Image Slider
Fevzi Topuz
Mehmet Cayirli
Durmus Ozdemir
Ahmet Aras

Çevrecilerden RES tepkisi

Ekosistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği Başkanı Bahattin Sürücü, Milas ile Karpuzlu ilçeleri sınırında yapılması plananlanan 30 adetlik rüzgar enerji santrali için ‘Yok artık’ dedirten bir proje olduğunu söyledi. Sürücü, projenin bölgeyi olumsuz etkileyeceğini belirterek dernek olarak 12 Mayıs günü Milas’ın Sakarkaya Mahallesi’nde yapılacak olan ÇED Halkın Katılımı Toplantısı’na katılacaklarını ifade etti.

Çevrecilerden RES tepkisi

Milas ile Karpuzlu sınırının 33 kilometrekarelik alanına 125 MW kapasiteli 30 adetlik rüzgar enerji santrali kurulması planlanıyor. Projenin ÇED Halkın Katılımı Toplantısı ise, 12 Mayıs günü saat 10.00’da Milas’ın Sakarkaya Mahallesi’nde, 14.00’te ise Karpuzlu’nun Tekeler Mahallesi’nde gerçekleştirilecek. 30 türbinin kurulması planlandığı projenin yerinin, Latmos Dağları’nın madenden kurtulabilmiş en bakir yerler olduğunu belirten çevreciler, tırların geçmesi için açılacak yolların doğayı tahrip edeceğini söyledi.

EKODOSD Başkanı Bahattin Sürücü, “Antik adı Latmos olan Beşparmak Dağları’nın en bakir alanlarında, ‘yok artık’ dedirten bir rüzgar enerji projesi başlatılacağını öğrenmiş bulunmaktayız” diyerek, projenin Milas’ta Sakarkaya bölgesinden başlayarak, Anadolu Geçidi, Kayabükü, Narhisar, Konak, Ketendere köy arazilerinde ve Aydın Karpuzlu’ya bağlı mahallelerde 33 kilometrekarelik geniş bir alanda 125 MW kapasiteli 30 adet rüzgar enerji türbininden oluşacak santral inşaatlarının yapılması düşünüldüğünü hatırlattı.

Rüzgar türbinleri santrallerinin yapılacağı bölgelerin, Latmos Dağları’nda madenlerden kurtulabilmiş en bakir bölgelerde yer aldığını söyleyen Sürücü, “33 kilometrekarelik alanda tırların geçmesi için açılacak devasa büyüklükteki yolların yaratacağı tahribat korkunç olacaktır. Latmos Dağları’nın doğal peyzajının en güzel olduğu, hareketli bir yaban hayatının devam ettiği, yoğun ormanlık alanların bulunduğu, bitki çeşitliliği açısından endemik cıclamen mirable başta olmak üzere yüzlerce bitki çeşidinin bulunduğu, ilginç şekilli kayalarıyla potansiyel bir jeoturizm ve ekoturizm alanı olabilecek güzellikteki bölgede bu projenin gerçekleşmesi halinde geri dönüşü olmayan bir tahribat yaratacaktır. Proje alanının batı kısmı, Milli Park yapılması düşünülen alanı kapsamaktadır.” dedi.

Ekosistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği(EKODOSD) Başkanı Bahattin Sürücü, sözlerini şu ifadelerle sürdürdü: “Alanın içinde Anadolu’daki önemli keşiflerden biri sayılan Suratkaya’da bulunan Hitit Yazıtları, kaleler, kayaresimleri, savunma yapıları, antik yerleşim alanları gibi pekçok kültür varlığı bulunmaktadır. Bahse konu olan bölgede keşfedilmesi gereken birçok kültür varlığının olduğu bilinmektedir. Bunların araştırılması bile on yıllar sürecek bir zaman dilimine ihtiyaç vardır. Bölge halkının en önemli geçim kaynakları olan Fıstık Çamı, Arıcılık, Zeytincilik ve hayvancılık yüzyıllardır geleneksel bir şekilde yapılmaktadır. Bu projenin gerçekleşmesi halinde, başta yöre insanları olumsuz etkilenecektir. Doğal hayat büyük zarar görecek, doğal ve kültürel kaynak değerleri açısından eşsiz özelliklere sahip, gelecekte önemli bir turizm alanına dönüşecek bölge büyük tahribata uğrayacaktır.Zaten birçok bölge maden faaliyetleri nedeniyle delik deşik edilmiş vaziyette olup, bakir kalmış böylesine değerli bir alanın bozulmasına izin verilmemelidir.

12 Mayıs’ta bölgenin korunması için sabah 10.00’da Sakarkaya’da, saat 14.00’de Tekeler Köyünde destek vereceğiz.”

 

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 1

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Site en altı
yukarı çık
siteacilis