“Çiftçinin kara gün dostunu çiftçiye geri verin”

Milas’ta çiftçinin kara gün dostu olan TMO’nun, kiralama sözleşmesinin karşılıklı olarak fesih edilmesi gerektiğini söyleyen Milas Ziraat Odası Başkanı İsmail Atıcı, “Çiftçilerimizin, buğday ve arpadaki devlet desteklemesinden yararlanabilmesi için TMO’ne ürün vermesi gerekiyor. Milas’ta kiralanan TMO’nin kiralanan yerde ürün alacağını öğrendik. Üretimin desteklenmesi adına TMO’ne ürün vermeyen çiftçilerimizin de destekleme alabilmesi, Milas TMO’nin ise kiralama sözleşmesinin bir an önce fesih edilmesi gerekiyor” diye konuştu.

“Çiftçinin kara gün dostunu çiftçiye geri verin”
  • 08 June 2022, Wednesday 17:06

Milas Ziraat Odası Başkanlığı, çiftçinin gündemindeki konuları görüşmek üzere Meclis Toplantısı gerçekleştirdi. Meclis Toplantısı’nda konuşan Milas Ziraat Odası Başkanı İsmail Atıcı, buğday ve arpa fiyatları ile devlet desteği, primi hakkında açıklama yaparak gündeme dair değerlendirmelerde bulundu. 

“Toprak Mahsulleri Ofisi, sert ekmeklik buğdaya ton olarak 6.050 TL + TMO’ya verilecek ürünlerde ton başına 1000 TL destekleme vereceğini açıkladı. Ayrıca arpada da tonu 5500 TL + TMO’ya verilecek ürünlerde ton başına 500 TL destekleme vereceğini açıkladı. Şu an çiftçilerimizin destekleme alabilmesi ürününü TMO’ya satabilmesine bağlı…” diye konuşan Başkan Atıcı, Milas Toprak Mahsulleri Ofisi’nin geçtiğimiz yıl kiralandığını hatırlatarak, Milas Ziraat Odası’nın kiralamaya karşı duruşunun devam ettiğini ifade etti.

 

MİZO’NUN DURUŞU VE GÖRÜŞÜ AYNI!

Tarımsal üretimin stratejik bir alan olduğu günümüzde çiftçilerin desteklenmesinin ve çiftçi dostu kurumların önemine dikkat çeken Başkan Atıcı, Milas Ziraat Odası olarak çiftçilerin hak ve hukukunu, menfaatini her platformda savunmaya devam edeceklerini belirterek şunları kaydetti: “Tüm Meclis Üyelerimi tebrik ediyorum, sizler onurlu bir duruş sergileyerek, Milas’taki Toprak Mahsulleri Ofisi’nin kiraya verilmesine, özelleştirilmesine karşı bir mücadele verdiniz. Çiftçinin sigortası olan Toprak Mahsulleri Ofisi’ne hep birlikte sahip çıktık. Yıllardır bu mücadelemiz sürüyordu. Ancak geçtiğimiz yıl Milas TMO; kira geliri elde etmek, güvenlik, bakım gibi giderlerden tasarruf etmek gibi çeşitli gerekçelerle kiralandı.

Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın açıkladığı arpa ve buğday desteklemelerinde ortaya konulan TMO’ye satış şartı bir kez daha TMO’nun ne denli önemli olduğunu ortaya koymuştur. TMO’ya ürün satamayan çiftçilerimiz pirim, destekleme alamayacak. Temel gıda ham maddelerinden biri olan buğdayın, bugün bir mermi gibi stratejik bir önemi olduğu ortadadır. Devlet, buğdayı ambarına koymak istiyor. Bu anlamda üretim mutlak suretle desteklenmeli, girdi maliyetleri düşürülerek, üretim kesintiye uğramadan devam etmeli ve çiftçinin sigortası olan kurumlardan olan, piyasada borsa görevi gören TMO’nun çiftçinin kara gün dostu olarak kalması gerekiyor.”

 

“KİRALANAN YERDE ALIM SİZCE DE TRAJİK DEĞİL Mİ?”

TMO yetkilileriyle yaptığı görüşmede, TMO’nun Milas’ta geçtiğimiz yıl kiralamaya verdiği tesiste buğday ve arpa alımı yapacağını öğrendiğini söyleyen Başkan Atıcı, “TMO’nun Milas’ta alım yapması çok önemliydi. Çiftçilerim adına Milas’ta buğday ve arpa alımı yapacak olan TMO yetkililerine teşekkür ediyorum. Ama şunu da belirtmeden geçemeyeceğim, TMO’nun kiraladığı tesiste alım yapması sizce de trajik değil mi? Siz de bunu görüyorsunuz ki çok yanlış bir karar olan TMO kiralamasından bir an önce karşılıklı olarak vazgeçilmeli. Buradan sesleniyorum; çiftçimizin sigortası, kara gün dostu TMO’nun kira sözleşmesi karşılıklı olarak fesih edilmeli ve TMO çiftçilerin hizmetine verilmeli.” diye konuştu.

 

TMO’YA ÜRÜN VERMEYEN ÇİFTÇİLER DE DESTEKLENMELİ

Devlet desteğinin, priminin sadece TMO’ye ürün veren çiftçilere verilmesinin mağduriyetler doğuracağını belirten Başkan Atıcı, “Muğla’da TMO tesisi bulunan tek yer olan Milas’ta, bu tesis kiraya verildi. Bu yıl bu kiralanan tesiste alım yapılacağı duyuruldu ancak diğer yıllar nasıl bir uygulama olacak net değil. Her çiftçi TMO’ya ulaşarak ürün verebilecek mi?

TMO’ya verilen ürünler geçmiş yıllarda olduğu gibi nemli, kalitesiz gibi gerekçelerle geri çevrilecek mi? Bu sorular çiftçilerimiz tarafından cevap bekliyor. Hal böyle olunda desteklemenin, primin sadece TMO’ya ürün veren çiftçilere değil, buğday ve arpa üreterek piyasaya sunan tüm çiftçilere verilmesi gerekir. Ancak bu şekilde üretim gerçek anlamda desteklenmiş olur.” dedi.

TMO gibi kurumların çok önemli görevler üstlendiğinin altını çizen Başkan Atıcı, “Muğla’da tarımsal üretimin lokomotifi olan Milas’ta, çiftçilerimiz yoğun bir şekilde mısır üretimi de gerçekleştiriyor.” diyerek, Milaslı çiftçilerin sadece buğday ve arpa alımı değil, TMO’dan Milas’ta dane mısırda da alım yapmasını istediğini aktardı. 

 

ZİRAAT BANKASI’NDAN ÇİFTÇİ KREDİLERİ BİLGİLENDİRMESİ

Meclis Toplantısı’nda gündem maddelerinin görüşülmesinin ardından, Milas Ziraat Bankası’nın tarımsal kredileri hakkında bilgilendirme yapıldı. Milas Ziraat Bankası Müdür Yardımcısı Yasin Tosun ve Ziraat Bankası Personeli tarafından gerçekleştirilen bilgilendirmede; Genç Çiftçi Kredisi, Kadın Çiftçi Kredisi, Altın Kovan Kredisi, Güneş Enerjili Sulama Kredisi, Tarım Transfer Kredisi, Üreten Kooperatif Kredisi alanlarında kredi limitleri ve şartları anlatıldı.

Toplantı, soruların cevaplandırılması ile sona erdi.

HABERE AİT RESİMLER

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Site en altı
yukarı çık