hususunda çabalarımız da oldu. Bizimle birlikte Muğla’nın tüm milletvekilleri de adeta seferber oldular” dedi.

İlçemiz sınırları içerisinde 2 ayrı termik santralinin bulunması ve bunlara en yakın komşu ilçe Yatağan Termik Santrali de eklendiğinde, zaten bir ‘çanak’ görünümünde olan Milas’ta, kış aylarında hava kirliliğinin kaçınılmaz olduğuna vurgu yapan Milas Belediye Başkanı Muhammet Tokat, OSB Heyeti olarak gittikleri Ankara ziyaretinin detaylarını anlattı.

Başkan Tokat; “Organize Sanayi Bölgesi Yönetimi olarak, uzun zamandır organize sanayinin bir an önce tamamlanması için büyük bir çaba harcadığımız herkesin malumudur. Altyapı çalışmalarında artık sona gelindi, bununla ilgili süreçleri görüşmek üzere Ankara’ya gittik. Organize Sanayi Bölgesi’nin ihtiyacı olan ve aynı zamanda ilçemizin de ihtiyacı olan doğalgaz konusunu da yetkililerle görüşme fırsatı bulduk. Öncelikle, iktidarıyla muhalefetiyle tüm Muğla Milletvekillerini ziyaret ettik. İlçemizin ihtiyaçları ve talepleri konusunda birlikte çalışmanın ve aynı yerde durmanın önemli olduğunu bir kez daha gözlemledik. Vekillerimizin dışında bakanlık düzeyinde de görüşmeler yapıldı. Elbette doğalgaz konusunda; dağıtıcı firma, BOTAŞ, Enerji Piyasası Kurulu, Bakanlığın kendisi var. Dolayısıyla çok taraflı bir konu ve ilçemizin durumunu anlattık. Onlar da bu konuda bizlere destek olacaklarını belirttiler. Bizler, bir bütün halinde bu işlerin takibini sürdüreceğiz. Kaldı ki organize sanayi bölgesinde mutlaka doğalgaza ihtiyacımız olacak. Mevzuat gereği belli bir doluluk oranına ulaşıldığında doğalgazı almak hakkımız söz konusu olacak ama biz o noktaya gelmeden bir an önce doğalgaza kavuşmak istiyoruz. Öte yandan Muğla’ya geçişi sırasında Karpuzlu ilçesine bir vana bıraktırmıştık ve verimlilik açısından değerlendirildiğinde, Bodrum ile birlikte ilçemize de doğalgaz birlikte geldiğinde yatırım daha rantabıl olacağı ifade ediliyor. Fakat Valilikte yapılan toplantıda Bodrum’un böyle bir talebi olmadığı belirtildi, bu durumda Milas da tek başına kurtarmıyor ancak ilimizin tek organize sanayi bölgesinin ilçemizde yapılıyor olması bize önemli bir avantaj sağlıyor. Bir de termik santrallerinin etkileşim alanında bulunması, bir çanağın içinde bulunması ve hava akımına kapalı olması sebebiyle kışın yaşanan hava kirliliği sorunu sebebiyle bizim elzem bir ihtiyacımız var. Daha önceki dönemlerde biliyorsunuz; çevre bakanlığı nezdinde yaptığımız girişimlerde en azından bilimsel verileri ortaya koyabilme adına önce gezici, daha sonra sabit ölçüm istasyonları kuruldu buraya. Bu konuda devletimizin elinde bilimsel verilerde var. Memlekete Rusya’dan hatla doğalgaz geliyor, Karpuzlu’ya kadar gelen doğalgazın herhalde buraya kadar gelmesi de bu kadar sorun olmaması gerekiyor. Bu konuda takibimizi sürdüreceğiz bir an önce organize sanayi bölgemize ve doğalgazımıza kavuşmak için var gücümüzle gayretle çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Organize Sanayi Bölgesi’nin tamamlanması şu anda Nisan ayının sonu gibi gözüküyor, biliyorsunuz yatırımcı iki yıl içerisinde yatırımını yapmak zorunda ve bu süre tamamlanmalı ki ilimizin başka bir yerinde bir organize sanayi daha yapılabilsin. Bu konu sadece doğalgaz açısından değil, organize sanayi bölgesi tamamlandığında yaklaşık 2500-3000 kişiye istihdam olanağı sağlanacak. Bu açıdan da bizim için son derece önemli” dedi.

Doğalgaz döşenmesi altyapı çalışmasından daha kolay”

Milas Belediye Başkanı Muhammet Tokat’a, altyapı çalışmaları sırasında özellikle tarihi eserlerin yoğun olarak karşımıza çıktığı, bu nedenle çalışmanın aksadığını hatırlatarak, doğalgaz çalışmalarında da Milas benzer sorunları yaşayacak mı diye sorduğumuz da ise şu yanıtı verdi:

“Kesinlikle yaşanmayacak, çünkü altyapı çalışması yerine göre 50 cm ile 7 metre arasında değişik boyutlarda yürütüldü oysa doğalgaz çalışması daha yüzeysel yapılmaktadır. Bu nedenle vatandaşımızın herhangi bir mağduriyet yaşaması söz konusu değildir. Konu bu vesileyle gündeme gelmişken altyapı çalışmaları sırasında gerek ilçe müze müdürlüğümüz, gerekse Anıtlar Kurulu bizlere gerçekten çok yardımcı oldular. Bu anlamda onlara bir kez daha teşekkür ediyorum. Öte yandan biz altyapı çalışmasına başlarken doğalgaz konusunu da gündeme getirmiştik, ikisini beraber yürütülmesi hem kentte yaşayan vatandaşlar açısından hem de milli ekonomi açısından daha yararlı olacaktı. Fakat bu talebimiz başta bütçe ve program olmak üzere çeşitli nedenlerle kabul görmedi.”

   

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Site en altı
yukarı çık