Demokrat Parti Muğla İl Başkanı İsmet Köse; “Bu Demokrasi İçime Sinmiyor!”

Muğla’ da, Akdeniz ve Ege sınırları arasında çoğunluğunu Yörükler’ in oluşturduğu toplumsal yapının, kısmen de olsa biat kültürüne uzak olması ve Muğla Coğrafi Yapısı’ ndaki farklılıkların Muğla Siyaseti’ ni etkilediğini söyleyen Demokrat Parti Muğla İl Başkanı İsmet Köse; “Muğla’ nın Siyasi Yapısı, Türkiye’ nin genel siyasi yapısına benzemez. Muğla’ nın hizmet uygulaması, bu siyasi hareketliliğin farklı gelişmesiyle bir başka ilerler.” derken, Süleyman Demirel’ in, “Muğla’ yı siyaset anlamında idare etmek zordur!” söylemini hatırlattı…

Demokrat Parti Muğla İl Başkanı İsmet Köse; “Bu Demokrasi İçime Sinmiyor!”

(Haber-Röportaj: Tülay SÜKÜN)

Adalet Partisi Dönemi’ nde, Muğla Seçmenleri’ nin, gelen bir başbakana veya milletvekillerine oldukça sert davrandığını söyleyen Başkan İsmet Köse, “İl bazında toplantılar yapıldığında, vekiller ve ilçe yönetimleri, bu toplantılara katılmak zorundaydı.” diye belirtti.

O dönemlerde, seçmene verilen sözler gecikmişse ya da hizmet sorunları oluşmuşsa bunun hesabının da çok sert sorulduğunu dile getiren İl Başkanı Köse, “Genel Başkanımız Süleyman Demirel, Muğla’ ya gelince çantasını evraklarla doldurur, böylece Ankara’ ya dönerdi. Muğla’ da görev yapan muhtarların, neredeyse tamamının ismini de öğrenmişti. Buraya yapılan tüm hizmetlere ağırlığını koyduğu için Tarım ve İmar İskân Bakanı’ nı her zaman Muğlalı Vekillerimiz’ den seçerdi.” aktarımını yaptı…

Bölünmüş Yol

“Şimdiki siyasi partilerin Muğla’ ya belli başlı hizmetleri olsa da Muğla’ da sanayi, fabrika ve yol inşaatları, daha o dönemlerde gerçekleştirilmişti. Sakar Yolu, 1972 Yılı’ nda yapıldı. Kâğıt, yem, süt fabrikaları, elektrik santralleri, okullar ve üniversite -ki Muğla Üniversitesi, Türkiye’ nin sayılı üniversitelerindendir.-  gibi ana hizmet yatırımları, eski iktidarlar döneminde yapıldı.” diyen DP Muğla İl Başkanı, bugünkü hizmet yarışlarında, Muğla’ da fark yaratacak fazla bir yatırım alanın kalmadığını da sözlerine ekledi.  

AKP Dönemi’nde, hizmet götürmek için yol yapımına ağırlık verildiğini ancak Süleyman Demirel’ in yapılan bu yolları “Benim yaptığım yolları bölüp, ‘Bölünmüş yol’ dediler.” şeklinde nitelendirdiğini söyleyen İl Başkanı Köse, “Bugün Muğla’ da, istimlak edilmeden yol genişletmenin olanağı yok. Bana göre AKP’ nin en büyük hatası, Devlet Planlama Teşkilatı’ nı kapatmak oldu. Turgut Özal, İlhan Kesici gibi kişiler, Devlet Planlama Teşkilatı’ ndan gelen yöneticilerdi.” dedi.

Siyasi partilerin ideolojik söylemlerle konuştuğunu ancak ‘Şunu ben yaptım!’ diyebilecekleri pek bir şey olmadığına dikkat çeken Başkan Köse, yerel yönetimlerin aynı partiden olup uzun süreli seçim kazanan Milas, Menteşe, Marmaris gibi ilçe yöneticilerinin, kendi siyasi çevrelerine olumlu söz söyleme haklarının olduğunu söyledi…

