Valilik Sulak Alan Komisyonu toplanıyor, METRUK TUZLA SULAK ALANI KORUMA PLANI UYGULAMASI BAŞLIYOR..

Tarım ve Orman Bakanlığı 4. Bölge Müdürlüğü Muğla Şube Müdürlüğü’nce gerçekleştirilecek Mahalli Sulak Alan Komisyon toplantısı, 17 Haziran günü saat 14:30’da Menteşe Kaymakamlığı Yatırım ve İzleme Koordinasyon Başkanlığı Toplantı Salonu’nda yapılacak.

Valilik Sulak Alan Komisyonu toplanıyor, METRUK TUZLA SULAK ALANI KORUMA PLANI UYGULAMASI BAŞLIYOR..

Bilindiği gibi, hakkında koruma kararı olan bu alanda, uzun yıllardan bu yana çarpık bir yapılaşma söz konusuydu. Çoğu kez imar planından yoksun bir şekilde pek çok siteyle dolu alanda, alt yapı anlamında da büyük eksikler vardı. Ötesinde, sürekli korunması gereken bir alan olduğu, Kuş Cenneti olması gerektiği söylenmesine karşın, mevcut çarpık yapılaşmaların yanında, özellikle Milas-Bodrum yolunun sağ tarafındaki lagünün üzerinde bile birçok yapılar, hatta balık ağı yıkama tesisleri bile mevcuttu ve bu konular hiç gündeme gelmiyordu. Oysa hem buralar, hem de bu lagünü besleyen ve genellikle kış aylarında akar halde olan derelerin taşıdığı suların kalitesi de, birinci derecede korunması gereken bu önemli sulak alan için pek çok soru işaretleri taşıyordu.

Şimdi ise, 2014 yılında Resmi Gazetede’de yayınlanmasına karşın, Sulak alan, bu yönleriyle de ele alınıyor gibi.

Muğla Vali Yardımcısı Ayhan Yazgan’ın konuya ilişkin yazısında, “04/04/2014 tarihli ve 28962 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren Sulak Alanların Korunması Yönetmeliği gereğince İlimiz Mahalli Sulak Alan Komisyonu'nun aşağıda yazılı gündem maddelerini görüşmek ve karara bağlamak üzere toplanması gerekmektedir.

Mezkur Yönetmeliğin 35. Maddesi 2. Bendinde "2) (Değişik: RG-23/10/2019-30927) Mahalli Komisyon, il valisi veya valinin görevlendireceği vali yardımcısı başkanlığında, Bakanlık (Doğa Koruma ve Milli Parklar) Bölge Müdürü, Tarım ve Orman İl Müdürü, Doğa Koruma ve Milli Parklardan sorumlu İl Şube Müdürü, DSİ Bölge Müdürü, Orman Bölge Müdürü, Çevre ve Şehircilik İl Müdürü, toplantı gündemi içeriğindeki sulak alanın bulunduğu ilçenin kaymakamı, belediye mücavir alanı içerisinde ise ilgili belediye başkanı, il ziraat odası başkanı, varsa su ürünleri kooperatiflerinden bir, avcılık ve atıcılık derneklerinden bir, mahalli üniversitelerin ilgili bilim dallarından, aynı daldan olmamak şartıyla iki, sulak alanlar konusunda faaliyet gösteren mahalli sivil toplum kuruluşlarından bir temsilcinin katılımı ile oluşur." mahalli komisyon üyeleri tanımlanmıştır” deniyor.

Söz konusu sulak alan ise “Metruk Tuzla Sulak Alanı”. Yani, Boğaziçi Mahallemiz sınırlarındaki sulak alan.

Bilindiği gibi, bu bölgede çok geniş bir yerleşim alanı, oteller vb. konusunda Ağaoğlu Grubu’nun bir projesi var ve bu projeye Valilik tarafından doğrudan ÇED Olumlu Raporu verilmiş durumda ve çevreciler ve Muğla Büyükşehir, Milas Belediyesi vb. gibi pek çok kurumun katılımcı olduğu bir ÇED İptal davası açılmış durumda ve bilirkişi raporunun hazırlanması nedeniyle bu dava henüz devam ediyor. Bu arada, Milas Belediyesi de Ağaoğlu’nun bu projesinin bir kısmı için inşaat ruhsatı vermiş durumda. ÇED raporu mahkemece iptal edilirse, Milas Belediyesi de bu ruhsatın iptal edilmesi durumunda verdikleri inşaat ruhsatının da iptal edileceğini belirtmiş durumda.

Bu nedenle, bu toplantı, her zamankinden fazla önem kazanmış durumda.

17 Haziran günü Menteşe Kaymakamlığı’nda yapılacak toplantı, Ulusal Sulak alan Komisyonu’nun 2021 yılı I.Olağan toplantısında,  Aralık 2021 tarihinde oybirliğiyle alınan kararların bir parçası olarak, “2022-2026 yılları arasında Metruk Tuzlası Sulak Alan Koruma Bölgelerinin Kabul edilmesi ve uygulanması” amacıyla yapılıyor.

