En Renkli Festival…

Bu sene 3’ncü kez düzenlenen Balık Festivali ve Çocuk Oyunları Şenliği, öncekiler gibi yine renkli geçti. ‘Geleceğimiz için’ sloganıyla çevre faktörüne dikkat çekilen festivalde, bu kez Guinness Rekorlar Kitabı’na girmek için 1919 öğrenci 3 dakika ip atladı.

En Renkli Festival…

Dün sabah saat: 10.00’da Sakarya İlkokulu Bahçesi’nde toplanan ilçe protokolü ve kortejde yer alan öğrenciler, bir süre bando-davul ve zurna eşliğinde ilçemizdeki caddelerden geçerek, Atapark’a ulaştılar.

Milas Kaymakamı Eren Arslan ve Milas Belediye Başkan V. Gülşen Gökçe, başkan yardımcıları Mehmet Çayırlı ve Hüseyin Çöllüoğlu başta olmak üzere; ilçemizdeki tüm resmi kurumların müdürleri, siyasi parti, oda ve derneklerin yöneticileri, mahalle muhtarları, balık sektörü temsilcileri, öğrenciler ve kalabalık bir Milaslının katıldığı festival programı, saygı duruşu ve İstiklal Marşımızın okunmasıyla başladı.

Muğla İl Tarım ve Orman Müdür Yardımcısı Enver Aydın, festivalin açılış konuşmasında balıkçılık sektörünün ilçemiz ve Muğla için çok önemli bir sektör olduğuna vurgu yaparak şunları söyledi:

“Bugün burada 3’ncüsü düzenlenen Balık Festivali ve Çocuk Oyunları Şenliği’nde yer almaktan, böylesine güzel bir organizasyonda bulunmaktan gurur duyduğumu belirtmek istiyorum.

Su ürünleri sektörü ilimizde ilk olarak bir deneme ile başladı. Başlangıçta istenilen başarıya ulaşılamadıysa da sonrasında denemelerden vazgeçilmedi ve özellikle son 20 yıllık bir süreç içerisinde inanılmaz bir ivme ile artış sağlanarak ülkemizin önemli ekonomi getiri kaynaklarından biri haline geldi. Bugün ilimizde yaklaşık 345 adet projeli yetiştiricisi bulunmakta ve bunlar yaklaşık bunlar 115 bin tonluk su ürünleri üretimi gerçekleştirmektedir. Bu üretimin büyük bir çoğunluğu yurt dışına ihraç edilmekte ve ülkemize döviz olarak geri dönmektedir. İlimizde özellikle Çipura, Levrek, Çinekop üretimi yapılmakta ve bu üretimin büyük bir çoğunluğu da Milas bölgemizdedir. Gerek tarih ve gerekse turizm alanında önemli bir kent olan Milas, tarımsal üretim açısından da ilimizin lokomotifi durumundadır.

2003 yılında toplam 23 bin tonluk bir üretime sahip olan ilimizde 10 yıllık süre içerisinde üretim, yaklaşık 5 kat artarak 115 bin tonluk bir üretim kapasitesine ulaşmıştır. Bunun en önemli sebebi elbette yatırımcılarımızın girişimleri olmakla beraber, bakanlık olarak da son 10 yılda yaklaşık 360 milyon liralık bir destek sağlayarak sektörün ivme kazanmasına ve bu seviye gelmesine katkıda bulunduk.

1480 km kıyı şeridine sahip Muğla ilimizde su ürünleri yetiştiriciliği yanında avcılık yoluyla da su ürünleri istihsali gerekiyor. Bu amaçla da yaklaşık 1200 civarında balıkçı gemimiz mevcut ve bunların çoğu da küçük gemilerdir. Bu yolla da yaklaşık 32 ton balık elde etmekteyiz.

Bu sene 3’ncüsü düzenlenen festivalimizin; ilimize, ilçemize ve sektöre hayırlar getirmesini diliyor, emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.”

Muğla İl Tarım ve Orman Müdür Yardımcısı Enver Aydın’ın ardından kürsüye gelen Milas Kaymakamı Eren Arslan ise 3’ncü kez düzenlenen festivalin, öncekiler gibi ana bir tema üzerine kurulduğunu belirterek şöyle devam etti:

“Bereketli topraklar, tarihi zenginlikleri, ülke ekonomisine sağladığı katmadeğerle gerçekten Milas önemli bir hazine… Biz bu hazineyi daha da bilinir hale getirebilmek, Milas’ın hak ettiği değeri, konumu yakalayabilmek için her platformu, her çalışmayı çok önemli görüp, büyük bir gayret ve ekip çalışmasıyla bu değerleri yükseltme adına faaliyetlerde bulunuyoruz.

