Emekliler sokağa çıkıyor: “ARTIK YETER, İNSANCA YAŞANACAK MAAŞ İSTİYORUZ!”

​​​​​​​Emekliler aylıklarının güncellenmesi, elektrik, doğalgaz, akaryakıt ve gıda zamlarının geri alınması talebiyle Ankara'da Pazar günü mitingde buluşacak. Ülkenin farklı bölgelerinden 15 Nisan'da başlayacak olan yürüyüş, 16 Nisan’da Ankara Anıt Park'ta düzenlenecek mitingle sonlanacak. Tüm Emekliler Eşgüdüm Kurulu Bileşenleri konuyla ilgili yazılı bir açıklama yaptı. Dönem Sözcüsü İsmail Tutoğlu imzalı açıklamada, "Emekli maaşı kiraya yetmiyor, faturaları ödeyemiyoruz. Çarşıda, pazarda, markette, mutfakta yangın var. İnsanca yaşamak istiyoruz. Boş file, boş tencere ile geçinemiyoruz" denildi.

Emekliler sokağa çıkıyor: “ARTIK YETER, İNSANCA YAŞANACAK MAAŞ İSTİYORUZ!”

Açıklamanın tamamı şöyle:

 “ÜÇER-BEŞER MAAŞ VE HUZUR HAKKI DEĞİL, İNSANCA YAŞANACAK MAAŞ İSTİYORUZ!”

Emekli maaşı kiraya yetmiyor, faturaları ödeyemiyoruz. Çarşıda, pazarda, markette, mutfakta yangın var. İnsanca yaşamak istiyoruz. Boş file, boş tencere ile geçinemiyoruz.

Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu Ar-Ge birimi KAMU-AR’ın yaptığı araştırmaya göre, Mart ayı için Açlık Sınırı 5.738 lira, Yoksulluk Sınırı ise 17.349 lira olarak hesaplanmıştır.

Türk-İş’in Mart ayı için açıkladığı Açlık Sınırı 4.928 lira, Yoksulluk Sınırı 16.052 lira olarak hesaplanmıştır.

Türk-İş Mart ayı araştırmasına göre bekâr bir çalışanın aylık yaşam maliyeti 6.474 liradır.

Yoksulluk sınırının 16-17 bin lirayı, açlık sınırının 5 bin lirayı aştığı günümüzde, asgari ücret 4 bin 253 lira, en düşük emekli aylığı ise 2.500 lira olarak belirlenmiştir.

Bu rakamlar ile emeklilerin neredeyse tamamı yoksulluk sınırının altında, milyonlarcası ise asgari ücretin ve açlık sınırının altında maaş almaktadır.

Emekli maaşları insanca yaşamayı sağlayacak düzeyde değildir. Emeklilerin ve EYT’lilerin büyük bölümü yaşamlarını sürdürebilmek için çalışmaya devam etmektedir.

Gıda başta olmak üzere temel ihtiyaç maddeleri fiyatları sürekli artıyor. Ev kiraları, elektrik ve doğalgaz faturaları ödenemez miktarlara ulaşıyor. Ucuz ekmek almak isteyen emekliler, Halk Ekmek kuyruklarına mahkûm ediliyor.

Tüketici Kredisi ve Kredi Kartı kullanarak günlük yaşamlarını sürdürmek zorunda bırakılan emeklilerin büyük bölümü bankalara borçlu olup, önemli bir bölümü ise icralık duruma gelmiştir.

Artık yeter! Dayanamıyoruz! Tüm emekliler için insanca, onurlu ve huzurlu bir yaşam, çocuklarımız ve torunlarımız için sosyal güvenceli ve güvenli bir gelecek istiyoruz.

TALEPLERİMİZ

1. Asgari ücret açlık sınırının üzerine çıkarılsın. En düşük emekli maaşı ve bayram ikramiyesi asgari ücretle eşitlensin.

2. Emeklilere yılda iki defa yapılan ikramiye ödemesine özel sandık emeklileri de dahil edilerek, Ocak-Nisan-Temmuz ve Ekim aylarında olmak üzere yılda dört ikramiye ödensin.

3. Temel gıda ve temel tüketim harcamalarına yapılan yüksek oranlı zamlar nedeniyle oluşan enflasyon kayıplarının telafisi için, Temmuz ayını beklemeden tüm emekli maaşlarına seyyanen ek zam yapılsın.