Dereleri Birleştirmek

“Muğla Merkez’ de dereleri, Erman Şahin kapatmış, Devlet Su İşleri (DSİ) ile mahkemelerde uğraşmıştı. İlçelerde ise rıhtım, deniz kenarı düzenlemesi, dere ıslahları, uzun süreli seçilen CHP yönetimlerince çözümlendi.” diyen DP İl Başkanı, “Mahalli idarelere önerilerimiz olsa da Muğla’ nın topografyası bozuk olduğundan, alt geçit ya da üst geçit yatırım olanağı bulunmuyor. Muğla’ da DP olarak yerel yönetimde biz olsaydık, Karamoğla, Basmacı ve Değirmendere Dereleri’ nin birleştirir, Yayla’ daki obruğa verilmesini önerirdim. Böylece su baskınları, dere üstü kapatmaları da ortadan kalkardı, diye düşünüyorum. Şimdilerde eskisi gibi kış mevsimleri yaşanmasa da ‘Tabiat bazen dengeye bir süre ara verir ama dengeyi tamamen sonlandırmaz!’ denir.” şeklinde düşüncelerini açıkladı.

Alternatif seçimlerde, farklı farklı adaylar ortaya çıksa da fark yaratacak yatırım projelerinin ortaya çıkarılamadığını söyleyen İl Başkanı Köse, “Seçilen kişiler, idare etme, hizmet etme sevdasıyla sıkıştıkça imar genişletmelerine gidiyor. Bunlar bazen ihtiyaçlara bağlı olarak yapılıyor gibi gösterilse de çoğunlukla ranta bağlı projeler şeklinde ortaya çıkıyor.” dedi.

İnsanların mutluluk isteklerinde bir sonun bulunamayacağını dile getiren DP Muğla İl Başkanı Köse, “Muğla’ ya 1967 Yılı’ nda, Sanat Enstitüsü için geldim ve o gün bugündür Muğla’ dan ayağım kesilmedi, burada da evlendim. Fethiye yakın sayılır, gidip gelmekten memnunum. Muğla, ilçeleriyle de çok güzel bir şehir. Emekliler buraya gelip kalmakta haklı! Muğlalılar da gelenlere ‘Niye geldin?’ demez zaten! Devlet memuru iken çoğu vilayeti gezdim ama Muğla’ da mutluyum. Muğlamız çok göç alıyor! Muğla’ ya gelen gitmez, kalır ve çalışır. Gelen emekliler de Muğla’ dan gitmeyi istemez.” şeklinde Muğla’ da yaşama nedenini anlattı.

Raylı Sistem

Muğla’ da taban seçmenin ‘Hani bizim Kırat, gözükmüyor!’ serzenişinde bulunduğunu belirten İsmet Köse, “Tabanımızı memnun etmemiz lazım! Kendilerini soğutmamak adına, mutlaka yönetime bir aday göstermek istedik. Çok iddialı olup seçilemeyen yönetici adaylarımız olsa da sonuçta bu istemekle değil, vatandaşın seçimleriyle gerçekleşecek bir durumdu! Muğla’ da DP Adayımız seçilseydi eğer kendisine ‘Dereleri Birleştirme Projesi’ ni mutlaka uygulatırdık!” şeklinde, Muğla’ ya yapılması öncelikli hizmet yatırımına dikkat çekti.

Muğla’ da, Demokrat Parti Yönetimi’ nin yapmak isteyeceği diğer yatırımlar hakkında da Başkan İsmet Köse şunları söyledi:

“Benim gençliğimde Karabağlar Yaylası’ ndaki tabii obruk, suları çektiği için yaylada hiç su birikmez, dereler suyu toplar ve atardı. DSİ’ nin bir proje ile Muğla’ da derelerin birleştirilmesine ‘Olur’ raporu vermesi, bir inşaat mühendisi olarak yayladaki suyun çekileceğini bilmem ve de bu projeye güvenmemden kaynaklı ben de mutlaka bu projeyi önerirdim... Yönetim olarak yine Muğla’ da, toplu ulaşıma değer ve önem verirdik… Kötekli, raylı sistemde kısa mesafe olarak pahalı bir yatırım gibi görünse de Yaraş – Gölcük’ e kadar ulaşacak bir raylı sistem projesi devreye alınabilir…

