Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nden İlginç Karar:

​​​​​​​KENDİ VERDİĞİ ‘ÇED GEREKLİ DEĞİLDİR’ KARARINI İPTAL ETTİ!..

Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nden İlginç Karar:

Milas’a bağlı Kıyıkışlacık Mahallesi’nde 394 ada 649 parsele bir firma tarafından yapılması düşünülen Yük Tahmil ve Tahliye İskelesi – Dip Tarama Projesi’nde önemli bir karar alındı.

Kıyıkışlacık halkı başta olmak üzere STK’ların da yapılmasına karşı olduğu proje için, Muğla Valiliği Çevre ve Şehircilik il Müdürlüğü taraından, 28 Aralık 2020 tarihinde “Çevresel Etki Değerlendirmesi Gerekli Değildir” kararı verilmişti. Karara karşı Kıyıkışlacık halkı, muhtarlığı ve çeşitli sivil toplum kuruluşları bu karara şiddetle karşı çıkmışlar ve Güllük Körfezi Dayanışması ile Milas Belediyesi de kararın iptali için dava açmıştı. Bu davada mahkeme, 28 Mayıs Cuma tarihinde bilirkişi incelemesi kararı almıştı. Cuma günü yapılacak olan bilirkişi incelemesi öncesinde, Muğla Valiliği Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, 17 Mayıs tarihinde yeni bir karar alarak, “projenin bir bütün olarak kümülatif etkilerinin değerlendirilebilmesi amacıyla” ÇED Gerekli Değildir Kararı’nın kaldırıldığı bildirildi. Bu kararın ilgili mahkemeye de ulaştırıldığı anlaşıldı. Çünkü mahkeme, dava konusu kararın kalkmış olması nedeniyle, bilirkişi raporuna da gerek kalmadığı kararını vererek, dosyayı kapattı.

Valilik İl Çevre ve Şehircilik Il Müdürlüğü’nün kararında, Yük Tahmil ve Tahliye İskelesi – Dip Tarama Projesi’ne ilişkin ilgili firmanın proje alanındaki faaliyetlerinin de durdurularak, mevcut durumdan bilgi verilmesi gerektiği bildirildi.

Ancak kararda, aynı firmanın, bu bölgede kurulacak Yük Tahml ve Tahliye İskelesi-Dip Tarama Projesi’ne ilişkin olarak 100 bin DWT’luk gemilerin yanaşabilmesi için bir müracaatının daha olduğu, ÇED Gerekli Değildir Kararı’nın iptal edildiği dosyada ise 60 bin DWT’luk gemilerin yanaşabileceği limandan bahsedildiği bildirildi.

Dolayısıyla, neden böyle ikili bir başvuru olduğu sorusu ortaya çıkmakta.

KIYIKIŞLACIKLILAR ÇOK SEVİNDİ..

Kararın duyulması, bu konuda büyük mücadeleler veren Kıyıkışlacıklıları çok sevindirdi. Güllük Körfezi Dayanışması İasos Mahalle Meclisi Sözcüsü Hülya Scobie, yaptığı yazılı açıklamada şu görüşlere yer verdi: “Muğla Valiliği Çevre ve Şehircilik Bakanlığı İl Müdürlüğü’nün aldığı bu karardan çok mutluluk duyduk, kararın başta Kıyıkışlacık halkına ve tüm Güllük Körfezine hayırlı uğurlu olması diliyoruz.   Yapılan yanlıştan dönülmesi Güllük Körfezi için çok önemli bir gelişme. Körfezde zaten bir liman varken, hemen yanına ikinci bir limanın hem de antik bir kente, (İasos’a) yapılmasının çevreye vereceği kümülatif etkileri hesaplanmadan, halkın görüşü bile alınmadan, ÇED gerekli değildir kararının çıkması biz yerel halk tarafından olduğu kadar bilim insanlarımızca da şaşkınlık ve üzüntüyle karşılanmıştı. Ayıldız Yük Tahmil ve Tahliye İskelesi (aslında bir Limandır bu küçük ölçekli göstermek için iskele ismini kullanmışlar. 260m uzunluğunda 25m genişliğinde yapılması planlanan bu liman 6-8 adet 165.000DWT’lik gemilerin aynı anda yanaşabileceği büyüklükte bir liman olacak) ve Dip Tarama Projesi, PTD (proje tanıtım dosyası)ndaki eksiklikleri uzmanlarımız çok iyi tespit etmişler ve dava dilekçemizde de bunu avukatımız Bora Sarıca detaylarıyla yer vermişti. Halk olarak 300 vekaletname ile açtığımız Davamızı kazanacağımızdan bu yüzden zaten çok emindik. Muğla Valiliği Çevre ve Şehircilik Bakanlığı İl Müdürlüğü’nün aldığı bu karar mahkeme sürecini kısalttı. Umarız, Ayıldız firması da yaptığı yanlışın farkına varır; Güllük Körfezi’nin göğsüne hançer gibi saplanacak bu projeden tamamen vazgeçerler. Umarız karşımıza bu defa da bir ÇED dosyasıyla çıkmazlar. Zira çıkarlarsa Antik Kentimiz İasos’da yapılacak bu liman Projesine itiraz eder ve sonuna kadar mücadelemize devam ederiz. Mücadelemizde Bizlerden desteğini esirgemeyen Muğla Büyükşehir Belediyesi Başkanımız Sayın Osman Gürün’e, Milas Belediye Başkanımız Sayın Muhammet Tokat’a, özverili çalışmalarından dolayı Kıyıkışlacık Muhtarımız Halis Şahin’e Muğla Mimarlar Odasına ve Ankara’daki İçişleri Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yetkililerine, bize yol gösteren ve davamızı üstlenen Avukatımız Bora Sarıca’ya ayrıca bize inanan ve destekleyen tüm dostlarımıza teşekkürü borç biliriz. Birlikten güç doğuyor. Güzel Türkiye’mizde, dünya mirası cennet İasos’da, mutlu yarınlarda, huzur içinde temiz bir doğa içinde yaşamak istiyoruz. Sevgi Saygı ve Selamlarımızla..”

HABERE AİT RESİMLER

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Site en altı
yukarı çık