CHP’Lİ GİRGİN’DEN BAKAN KURUM’A; AFETZEDELER İÇİN YENİ DÜZENLEME YAPACAK MISINIZ?

CHP Muğla Milletvekili Süleyman Girgin Türkiye genelinde yaşanan afetler sonrası yapılan yardımları düzenleyen yönetmelikle ilgili vatandaş lehine yeni düzenlemeler yapılıp yapılmayacağını TC. Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum tarafından yazılı olarak cevaplandırılması istemiyle verdiği yazılı soru önergesiyle TBMM gündemine taşıdı.

CHP’Lİ GİRGİN’DEN BAKAN KURUM’A;  AFETZEDELER İÇİN YENİ DÜZENLEME YAPACAK MISINIZ?

Deprem, sel, heyelan, yangın gibi afetlerde afetzedeler için ‘ihale yöntemi’ ve ‘evini yapana yardım yöntemi’ ile kredi verildiğini söyleyen Girgin, Bakanlıkça ‘evini yapana yardım’ yöntemi ile kredi verilmesi durumunda vatandaşların inşaat maliyetlerinden dolayı mağdur olduğunu belirtti.

6 Eylül 2017 tarihinde Menteşe Zeytinköy’de yaşanan yangın sonrası vatandaşların ciddi anlamda mağdur olduklarını ve birçok sorunla karşılaştıklarını hatırlatan CHP Muğla Milletvekili Süleyman Girgin; Zeytinköy mahallemizde yaşanan afet ‘’Genel Hayata Etkili” kabul edilmiş ve Evini Yapana Yardım Yöntemi yoluyla 101 bin TL kredi verilmiştir. Oysa belirlenen büyüklükteki evler en az 150 bin TL’ye mâl olmaktadır.

Bakanlıkça eğer ‘’ihale yöntemi ile yardım’’ kararı verilmiş olsaydı inşaat maliyetinin tamamı kadar köylüye kredi verilecekti diyen Girgin afetzedelerden geliri olmayan hasta, yaşlı ve yardıma muhtaç olan vatandaşların evlerinin ise devlet tarafından yapılması gerektiğini söyledi.

Afetzedeler için yönetmelik ile belirlenen minimum 90m2 ve betonarme inşaat türü şartının da değiştirilmesi gerektiğini söyleyen Girgin, inşaat alanı ve türünün, yörenin geleneksel kültürünü de yansıtan yöresel mimari ve malzeme kullanımını kapsayan yerel mimarinin genel karakteristikleri ve büyüklüklerini kapsayacak şekilde yerinde belirlenmesi gerektiğini belirtti.

 “Zeytinköy (köyü) mahallesi bir dağ/orman köyü ve yaşayanları da orman köylüsü olup, hak sahipleri dar gelirli ve zor yaşam şartları altında hayatını idame ettiren insanlardır. Yapılacak konutlara yönelik destek amaçlı verilen kredi tutarı, genelgesi ile belirlenen minimum 90m2 ve betonarme inşaat türünü karşılamamakta olup, hala evlerin yapımına yönelik bir anlaşma ortamı sağlanamamıştır. Yaşanan yangından sonra konut ve ahırları hasar görerek mağdur olan hak sahipleri halen yeni konut ve ahırlarını inşa edememişlerdir.

Tüm Türkiye’de yaşanabilecek olan bu ve buna benzer deprem, sel, yangın, heyelan gibi afetler dolayısı ile yaşanan mağduriyetlerin daha hızlı ve yerinde çözüme kavuşturulması adına mutlaka yeni bir düzenlemeye ihtiyaç vardır” diyen Girgin, aşağıdaki sorularını Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’a yöneltti.

 1- 7269 sayılı Yasa ve ilgili Yönetmelikler gereği Hak sahibi kabul edilen ailelerden kimsesi olmayan yaşlı, ağır hasta, fakir vb. gibi mücbir sebebi olanlara Evini Yapana Yardım ve diğer yöntemlerle verilen kredi desteği yerine Devlet eliyle konut yapılarak hak sahibine teslim edilmesine yönelik herhangi bir çalışmanız var mıdır?

2- 7269 sayılı Yasa ve ilgili Yönetmelikler gereği hak sahibi kabul edilip, EYY Yöntemine göre konut yapılması kararlaştırılan aileler için AFAD Başkanlığınca belirlenen miktarda kredi verilmekte olup konut yapımı esnasında pursantaj dilimlerine göre hakediş ödenmektedir (2019 kredi miktarı:101.000 TL). Konut maliyetinin sadece bir kısmının (101.000-TL) Devlet yardımıyla karşılanması, özellikle dar gelirli hak sahiplerini mağdur etmektedir. Bu durumda EYY Genelgesinin revize edilerek Yatırım Programında ayrılan ödeneğin Çevre ve Şehircilik Birim Fiyatları üzerinden Konut maliyetinin tamamının karşılanacağı şekilde düzenlenmesine yönelik bir çalışma var mıdır?

 3- Mevzuatla belirlenen inşaat alanı ve türünün, yörenin geleneksel kültürünü de yansıtan yöresel mimari ve malzeme kullanımını kapsayan yerel mimarinin genel karakteristikleri ve büyüklüklerini kapsayacak şekilde yerinde belirlenmesini içeren bir düzenleme çalışması var mıdır?

Editör: Gülçin Erşen
Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Site en altı
yukarı çık