Esnafın ‘can simidi’ kooperatif her geçen gün büyüyor…

İlçemizdeki özellikle küçük ve orta ölçekli esnafın, içinde bulunduğu ekonomik sıkıntıları aşmasında önemli bir rol oynayan Milas Esnaf ve Sanatkârlar Kredi-Kefalet Kooperatifi, kendisini her geçen yıl yenileyen ve geliştiren yönüyle Milaslı esnafın ‘Can Simidi’ haline geldi.

Esnafın ‘can simidi’ kooperatif her geçen gün büyüyor…

Sürekli artan döviz kuru nedeniyle değişen fiyatlar, ağır vergi yükü, SGK ve Bağ-Kur Primleri, çalışanların maliyetini karşılamakta zorlanan küçük ve orta ölçekli işletmelerin bir de kendi ailesinin geçim yükü devriye girdiğinde, işletme sahipleri işin içinden çıkmak, işletmeyi kapatmamak veya iflas etmemek için günün büyük bir bölümünü hesap-kitap yapmakla geçiriyor.

Piyasaların darlığı nedeniyle işlerin giderek bozulduğunu gören esnaf çareyi bankalardan kredi çekmekte bulurken, bu kez de karşılarına yüksek faiz oranları çıkıyor. Neredeyse kullandığı kredi miktarı kadar faiz ödemek zorunda kalan esnaf, son yıllarda yönünü bağlı olduğu Oda’nın finansman kuruluşu konumundaki Milas Esnaf ve Sanatkârlar Kredi-Kefalet Kooperatifi’ne çeviriyor.

1 Ocak -31 Aralık 2012 tarihleri arasında yani bir yılda 314 esnafın yararlandığı ve 6.758 bin lira kredi kullandığı kooperatif, bugün yılın ilk 5 ayında 303 ortağına 28.826 bin lira kredi kullandıran bir noktaya geldi.Yaklaşık 6 bin civarında ortağı olan kooperatifte, 2012 yılında her 40 ortaktan biri kredi kullanabilirken, bugün her 4 ortaktan biri kredi kullanabilir hale geldi.

Mevcut Kooperatif Başkanı Celal Devrim; “2011 yılında 141 ortağımıza toplam 4.003 bin lira kredi desteği sağlayabilen kooperatifimiz, 2012-2019 yılları arasında toplam 1414 ortağına 75 milyon lira kredi desteği sağlayan bir konuma ulaştı.İçinde bulunduğumuz 2019 yılının ilk 5 ayında sağladığımız 28 milyon 826 bin liralık kredi desteği, aslında kooperatifin nereden nereye geldiğin de bir göstergesidir” diyerek, Milas Esnaf ve Sanatkârlar Kredi-Kefalet Kooperatifi’nin bugün sadece bölgenin değil, tüm ülke genelindeki en güçlü kurumlardan biri haline geldiğini söyledi.

Kooperatif Müdürü Şenol Karataş ise kurum olarak en önemli görevlerinin, ekonomik sıkıntı içerisinde olan ortaklarına rahat bir nefes aldıracak plasman desteğini sağlamak olduğuna vurgu yaparak; “Kredi kullanan üyelerimiz düşük faizle ve 3 ayda bir ödeme kolaylığını yaşıyorlar” dedi.

Ülkemizin içinde bulunduğu ekonomik sıkıntılar nedeniyle kullanılan kredilerin geri dönüşlerinde kimi zaman sorunlar yaşandığına dikkat çeken Başkan Celal Devrim; “Bu konuda da üyemize doğrudan haciz vb işlemi uygulamak yerine, problemi birlikte çözmenin yolunu arıyoruz” dedi.

 

 

 

Editör: Adem KANKAYNAR
Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Site en altı
yukarı çık