Su Depolamak

Muğla ulaşımı çok rahat değil ama çok da sıkıntılı değil! Biraz da yapılana razı olmamız lazım! Belediyenin ulaşım projesinde, fazla yapılacak bir şey yok. Ambulansların zorlandığı bu tek yönlü sistemin incelenmesi lazım! Sadece belediyeler değil, bu trafiği kullananlar da iyi eğitimli ve iyi niyetli olmazsa yol, iki şeritli de olsa üç şeritli de olsa ambulanslar yolda yine zorlanır…

Sanayi Bölgesi’ nin Dirgeme Yolu’ a aktarılması, yeni bir atılım projesiyle ele alınabilir. Üniversite Bölgesi için her gelen yönetim bir şeyler yapsa da ‘Hukuk Fakültesi’ eksikliğimiz var. Muğla’ ya yapılacak yatırım projeleri, sıkıntılı projeler değil! En acil yapılması gereken proje ise içme suyu sorununun giderilmesi yönünde yapılacak bir proje olmalı!

Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı olmadan önce Osman Gürün, su temin edilecek kuyularının yerlerini biliyordu. Yer altından içme suyu edinmek, elektrik enerjisi gerektirdiği için suyun maliyetini arttırmaktadır. Kafaca’ dan Bozarmut’ a kadar olan yeraltı suyu kıymetlidir ve Muğla’ nın içme suyu bu kuyulardan temin edilir. Topografyamız engebeli olduğu için yer altı sularına pek güvenmemek lazım! Sonuçta, yeraltı suyu, yer üstünden gidiyor. Cazibeli su dediğimiz, kendi gelen bir su projesine ihtiyacımız var. Yer altı kaynaklarına su beslemesi yapılmazsa su kayıpları yaşanır. Stoklu su depolamak zorundayız… Devlet Su İşleri (DSİ) Köyceğiz Çövenli’ den su getirme projesi hazırladı. Bu proje bildiğim kadarı ile iktidarın engellemesi nedeniyle halen bekliyor. İçme suyunu, kaynağında depolamak lazım!”

Demokrasisiz bir ülke!

İl Başkanı İsmet Köse, “Demokrat Parti’ nin iyi bir geçmişi var. Geçmiş hizmetlerini yeni seçmenlere ailede, evde, sokakta, okulda anlatmak bizlere düşüyor. Süleyman Soylu Genel Başkan iken devlet idaresine hevesli bir insandı ve devletin de bu kişilere ihtiyacı var. Soylu’ yu severdik ve AK Parti’ ye giderken kendisine de söyledik. Devlet işlerinin eziyetini, meşakkatini ve zorluğunu kabullenmek lazım, devlet işinde, mahalli figürlerde bulunulamaz! Soylu’ nun kendine özgü hareketleri, partimizin bir geleneği değil! Kendisi de gömlek değiştirdi. Demokrat Parti olarak kültürümüzde, demokrasi ve hukuk üstünlüğü benimsenmiştir... Örneğin, DP Dönemi’ ndeki idamlar çok sık konuşulsa da DP bundan çok şikâyetçi ve rahatsızdır… O dönemler ülkemizde soğuk harp dönemiydi ve rüzgârları bizi çok ayrıştırdı.

Adalet Partisi, Doğru Yol Partisi, Anavatan Partisi ve Demokrat Parti, hep ihtilaller gördü. Ülkemizde hala yasa boşlukları var. Liderler ve iktidarlar, toplumun genelini düşünmüyor, kendi istediği gibi yasa çıkarıyor. Demokrasisiz bir ülke olmaz! Bu sistem, benim memnun olacağım bir demokrasi değil! Partili cumhurbaşkanını o gün de kabul etmedim, bugün de kabul etmiyorum. İçime sinmiyor. Eminim Devlet Bahçeli’ nin de içine sinmiyordur ama söyleyemiyordur. Yeni bir anayasa değişikliği söz konusu olduğunda, demokrasi dışı partili bir cumhurbaşkanını, cumhurbaşkanının kendisinin de istemeyeceğinden eminim. İnşallah ‘Millet İttifakı’ şimdi sürdürülmekte olan demokrasi dışı bu yanlış uygulamanın düzeltilmesi yönünde çaba harcayacaktır.” anlatımı ile partisinin geleneksel yapısı ve uygulamadaki güncel siyasete bakış açıları hakkında bilgiler verdi…

 

 

Editör: Tülay SÜKÜN
Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Site en altı
yukarı çık