BODRUN KOŞUSUNDA GELENDOST ANISINA ÇEVRE EYLEMİ YAPTI

BODRUN KOŞUSUNDA GELENDOST ANISINA ÇEVRE EYLEMİ YAPTI

ANTERHABER - Bodrun yarışmasının 6 km mücadelesinde yarışan  çevreci ve aktivist Ayhan Karahan, yaş gurubunda 1. Olarak bitirdiği yarışmanın son 100 metresinde “Ölmek Niye, Hem de Kömürden” yazılı bir pankart ile finish çizgisine geldi. Karahan’ ı bu şekilde finiş çizgisini geçmesini yarışmanın bitiminde bekleyen sporcu antrenör ve aileler de alkışlarla destek verdi. Minik sporcular ise Karahan finiş çizgisine ulaştığında; “Termik Santral İstemiyoruz” şeklinde slogan attılar. Bilindiği üzere bacasında filtre bulunmayan 15 termik santralin gerekli şartları yerine getirmemeleri halinde en geç bu yıl sonunda kapatılacağı söylenmişti. Ancak 3 gün önce TBMM’den geçen torba yasa ile bu 15 termik santrallere gereken koşulları oluşturması için 30 Aralık 2022 tarihine dek süre verildi. Bu süre içerisinde bacası filtresiz santraller faaliyetlerine mevcut haliyle faaliyetlerine devam edecekler. Başta santrallerin faaliyet gösterdiği yerleşim birimlerinde yaşayan kamuoyu başta olmak üzere toplumun geniş kesimlerinin tepki gösterdiği yasal düzenlemeye Bodrum’daki sivil toplum örgütleri de geniş tepki gösteriyor. Yarışmayı izleyen Bodrumlu Yüksek Mimar Nazan Yılmaz; “Yarışmayı izlemeye gelmiştim. Eylem beni heyecanlandırdı. Sayın Karahan’ın eylemini zehirli ölüm dayatmasına karşı atılmış bir işaret fişeği olarak görüyorum. Bodrum’da konu ile ilgili tüm mesleki örgütlenme ve sivil toplum kuruluşları ile bir araya geleceğiz. Muğla’daki 3 termik santralin de bacalarında filtre olmaması gerçeği, suratımızda bir tokat gibi patlamıştır. Sadece kendimizin değil; çocuklarımızın, torunlarımızın hayatlarına da sahip çıkmak en basit insani vazifemizdir” dedi.
KARAHAN: “ÜLKEYİ TORBACILAR YÖNETİYOR.”
Karahan yarış parkuru finiş çizgisinde yaptığı açıklamada; “AKP-MHP karışımlı Cumhur İttifakı ülke insanının aleyhine tüm kararları torba yasa ile ve gece yarısı meclis baskını ile alıyor. Termik santrallere bacasında filtre zorunluluğunu da evveli gün gene torba yasa ile gece yarısı kaldırdılar. Bunlar torbacıdır, memleket torbacı iktidar tarafından torbaya sokulmak isteniyor. Oysa bu ülke torbaya sığmayacak denli büyüktür. Filtreden muaf tutulan 15 termik mezarlığın 3’ü Muğla’da yer alıyor. Yani Yeniköy, Kemerköy, Yatağan termik santralleri kentimizin üzerinde adeta “Bermuda Şeytan Üçgeni” gibi durmaktadır. Cumhurbaşkanı 2 hafta önce filtresiz santrallere kapatma ile beraber yüksek para cezası uygulamasından söz etmişti. AKP Meclis Grup Başkan Vekili Ahmet Muş, “Filtresiz santraller eksiklerini gidermezse en geç bu yıl sonunda kapatılacak” demişti. İşte termik-ölüm fotoğraf önümüzde. Bu yarışmada +50 yaş grubu- 6 kilometre kategorisinde birinci oldum. Madalyamı Cevat Şakir Mahallesi Mezarlığı’nda ışıklar içersinde uyumakta olan Saynur Gelendost ablamıza takdim edeceğim. Bodrum’un en önemli değerlerinden olan Saynur ablamızın ömrünün önemli bir kısmı bu termik cinayetlerle mücadele ile geçmiştir. Hatta vefatında Gökova-Kemerköy Termik Santrali’ne karşı yapmış olduğu açlık grevindeki biyolojik hırpalanmasının da etkili olduğu iddia edilmektedir” dedi.
SAYNUR GELENDOST’A; AHDE VEFA, MADALYA, SÖZ…
Madalyasını ve yazmış olduğu bir mektubu Gelendost’tun mezar taşına takan Karahan mekuptan alıntılar yaparak: “Yoldaşımız, yüreğimiz, özlemimiz, mücadele geleneğimiz, Saynur ablamız… Bu kez sana çok hayırlı haberler vermiyoruz. Bu arada seni tanıyan-tanımayan tüm yol arkadaşlarının da sana sevgi ve salamlarını da getirdim. Senin uğruna nerede ise hayatını vakfettiğin Termik Santrallere karşı mücadelede uğursuz ve ölüme davetiye çıkaran bir gelişme yaşandı. Bizler tüm çağdaş ülkelerde terk edilmiş termik enerjinin bu bereketli topraklar üzerinden tamamen tasfiye edilmesini savunurken; iktidar kanadı adeta aklımızla dalga geçercesine bu ölüm makinelerinin filtresiz çalışmasına yol verdi. Ablam termik terörün en baskın olduğu bölgemiz olan Yatağan, Muğla’da nüfusu giderek azalan tek ilçedir. Mali durumu iyi olan terk ediyor orayı. Seninle ebedi vedamızdan bu yana bölgede akciğer kanserinden ölüm oranı % 89 artış göstermiştir. Eczane sayısı ise senden bu yana 2’ye katlanarak 40.000 nüfuslu Yatağan’da 30’a yaklaşmıştır. Ama sana sözümüz olsun Saynur abla: ‘Hayatı, senin bize nakşettiğin ilkeleri, mavi gökyüzünü, termiklerin tek ince dal olarak bıraktığı zeytini, santral küllerinin çoraklaştırdığı toprakları senin mirasın olan mücadele azmi ve kararlılığı ile savunmaya her zamankinden daha istekli olarak devam edeceğiz” ifadelerini dile getirdi.      

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Site en altı
yukarı çık