Bugün 3’ncüsünü düzenlediğimiz Balık Festivali ve Çocuk Oyunları Şenliği’nin de yapılış amacı, Milas markasını daha bilinir ve daha kıymetli bir hale getirebilme gayretidir.

Bu gayretimizde yanımızda yer alan bütün kamu kurum ve kuruluşlarına, bütün sivil toplum örgütlerine, odalara, meslek örgütlerine, derneklerimize, gönüllü olarak katkı sunan herkese, çok kıymetli gençlere, Milas halkına ve özellikle bu festivalimizin ana unsuru olarak ilçemizin ve ülkemizin önemli üretim ve istihdam sağlayan sektörü olan balıkçılık sektörüne, onların kıymetli temsilcilerine teşekkür ediyor, şükranlarımı sunuyorum.

Biz festivallerimizi her yıl belli bir tema üzerinde hareket ederek gerçekleştiriyoruz. Bu yıl hem 19 Mayıs 1919 Atatürk’ün Samsun’a çıkışının ve milli mücadelenin başlangıcının 100’ncü yılı olması münasebetiyle bu tema üzerinde, hem de ‘Geleceğimiz için’ sloganıyla çevremizin, doğamızın gelecek nesillere korunarak sağlıklı bir şekilde teslim edilmesi adına çevre duyarlılığını önplana alarak bir çalışma yürüttük.

Bugün festivalimizin çocuk oyunlarını ayağını icra edeceğiz, yarın ise Güllük Mahallemizde özellikle balık festivalinin ana tema teması olarak işlendiği programlarımızı icra edeceğiz. Ben bir kez daha katkı sağlayan, emek veren tüm çalışma arkadaşlarıma, sektör temsilcilerine, gençlerimize ve festivalimize katılan değerli Milas halkına sonsuz teşekkürlerimi sunuyorum.”

Yapılan konuşmaların ardından öğrencilerden oluşan Mehteran Takımı’nın gösterileri, halk oyunları, çevre kirliliğine dikkat çekme adına atık maddelerden geri dönüşüm yoluyla elde edilen kıyafet gösterisi ve Osmanlı İmparatorluğu’nun kuruluşunu anlatan Diriliş gösterisi büyük bir beğeniyle izlendi.

 

1919 öğrenci ip atlayarak rekor kırdı…

 

Kaymakam Arslan ve diğer protokol üyelerinin, geriye sayımla birlikte butonlara basarak, alandaki 1919 öğrencinin aynı anda başladığı ve 3 dakika süreyle ip atlaması bölümüne geçildi. 

Belirlenen süre içinde ip atlayan öğrenciler, alandaki gözlemciler tarafından dikkatlice takip edildi ve sürenin sonunda gözlemci heyeti, Guinness Rekorlar Kitabı’na girme adına yapılan rekor denemesinin başarıyla sonuçlandığını ilan etti.

İp atlayan ve rekor kıran 1919 öğrenci, rekor denemsinin ardından Atapark’ta ‘1919’ yazarak, ilginç bir görüntüyü oluşturdular.

 

Atapark, günboyu çocuk sesleriyle çınladı…

 

Festivalin ilk günü programının sabah bölümü tamamlandıktan sonra Atapark’ta, günboyu çocuklar çeşitli etkinliklerle eğlendiler. İp atlayan, sek sek, mendil kapmaca oyunlarıyla eğlenen çocuklar, Milas Belediyesi Toplantı ve Düğün Salonu’nda, sinema filmi izlediler.

Aynı gün bir başka etkinlik ise Çöllüoğlu Hanı’nda, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Milas Meslek Yüksekokulu Geleneksel El Sanatları Bölümü öğrencileri tarafından hazırlanan ürünlerin yer aldığı sergi açılarak, Milaslıların ilgisine ve beğenisine sunuldu.

Birinci günün akşamı ise, Müzik Öğretmeni Ali Çakır’ın yönettiği, ilçemiz genelindeki okullarda müzik öğretmeni olarak görev yapan öğretmenlerden oluşan koro ve solo konser, müzikseverlerle buluştu.

  

 

 

Editör: Adem KANKAYNAR
Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Site en altı
yukarı çık