BU KARA KIŞTA, HEM DİRENİŞLERİ HEM DE MAHKEMELERİ SÜRÜYOR

Sendikaya üye oldukları için işten atıldıktan sonra 157 gündür direnişlerine devam eden TüvTürk Muğla işçileri, bir yandan da işe geri dönüş için açtıkları mahkemelerini takip ediyor. Bu kara kışta direniş çadırında direnişlerini sürdüren işçilerin mücadelesi sürerken, örgütlü oldukları DİSK’e bağlı Nakliyat İş sendikası yazılı bir basın açıklaması yaptı. Sendikanın açıklaması şöyle:

BU KARA KIŞTA, HEM DİRENİŞLERİ HEM DE MAHKEMELERİ SÜRÜYOR

“Sendikamız, Muğla Taşıt Muayene İstasyonları İşletim A.Ş.’deörgütlenmesini tamamladıktan sonra işveren, baskılara rağmen sendikadan istifa etmeyen üyelerimizden 18 işçiyi işten atmış, atılan üyelerimizdirenişe başlamış ve işe iade davaları açılmıştı. Muğla Merkez İstasyonundan atılan 7 üyemizin ilk duruşması20 Aralık 2018’de yapılmıştı. 6 üyemizin davası ise bu gün (16 Ocak)  Muğla Adalet Sarayında görüldü.

Tüvtürk Muğla Taşıt  Muayene İşçileri İle Dayanışma Platformu bileşenleri, atılan üyelerimiz ve ailelerin kitlesel olarak katıldığıduruşma15 Şubat tarihine ertelendi.

Mahkeme çıkışında Muğla Adliye binasının önünde bir basın açıklama yapan Sendikamız İzmir Bölge temsilcisi Zeki Olkun,örgütlenme hakkının en temel insan haklarından biri olduğunu vurgulayarak bu hakkı tanımayan işverenlere karşı işçilerin verdiği kararlı mücadeleyi selamlayarak konuşmasına başladı. Olkun“Muğla Araç Muayene İstasyonu’nda TÜVTÜRK’te çalışan işçi arkadaşlarımız hem örgütlü toplum yaratma, hem de insan onuruna yaraşan çalışma koşulları, ücret ve geleceğe güvenle bakabilecekleri bir işyeri yaratmak adına sendikamıza üye oldular. Ancak bütün vicdanları cüzdanları olmuş, gözleri para hırsıyla bürünmüş işverenler, bu işçi arkadaşlarımızın en insancıl haklarını en demokrat haklarını sendikalı olma haklarını kullanmalarına tahammül edemediler ve arkadaşlarımızı işsizlik ve pahalılık cehennemine attılar” dedi. Olkun, sendikaya üye olmanın anayasal hak olduğunu, bu hakkın yasalarla ve uluslararası sözleşmelerle güvence altına alındığını belirterek işverenin işçileri işten atarak anayasal suç işlediğini ve bununla ilgilide gerekli suç duyurularının yapıldığını belirtti. Tüvtürk Muğla’da atılan işçiler işbaşı yapıncaya ve toplu iş sözleşmesi imzalanıncaya kadar bu direnişin, mücadelenin devam edeceğini ifade etti. Olkun konuşmasını Türkiye’nin değişik yerlerinde devam eden direnişleri,  sendikamız üyesi Eskişehir TÜVTÜRK Reysaş işçilerini, Urfa Polçak işçilerini, yine sendikamız öncülüğünde gasp edilen tazminat hakları için direnen Real ve Makro işçilerini, Flormar, Cargill ve Aydın Büyükşehir Belediyesi işçilerinin onurlu direnişlerini selamlayarak konuşmasını bitirdi. 

Açıklamada söz alan avukatımız Av. Tacettin Çolak’da hukuki süreçle ilgili bilgi verdi.  Çolak, İşverenin keyfi olarak performans gibi gerekçelerle işçi çıkartmasının  hukuken mümkün olmadığını, işverenin sendikalı işçileri işten çıkarttıktan birkaç gün sonra İŞKUR’a eleman ilanı verdiğini, işverenin açıkça sendika düşmanlığı yaptığını belirterek sendikalaşmanın anayasal hak olduğunu ve bu hakkın işverenlerin icazetine bağlı olmadığını belirtti. Muğla’da güzel bir dayanışma ruhu olduğunu, bu dayanışma ruhu ile ‘kurtuluş yok tek başına, ya hep beraber ya hiç birimiz’ parolasıyla hareket ederek kazanacakların belirterek sözlerini bitirdi.

Direnişçi işçilerinden Burcu Karaova ise yaptığı konuşmada, 10 yıldır çalıştığını sendikalı olunca performans düşüklüğü veya hatalı muayene gibi gerekçelerle işten atıldıklarını belirtti. Karova tek amaçlarının haksız ve hukuksuz bir şekilde atıldıkları işlerine dönmek olduğunu ve bunun içinde fedakarlık yaparak direnişe devam ettiklerini ve kazanacaklarını belirtti.

TÜVTÜRK Dayanışma Platformu adına konuşma yapan KESK Muğla Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü ve SES Şube Başkanı Fatma Yarış da 157 gündür işine ekmeğine sahip çıkmak için direnen Muğla TÜVTÜRK Araç Muayene İstasyonu işçilerinin talepleri yerine gelene kadar yan yana omuz omuza olmaya devam edeceklerini bir kez daha ifade etti.

Yapılan konuşmaların ardından işçiler direniş alanına gittiler.

Nakliyat-İş Sendikası

Genel Merkezi“

Editör: Adem KANKAYNAR
Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Site en altı
yukarı çık