Image Slider
Fevzi Topuz
Mehmet Cayirli
Durmus Ozdemir
Ahmet Aras

ÇİFTÇİLERE UYGULAMALI ZEYTİN SİNEĞİ MÜCADELE EĞİTİMİ VERİLDİ

Milas Ziraat Odası Başkanlığı, Tarımsal Yayım ve Danışmanlık Hizmeti sunduğu Akçalı ve Göldere mahallesindeki çiftçilere Milas Tarım ve Orman Müdürlüğü iş birliğinde, zeytinin kurtlanmasına sebep olarak kaliteyi düşüren zeytin sineğiyle ilgili mücadele yöntemleri hakkında uygulamalı eğitim verdi.

ÇİFTÇİLERE UYGULAMALI ZEYTİN SİNEĞİ MÜCADELE EĞİTİMİ VERİLDİ

Milas Ziraat Odası Başkanlığı, Milaslı çiftçilerin başlıca geçim kaynakları arasında yer alan zeytinciliğin bilimsel yöntemlerle yapılarak zeytin ve zeytinyağında kalitenin yakalanması amacıyla ziraat mühendisleriyle birlikte saha incelemeleri ve çiftçi eğitimi çalışmalarını sürdürüyor. Milas Ziraat Odası, zeytin hasat dönemi yaklaşırken bu kez zeytinde kurtlanmaya neden olan zeytin sineğiyle mücadele yöntemleri konusunda çiftçileri bilgilendirdi.

Milas Ziraat Odası’ndan Tarımsal Yayım ve Danışmanlık Hizmeti alan Akçalı ve Göldere mahallelerinde, Milas Tarım ve Orman Müdürlüğü işbirliğinde gerçekleştirilen eğitim faaliyetine; Milas Ziraat Odası Başkanı İsmail Atıcı, Milas Ziraat Odası’nda görevli ziraat mühendisleri Abdullah Öz ve Yusuf Ören, Milas Tarım ve Orman Müdürlüğü’nden ziraat mühendisleri Ümit Özgüç ve Ali Gölgedar katıldı.

ZEYTİNİN KURTLANMASI ZEYTİNYAĞINDA ASİT ORANINI ARTTIRIYOR!

İlk eğitim toplantısının yapıldığı Göldere’de mahalle kahvehanesinde Göldere Mahalle Muhtarı Orhan Akbaş, Milas Ziraat Odası Göldere Temsilcisi Niyazi Yıldız ve çiftçilerle bir araya gelen Milas Ziraat Odası Başkanı İsmail Atıcı, kaliteli zeytinyağı üretebilmek için öncelikle ürünün kaliteli olması gerektiğine dikkat çekti. Zeytin hasadında makine kullanılmasını, toplanan zeytinlerin çuval yerine plastik kasalara konularak en kısa sürede soğuk sıkım yapan tesislere ulaştırılarak sıkımının yapılmasını ve mutlaka krom tanklarda saklanmasını tavsiye eden Başkan Atıcı, mevsim itibariyle zeytinde zeytin sineği tehdidinin artış gösterdiğini belirtti.

Milas Ziraat Odası Ziraat Mühendisi Abdullah Öz, Başkan Atıcı’nın açıklamasının ardından zeytin sineğiyle mücadele yöntemleri hakkında bilgi verdi. Zeytin bahçelerine, zeytinin yağlanma öncesinde besi tuzakları asarak, haftalık düzenli sinek sayımları yapıldığını ifade eden Öz, zeytin sineğinin artış gösterdiği bölgelerde uygulanabilecek olan tuzaklama yöntemiyle ilgili uygulama yaparak şunları kaydetti: “Zeytin sineği zararlısıyla mücadele için hazırlanan besi tuzakları dap gübresi ve su çözeltisi ile yapılıyor. Kitlesel mücadelede besi tuzakları her ağaca 1 adet veya büyük ağaçlarda 2 adet olacak şekilde asılarak uygulanıyor. Bu mücadelenin başarılı olması için zararlı yoğunluğunun düşük olduğu zamanlarda ve en az 5-10 ha (50-100 da) alanda uygulanması önerilmektedir.”

EKOLOJİK DENGE BOZULMADAN MÜCADELE EDİLİYOR

Çiftçilere dab gübresi dağıtılan zeytin sineği mücadele çalışmasında üreticilerin sorularını yanıtlayan Öz, “Bu yöntem ile zeytin sineği asılan şişeler içerisinde kullanılan gübre dolayısıyla şişeye yöneltiyor ve girdiği şişenin içinden çıkamıyor. Şişenin içerisinde ilaç yok. Bu yöntemle, ekolojik dengeleri bozmadan, zeytin sineğiyle mücadele etmiş oluyoruz.” diye konuştu.

TARIMSAL DANIŞMANLIK HİZMETİYLE ÜRETİMDE KALİTEYİ YAKALADILAR

Zeytin bahçelerinin incelenmesinin ardından, zeytin sineği mücadele eğitimine Akçalı mahallesinde devam edildi. Akçalı Mahalle Muhtarı Ali Çetin, Milas Ziraat Odası Akçalı Mahalle Temsilcisi Saadettin Kırcı ve çiftçilerin katılımıyla mahalle kahvehanesinde düzenlenen toplantının açılış konuşmasını yapan Başkan Atıcı, konuyla ilgili gerekli bilgilendirmeleri yaptıktan sonra Akçalı çiftçisinin Milas Ziraat Odası’ndan aldığı Tarımsal Yayım ve Danışmanlık Hizmeti sayesinde üretimde başarı elde ettiğini ifade etti.

YAĞLI ZEYTİNE OLAN TALEP ARTIYOR

Son dönemde piyasada yağlı zeytin talebinin artış gösterdiğini, ancak talebi karşılayacak miktarda yağlı zeytin olmadığını söyleyen Başkan Atıcı, kaliteli yağ ve sofralık zeytin için sağlıklı ürün yetiştirilmesi gerektiğini hatırlatarak, önümüzdeki hasat sezonunda üreticilerin yağlı zeytin üretimiyle gelir elde edebileceklerini belirtti.

Ziraat mühendisleri rehberliğinde, uygulamalı zeytin sineği kitlesel mücadele çalışmasının gerçekleştirildiği eğitim faaliyeti, çiftçilerin sorularının yanıtlanması ve gübre dağıtımı ile sona erdi.

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Site en altı
yukarı çık
siteacilis