Dokunarak öğrendiler

25-31 Mart 2019 tarihleri arasında 55’ncisi kutlanan Kütüphane Haftası dolayısıyla Özel Milas Anaokulu öğrencileri, drama öğretmeni eşliğinde empati yöntemiyle görme engellilerin kütüphaneden nasıl yararlandığını dokunarak öğrendiler.

Dokunarak öğrendiler

“Sürdürülebilir Kalkınmada Kütüphanelerin Rolü” teması ile bu sene 25-31 Mart tarihleri arasında 55’ncisi kutlanan ‘Kütüphane Haftası’ dolayısıyla Özel Milas Anaokulu öğrencileri, Drama Öğretmeni Seçil Gül eşliğinde Milas Kütüphanesi’ni ziyaret ettiler. Kütüphanelerde uyulması gereken kurallar, kütüphane yetkilileri tarafından çocuklara anlatıldı ve bu kurallara mutlaka uyulması gerektiği vurgulandı. Kütüphanelerin, ‘Bilgi Bankası’ olarak görülmesi ve hayata dair hemen her şeyin okunarak öğrenilebileceğini vurgulayan kütüphane yetkilileri,  kitap okumanın ve araştırmanın insan hayatındaki yerini çocukların anlayabileceği bir dil ve örneklerle anlattılar.

Drama Öğretmeni Seçil Gül tarafından yaklaşık bir saat sürecek faaliyetle ilgili kısaca bilgi verilmesinin ardından Özel Milas Anaokulu’nun minik afacanlarına, görme engellilerin dokunarak nasıl kitap okuduğu iki farklı oyunla öğretilmeye çalışıldı.

Empati yöntemiyle görme engellilerin kütüphanelerden nasıl faydalandığını oyunla ve dokunarak öğrenmeye çalışan çocuklar, önce gruplara ayrıldı ve gözleri kapalı olan çocuk, parmaklarıyla satırları takip ederek ve görme engellilerin kullandığı bazı araçların da yardımıyla hikâye kitabını okumaya çalıştı. Gruptaki diğer arkadaşları ise okunan cümlelerin doğru olup olmadığını kontrol ettiler.

Bütün çocukların sırayla katıldığı etkinliğin sonunda kısa bir açıklama yapan Özel Milas Anaokulu Kurucusu Nazlı Yıldız; “Her fırsatta belirttiğimiz ve bakanlığımızın müfredatında vurgulandığı gibi özellikle okul öncesi eğitimde çocuklara, ‘yaşayarak öğrenme’ veya ‘oyunla öğrenme’ yöntemini uygulamaya çalışıyoruz. Onlara eğitimin, yalnızca okullarda verilemeyeceğini gösterme adına bu tür gün ve haftalarda ilgili kurumlar ziyaret edilerek, hem çocukların o kurumları tanıması, kurumun hangi görevleri yerine getirdiği ve personelin çalışma koşullarını bizzat yerinde görerek meslekleri de tanıtmaya çalışıyoruz.

Her yıl Mart ayının son haftasında kutlanan Kütüphane Haftası nedeniyle de çocuklarımızı Milas Halk Kütüphanesi’ne getirdik. Bilgi bankası olarak gördüğümüz ve hepimizin okul sıralarında tanımaya ve faydalanmaya çalıştığı kütüphaneyi çocuklarımıza tanıtarak, kitap okuma alışkanlığı kazandırma, bununla birlikte görme engellilerinin de nasıl dokunarak okuduklarını, çocukların anlayabileceği bir şekilde ve çeşitli oyunlarla anlatmaya çalıştık.

Kütüphanelerin, yalnızca bu tür haftalarda değil, yıl 12 ay gelinmesi gereken ve insan hayatında çok önemli bir yere sahip olduğunu çocuklarımıza bizzat yaşatarak anlatmaya çalıştık. Bu vesile ile kütüphane personelimize gösterdikleri ilgi ve samimi yaklaşımları için teşekkür ediyoruz. Yaklaşık 2 saat boyunca bizlerle ilgilendiler ve çocuklara, kitapların yararlarını anlattılar” dedi.

 

Editör: Adem KANKAYNAR
Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Site en altı
yukarı çık