Vali Yardımcısı Ayhan Yazgan’ın konuyla ilgili yazısındaki ‘Gündem maddeleri’ de şöyle:

Gündem Maddeleri

1- Ulusal Öneme Haiz Sulak Alan olarak Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığınca tescil edilen Metruk Tuzla Sulak Alanı Yönetim Planı kapsamında 2022 yılı içinde başlanması ve 2022 yılı içerisinde gerçekleştirilmesi planlanan;

a) Sulak Alan havzası içerisinde sulak alana atık su deşarjı olan yerleşim ve sanayi yerlerinde atık suları kontrol altına alarak kimyasal ve biyolojik arıtma tesisleri kurmak, Mazı Çayı ve Koca Deresine deşarj yapan tesisleri denetlemek.

b) Atık Yönetim Planı (AYP) yapmak.

c) Su kotunu izlemek için eşel kurmak ve mevsimsel olarak su seviyesini izlemek,

ç) Su kalitesini izlemek,

d) Balık ağı yıkama tesisinde yıkanan ağların pis sularının göle karışmasını engellemek.

e) Sulak alanı bölen yolu kaldırmak ve köprü ile geçilmesini sağlamak,

f) Sulak alanın kirliliğini temizlemek ve önlemek için biyolojik mücadele yöntemlerini araştırmak.

g) Metruk Tuzlası Sulak Alanında iklim projeksiyonu için araştırmalar yapmak.

ğ) Su rejimini ve kalitesini olumsuz etkilenmemesi için yapılan veya yapılacak sulamalarda modern sulama tekniklerini teşvik etmek.

h) Göl içinden geçen elektrik iletim hatlarını kaldırmak.

ı) Tescilli "Tuz Binası"nın ziyaretçi merkezi, kuş gözlem evi ve yöre halkının ürünleri satabileceği satış yerleri olarak restorasyonunu yapmak.

i) Yönetim Planı süresince Kış Ortası Su Kuşu Sayımlarını (KOSK) yapmak.

j) Tepeli Pelikanı (Pelecanus crispus) izlemek.

k) Sulak Alan Tampon Bölgesinde düzenli denetimler yapmak.

l) Mevcut tarım yapılan alanlarda iyi tarım uygulamalarının geliştirilerek ekolojik iyileştirme sağlamak.

m) Sulak Alanın adının "Metruk Tuzlası" yerine, "Boğaziçi-Bargilya Sulak Alanı" olarak değiştirmek.

n) Bilgi panolarını ziyaretçilerin görebilecekleri noktalara yerleştirmek.

o) Boğaziçi, Güllük, Kemikler, Dörttepe ve Meşelik Mahalleleri okullardaki Öğretmenlere ve öğrencilere yönelik alanın değerleri hakkında bilgilendirme çalışması yapmak.

ö) Yönetim Planı İzleme Ekibi kurmak ve düzenli aralıklar ile toplanarak faaliyetleri değerlendirmek

p) 2022 yılı sonuna kadar Yönetim Planı'nı diğer planlara entegre etmek

faaliyetlerinin değerlendirilmesi

2- İlimiz Milas İlçesi sınırları dâhilinde bulunan Güllük Deltası Sulak Alanı'nın Mahalli Öneme Haiz Sulak Alan olarak tescilinin değerlendirilmesi,

3- İlimiz Seydikemer İlçesi sınırları dâhilinde bulunan Girdev Gölü Sulak Alanı'nın Mahalli Öneme Haiz Sulak Alan olarak tescilinin değerlendirilmesi,

4-Dilek ve Temenniler”.

Bu önemli toplantıya çağrılan kurumlar ise şöyle:

Tarım ve Orman Bakanlığı 4. Bölge Müdürlüğüne

Muğla İl Şube Müdürlüğüne

Muğla Büyükşehir Belediye Başkanlığına

Muğla İl Tarım ve Orman Müdürlüğüne

Dsi 21. Bölge Müdürlüğüne

Muğla Çevre, Şehircilik Ve İklim Değişikliği İl

Müdürlüğüne

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Rektörlüğüne

(Su Ürünleri Fakültesinden 1 ve Biyoloji

Bölümünden 1 Olmak Üzere Konusunda Uzman 2

Akademisyen)

Milas Kaymakamlığına

Seydikemer Kaymakamlığına

Muğla Ziraat Odası Başkanlığına

Milas Belediye Başkanlığına

Seydikemer Belediye Başkanlığına

Milas Avcılar Ve Amatör Balıkç. Spor klübü

Derneğine

SINIRLI SORUMLU BOĞAZİÇİ SU ÜRÜNLERİ

KOOPERATİFİNE

Muğla Çevre Platformuna

 

 

HABERE AİT RESİMLER

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Site en altı
yukarı çık