Image Slider
Fevzi Topuz
Mehmet Cayirli
Durmus Ozdemir
Ahmet Aras

Euromos'taki Restorasyon çalışmaları hız kazandı

Milas’ın en önemli kültür hazinelerinden biri olan Euromos Antik Kenti’nde 2011 yılında hazırlıklarına başlanan restorasyon çalışması büyük ölçüde tamamlandı. 1969-1975 yıllarındaki çalışmalarda restorasyon ilkelerine uygunsuz yapılan kalıntıların da temizlendiği çalışmada, tarihe yenik düşen ve parçalanan taşlar demir, bronz ve kurşun kullanılarak birleştiriliyor. Doç. Dr. Abuzer Kızıl’ın kazı başkanlığında çok sayıda uzman isimlerle yürütülen çalışma tamamlandığında, Euromos, yöre halkının tanımlamasıyla Ayaklı, Türkiye’nin en dikkat çeken antik kentlerinden biri olacak.

Euromos'taki Restorasyon çalışmaları hız kazandı

İnşa edildiği M.S. 2. yüzyıldaki ihtişamına kavuşturulması için başlatılan çalışma kapsamında Euromos Antik Kenti’ndeki Zeus Lepsynos Tapınağı, Agora, hamam, tiyatro ve surlarda yürütülen restorasyon sürüyor.

1800 yıl önce bölgenin güçlü hayırseverlerinin desteğiyle yapımına başlanan ve o dönem yaşanan ekonomik kriz nedeniyle yarım kaldığı tahmin edilen Euromos Antik Kenti’ndeki Lepsynos Tapınağı’ndaki çalışmalar ise, projenin merkezini oluşturuyor.

Euromos Antik Kenti’ndeki son restorasyon çalışması, 1969-75 yılları arasında Akademisyen Ümit Serdaroğlu tarafından gerçekleştirildi. Ancak dönemin teknolojik şartları ve araştırma olanaklarının yetersizliği sebebiyle, restorasyon çalışmalarında inşaat demiri ve beton kullanıldı. 

Milas Meslek Yüksekokulu Müdürü ve Euromos Kazı Başkanı Doç. Dr. Abuzer Kızıl, “Hocamızın o dönemki amacı bölgenin sağlıklı bir planını çıkarmak ve tapınağın tam ortasında yer alan mimari blokları bir kenara koymak. Ümit Hoca, yaptığı bir takım uygulamalarda betonu tercih ediyor. Öncelikli olarak tapınağın duvarları ve kuzey cephenin doğu kanadındaki merdivenler bazı döşeme kısımları tamamen demir ve beton kullanılarak tamamlanmaya çalışılmış. Belki zemindeki basamaktaki betonlar tolere edilebilir bir noktaya kadar. Fakat orjinal tapınağın dokusu içerisinde yer alan betonların, restorasyon ilkelerine uygun olmadığını görüyoruz. ” dedi.

“ANTİK DÖNEMDEKİ İHTŞAMINA GETİRİLECEK”

Milas için önemli bir yere sahip Euromos’ta restorasyon çalışmaları 2011 yılından itibaren yeniden başladı. Tasnifleme ve planlama işlemlerinin ardından son 2 yılda hız kazanan proje hakkında konuşan Euromos Kazı Başkanı Kızıl şu ifadeleri kullandı: “Euromos Antik Kenti’nde öncelikli hedeflerimizden bir tanesi; Anadolu’nun en iyi korunmuş Roma dönemi tapınaklarından bir tanesi olan Lepsynos Tapınağı’nı ayağa kaldırmak ve Antik dönemdeki ihtişamına yakışır bir düzeye getirmekti.”

“DANTEL GİBİ İŞLEDİK”

Her cephede kullanılabilecek sütun tamburları, sütunlar, sütun başlıkları, korniş bloklarının mevcut olduğunu söyleyen Kızıl, “Tüm bunları dantel gibi işleyerek, belgeledik. Kayıtlara geçirdik. Bu proje ilgili kurumlardan geçtikten sonra geçtiğimiz yıl uygulama aşamasına geldik.” dedi.

DEMİR, BRONZ VE KURŞUN KULLANILIYOR

Kızıl, son 1 yıllık çalışmada; parça bazında restorasyon ve sağlamlaştırma işlemleri yürüttüklerini ve çalışmalarının hız kazandığını belirterek “Örneğin bir sütun tamburu 3 parçaya ayrılmışsa, biz bu parçaları tümlemeye çalıştık. Bu çalışmalar sırasında da tıpkı antik dönemdeki uygulamaları baz aldık. Demir, bronz ve kurşun kullanarak birleştirme uygulamalarını gerçekleştirdik. Öncelikli olarak batıdaki 6 sütunun alt tamburlarını orjinal yerlerine koyduk. Onun arkasından daha önce kullanılmış olan beton blokların yerlerinden sökülerek bertaraf edilmesi işlemlerini gerçekleştirdik. Mevcut ayakta duran pek çok sütunda görülen çatlak ve yıpranmalar sağlamlaştırılmaya çalışıldı.” diye konuştu.

HEDEF GELECEĞE AKTARMAK

Euromos Antik Kenti’nin 2 bin yıl önce bizlere emanet edilen bir kültür mirası olduğunun altını çizen Kızıl, “Bunu en iyi şekilde gelecek nesillere aktarmak öncelikli görevlerimizden bir tanesi. Euromos Antik Kenti’nin inşası sırasındaki tüm taş ihtiyacı, tapınağın yan tarafındaki taş ocağından temin ediliyor. Buraya gelen bir ziyaretçi, taş ocaklarından itibaren taşın nasıl ocaktan çıkarıldığını, nasıl işlendiğini, nasıl tapınağa getirildiğini ve nasıl bir yapı haline getirildiğini rahatlıkla izleyebilecek.” ifadelerini kullandı.

BİRKAÇ YIL İÇERİSİNDE TAMAMLANACAK

Yılın 12 ayı devam eden çalışmaların birkaç yıl içerisinde tamamlanması için çaba sarf ettiklerini kaydeden Kızıl, “Lepsynos Tapınağı, böylece Anadolu’nun görsel, plan ve işlem anlamında belki de en iyi kendini sunabilecek tapınaklarından biri olacak. Kazı çalışmaları sadece tapınakta devam etmiyor. Tiyatroda da kazı ve restorasyon çalışmaları devam etmekte. Geçen sene kazmaya başladığımız hamamda kazı, restorasyon çalışmaları devam ediyor. Öngördüğümüz diğer büyük projemiz Agora’da devam edecek. Agora’yı Valilik ve Türk Tarih Kurumu’nun destekleriyle 1,5-2 yıl içerisinde antik dönemdeki gibi hareketliliğin yaşandığı, yöresel ürünlerin bulunduğu, sportif yarışmaların gerçekleştiği, eğitim çalışmalarında kullanılabilecek bir yer olarak görüyoruz. Euromos, sadece Muğla’nın değil, Anadolu’nun ve tüm dünyanın en gözde antik kentlerinden, en çok ziyaret edilen antik kentlerinden biri olacak.” diye konuştu.

Proje kapsamında, bölgedeki mahallelerde ikamet eden vatandaşlar istihdam edilirken, öğrencilerin ve uzmanların mesleki gelişimlerine de katkıda sunuluyor. 

 

 

HABERE AİT RESİMLER

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Site en altı
yukarı çık