4. Anayasanın ‘Sendika Kurma Hakkı’nı tanımlayan 51. Maddesi ile ‘Toplu Sözleşme Hakkı’nı tanımlayan 53. Maddelerine Uluslararası Sözleşmelerde yer alan “Herkes” ibaresi eklenerek emeklilerin sendika kurma ve toplu sözleşme hakkı Anayasal güvenceye kavuşturulsun.

5. Emekli maaşlarının hükümet tarafından tek yanlı olarak değil toplu sözleşme yoluyla belirlenmesi için, Emekli Sendikaları Statü Yasası çıkarılarak gerekli yasal düzenlemeler yapılsın.

6. SSK emekli maaş bağlama adaletsizliği intibak yasası ile yeniden düzenlensin.

7. Emekli Sandığı, Bağ-Kur, SGK ve özel sosyal güvenlik sandıkları tek çatı altında toplansın. 6 aylık enflasyon kaybı ödemelerinde işçi memur emeklisi ayrımı yapılmasın.

8. 3600 ek gösterge tüm memur emeklilerini kapsayacak şekilde yasalaşsın.

9. Emekli yurttaşlara sunulan sağlık hizmeti karşılığında emekli maaşlarından yapılan tüm kesintiler kaldırılsın.

10. Toplu taşıma araçlarında ülkenin her yanında emeklilere ve eşlerine ücretsiz ulaşım hakkı sağlansın.

11. Emeklilik yaşı ve prim ödeme gün sayısı düşürülerek, aylık bağlama oranı (ABO) yükseltilsin.

12. EYT Yasası derhal çıkarılarak, 4447 sayılı yasanın geriye doğru işletilmesi ile kazanılmış emeklilik hakları gasbedilen EYT’li yurttaşların yaşadığı mağduriyet sona erdirilsin.

13. SGK ile Bankalar arasında yapılan protokol görüşmelerine emekli sendikasının da katılması yönünde yasal düzenleme yapılsın. Emekli maaş promosyonları 3 yılda bir değil her yıl ödensin.

14. Emekli yurttaşlara yaşamlarının sonbaharında hak ettikleri saygı gösterilsin. Yalnız yaşayan, hasta ve bakıma ihtiyacı olan emekli ve yaşlı yurttaşlar için devlete ait huzurevi sayısı artırılarak, bakım hizmetleri yaygınlaştırılsın.

15. Temel gıda maddeleri ile elektrik, su ve doğalgaz gibi tüketim harcamalarından alınan KDV kaldırılsın.

EMEKLİ YURTTAŞLARA VE TÜM EMEKLİ ÖRGÜTLERİNE SESLENİYORUZ

Tüm Emekliler Eşgüdüm Kurulu adıyla bir araya gelen bizler, tüm emekliler için insanca, onurlu ve huzurlu bir yaşam, çocuklarımız ve torunlarımız için sosyal güvenceli ve güvenli bir gelecek istiyoruz. Bunun için örgütleniyoruz ve bunun için mücadele ediyoruz.

Tüm emekli sendikalarını, emekli ve EYT dernekleri ile emekli platformlarını, eşgüdüm kurulumuza önyargısız katılarak, birlikte omuz omuza mücadele etmek için güç ve eylem birliği yapmaya, taleplerimizi ortaklaştırmaya ve uzun vadede tek çatı altında toplanmaya davet ediyoruz.

Tüm Emekliler Eşgüdüm Kurulu olarak bu konuda atılacak tüm ortak adımların ve eylemlerin destekçisi ve katılımcısı olacağımızın sözünü şimdiden veriyoruz.

Gelin en korktukları şeyi yapalım. Birleşelim, örgütlenelim tek yumruk olalım. Çünkü var olmak ve insanca yaşamak için başka şansımız yok.

İnsanca onurlu bir yaşam, toplu sözleşmeli sendika hakkı ve ülke çapında birleşik güçlü bir emekli hareketi için, Türkiye’nin bütün emeklileri ve EYT’lileri birleşin!

- İnsanca yaşamak istiyoruz!
- Emekliyiz, haklıyız, kazanacağız!”


 

 

 

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Site en altı
yukarı çık