CHP’Lİ GİRGİN:“MADENLERDE DENETİMLER KAĞIT ÜZERİNDE Mİ KALIYOR?”

Uzun yıllar Maden-İş Sendikası Yatağan ve Havalisi Şube Başkanlığı da yapan CHP Muğla Milletvekili Süleyman Girgin, Milas’ta 3 işçinin ölümü ile sonuçlanan maden kazasını verdiği bir soru önergesiyle meclis gündemine taşımıştı. Geçtiğimiz günlerde yanıtlanan soru önergesine Bakanlık tarafından verilen cevaplar ise kafa karıştırıyor.

CHP’Lİ GİRGİN:“MADENLERDE DENETİMLER KAĞIT ÜZERİNDE Mİ KALIYOR?”

CHP’li Girgin; Milas’ın Sarıkaya Mahallesi Yumrutaş mevkiinde, feldspat madeni çıkarılan ocakta meydana gelen ve 3 işçinin hayatını kaybettiği maden kazası sonrası Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez ve Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk tarafından yazılı olarak cevaplandırılması istemiyle yazılı birer soru önergesi vererek konuyu TBMM gündemine taşımıştı.

BAKANLIKTAN GELEN CEVAP TATMİN ETMİYOR

Bakanlıktan gelen cevapların akıllarda soru işaretleri yarattığına dikkat çeken CHP Muğla Milletvekili Süleyman Girgin; Bakınız; Bakanlıktan gelen cevapta diyor ki; “Bahse konu sahada işletme izninin düzenlenebilmesi için 3213 Sayılı Maden Kanunu’na göre gerekli izinler alınmıştır.” Rödövans sözleşmesi kapsamında faaliyetlerin yürütüldüğü maden ocağında en son Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü oluru ile 30.05.2018 ve 18.02.2019 tarihinde denetim yapılmıştır.”

BAKANLIK 18 ŞUBATTA DENETLEDİM DİYOR, KAZANIN MEYDANA GELDİĞİ TARİH ZATEN 18 ŞUBATTIR.

Olay zaten 18.02.2019 tarihinde meydana gelmiş. MAPEG Heyeti olay üzerine apar topar acilen sahaya incelemeye gidiyor. Bu bir denetleme midir?

Göçük vakası yaşanan ocağın yakınındaki yoldan geçenler bile bu bloğun düşeceğini söylüyor. Ben buradan açıkça ifade etmek istiyorum, bu yaşanan kaza göz göre göre gelen bir cinayettir. Objektif bir denetlememi yoksa sahaya karşıdan bakıp gidilen kağıt üzerinde yapılan bir denetleme midir?

Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı 2008 yılında 10 Bin 500 maden ocağını denetledik diyor, denetimler artık çok daha objektif ve fazla yapılıyor diyor; ancak madenlerde iş cinayetleri artarak devam ediyor. Soma’dan bu yana 299 madenci madenlerde hayatını kaybetti. Demek ki denetimler sadece kağıt üzerinde yapılmakta.

DAİMİ NEZARETÇİ KAĞIT ÜZERİNDE Mİ?

Bakanlıktan gelen cevapta Daimi Nezaretçi Defteri, yönetmeliğe uygundur deniliyor.

Birincisi Daimi nezaretçi fiilen sahada çalışıyor mu? Yoksa yasal zorunluluktan dolayı kağıt üzerinde gösterilen bir daimi nezaretçi midir?

İkincisi eğer Daimi Nezaretçi, fiilen sahada çalışan bir mühendis ise, düşen bu bloğu nasıl göremez? Ya da gördü fakat yazamadı mı? Eğer yazsaydı zaten çalışmanın durdurulması gerekirdi. O zaman da işinden olurdu. O yüzden daimi nezaretçiler ocaklardaki pek çok riskleri ve uygunsuzlukları görmezden gelip defterlerine yazamıyorlar.

İşte bu yüzden İş Güvenliği yasası yetersizdir diyoruz. Maaşını patrondan alan nezaretçi patronu denetlemekle görevli kılınırsa, ne yazık ki bu tür acı sonuçlar kaçınılmaz hale geliyor’’ diye tepkisini dile getirdi.

Süleyman Girgin, daha sonra şunları söyledi:

“Bizler Bakanlık’tan gelen kısa ve net olmayan bu cevaplar üzerine buradan şu soruları Sayın Bakan’a bir kez daha sormayı kendimize görev biliyoruz.

1-Açık ocak işletmesi planlanan alanlarda ihtiyaç duyulması halinde şev stabilite analizlerine esas olacak jeoteknik raporun verilmesi zorunluluğu getirilmiştir denilmekte.

Açık işletme projelerinde jeoteknik rapor ve buna bağlı şev stabilite analizi olmadan yada yapılmadan nasıl açık işletme faaliyetine başlanabilir. “İhtiyaç duyulması halinde” diye bir şey söz konusu olamaz. Şev stabilite analizinin mutlaka yapılması gerekir ki ocak geometrisi buna göre düzenlenir.

2- Maden Kanununa göre gerekli izinler alınmıştır deniliyor.

 İşletme izni için ÇED Belgesi, GSM (çalışma izni), ve mülkiyet izni (tapulu alan ise o alandan bir tapu almak yeterli oluyor). Peki izin verildikten sonra bu sahada işletme projesine uygun çalışıldı mı acaba? MAPEG’e verilen işletme projesi ile sahadaki uygulama örtüşüyor mu?

3- Yapılan denetimlerde, projesine uygun çalışılması gerektiği yönünde ruhsat sahibine bildirimler yapılmıştır deniliyor. 

Bu zaten her heyetin gittiği denetimlerde tutanağa yazdığı rutin cümle. Gerçekten uygunsuzluk vardıysa neden gereği yapılmadı. Uygun çalışılmadığı halde neden bir yaptırım uygulamadınız. Uygun çalışmadı ki bu kaza oldu ve maalesef 3 can gitti.

4-Feldspat madenlerinde Ferdi kaza Sigortası zorunlu değilmiş.

Böyle bir yönetmelik olabilir mi? Kömürde çalışan madenciler için zorunlu ferdi kaza sigortası var ancak feldspatta çalışanlarda yok. Neden?  Niçin tüm madencileri kapsamıyor bu yönetmelik.

Acılı ailelerimize bir kez daha başsağlığı diliyor, madenlerde iş kazalarının kader ve fıtrat olmadığının altını bir kez daha çizerek bu tür kazaların sonuna kadar takipçisi olacağımı bir kez daha yineliyorum”.

 

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Site en altı
yukarı çık