Image Slider
Fevzi Topuz
Mehmet Cayirli
Durmus Ozdemir
Ahmet Aras

3 İŞÇİNİN HAYATINI KAYBETTİĞİ “YUMRUTAŞ KAZASI” DAVASINDA TUTUKLU KALMADI!

Ölen işçi Şükrü Otlak’ın eşi, herkesi 12 Eylül’deki duruşmaya katılmaya çağırdı..

3 İŞÇİNİN HAYATINI KAYBETTİĞİ “YUMRUTAŞ KAZASI” DAVASINDA TUTUKLU KALMADI!

18 Şubat 2019 günü, bölgemiz Yumrutaş mevkiindeki Albit (feldspat) ocağında bir maden kazası yaşadık. Herkesin bildiği “Yumrutaş” kayasının çok büyük bir bölümü, dibinde sekileme yapmadan yapılan maden çıkarma çalışması sonucu göçmüş, bir iş makinası ve kamyon, koca kaya kütlesinin altında sinek gibi ezilmişti. Bu kazada üç kişi hayatını kaybetti, bir işçide yaralandı.

Ölenlerden biri de, Kırcağız’da oturan, 44 yaşındaki kamyon şoförü Şükrü Otlak’tı.

Cenaze töreninde kızının çığlıklarını, cenazeye katılan kimsenin unutması mümkün değildi. Başta Muğla Valisi olmak üzere, bütün protokolün ve milletvekillerinin de katıldığı cenaze sonrası, yapılan soruşturma sonucu, ocağı işleten Mustafa Ali Kömürcüoğlu ve Özkan Kömürcüoğlu ile, ocağın “müdürü” olarak belirtilen Jeoloji Mühendisi Serkan Anar tutuklanmış ve cezaevine konmuştu.

Aslında Ocak Toprak Madencilik’e aitti ve adı geçen kişilerin şirketleri aracılığı ile Rödovans’la çalıştırılıyordu.

Ancak Jeoloji Mühendisi Serkan anar, bir sure sonra, bilirkişi raporu sonucu, müdür olmadığı ve sorumluluğu olmadığı için tahliye edilmişti.

Dava Bodrum Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülüyordu ve ilk duruşma 4 ay sonra, 28 Haziran 2019 günü yapıldı. İlk duruşmada tutukluluklarının devamına karar veren mahkeme, 8 Ağustos tarihindeki ikinci duruşmada da, İşletme sahipleri Mustafa Ali Kömürcüoğlu ve Özkan Kömürcüoğlu’nu, kaçma şüpheleri olmadığı gerekçesiyle tahliye etti.

İlginç olan, ölen 3 kişiden ikisi ve yaralı olan müştekiler, ilk duruşmadan hemen once, şikayetten, müdahil olmaktan vazgeçtiklerini mahkemeye bir dilekçeyle bildirmişlerdi.

Ama Şükrü Otlak’ın eşi, kendilerinin ifadesine göre, işletme sahiplerinin bütün anlaşma, para verme tekliflerini reddetmişlerdi. Hatice Otlak, “bize çok baskı yaptılar, paralar teklif ettiler. Kabul etmedik. Hiç bir zaman da vazgeçmeyeceğiz. O kayanın düşeceğini herkes biliyordu. Ocağın sahipleri o ocağı kaçak çalıştırıyorlardı. Rödovansla aldıkları Demirtepe ocağı’nın ruhsatı vardı ama Yumrutaş, Sarıkaya, Söpçayır ocaklarını ruhsatsız çalıştırıyorlardı. Bile bile işçileri, kamyoncuları o ocakta çalıştırdılar. Benim eşim de o kayaların altında paramparça oldu. Çekip vursalardı daha iyiydi. Onun için suçluların cezalarını çekmelerini istiyorum. Asla vazgeçmeyeceğim” diyordu.

Hatice Otlak, “daha bir gün once işçiler, ‘burası göçecek’ diyorlar Mustafa Ali Kömürcü’ye, o da, ‘ben araştırdım, hiçbir risk yok’ diyor, çalışmaya zorluyor herkesi. Sonra da mahkemede ‘hiç ocağa gitmiyordum’ diyor, ‘2 yıldır çalışmıyordum’ diyor. Oysa bütün işçiler, her akşam üzeri ocağa gelip işleri kontrol ettiğini çok iyi biliyorlar. Bu tür insanlar cezasız kalırsa, daha çok canlar yanacak. İnsanın canı bu kadar ucuz mu?” diye feryat ediyor.

Davanın üçüncü duruşması 12 Eylül 2019’da Bodrum Ağır Ceza’da devam edecek.

“Deliller yokedildi, ediliyor” diyen Hatice Otlak, “adalete olan güvenimiz sarsılmasın istiyoruz. Herkesi bu davayı takip etmeye, sahip çıkmaya çağırıyorum” diyerek, tüm hukukçuları, özellikle milletvekillerini 12 Eylül’deki davaya katılmaya çağırıyor.

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Site en altı
yukarı çık