Girgin: EYT’de eksik kalanları biz tamamlayacağız

​​​​​​​Bu hafta TBMM Genel Kurulu’nda EYT yasası görüşüldü ve kabul edildi. “EYT sorununun bütün emeklilik sistemini hakkaniyetli bir yapıya dönüştürecek şekilde çözümü ilk seçimden sonra Cumhuriyet Halk Partisi iktidarında olacaktır. EYT’de eksik kalanları biz tamamlayacağız” diyen CHP Muğla Milletvekili Süleyman Girgin Genel Kurul’da yaptığı konuşmada şunları söyledi:

Girgin: EYT’de eksik kalanları biz tamamlayacağız
  • 02 March 2023, Thursday 11:52

YAŞ ŞARTI KALKTI, KADEMELİ PRİM ŞARTI DEVAM EDİYOR

“EYT'lilerin örgütlü mücadelesi ve Genel Başkanımızın ısrarla dile getirmesi sonucu EYT teklifi nihayet Meclis’ten eksikleriyle birlikte geçti. EYT’lilere hayırlı olsun.

Yasa ile yaş şartı kalktı, kademeli prim şartı devam ediyor. Oysa Sayın Bakan "1999 öncesi haklar tamamen iade edilecek." demişti.

Ayrıca 2000 sonrası için adil bir kademeli geçiş yok, emekliler için intibak yok, norm birliği yok, çırak ve stajın sigorta başlangıç tarihi sayılması yok, 1999 depremi mağdurları yok, emekli aylık bağlama oranlarının yükseltilmesi yok, aylıkların bağlanmasında refah payı verilmesi yok; kısacası, iktidarın arkasında mağdur bırakmadan bu işi çözme yetisi de yok.

SOSYAL HUKUK DEVLETİNDE 1 GÜNLÜK FARKLA 17 YILLIK ADALETSİZLİK OLUŞMAZ

EYT düzenlemesi ile 9 Eylül 1999 ve sonrasında sigortalı olanlar kadınlarda 58 ve erkeklerde 60 yaş koşuluna tabi olmaya devam edecek.

Bir yanda 20 ve 25 yıl çalışarak emekli olanlar öte yanda bir gün, bir hafta, bir ay veya bir yıl farkla işe girip 40 veya 42 yıl çalışmak zorunda olanlar. Böylece 1 gün farkla 17 yıllık adaletsizlik ortaya çıkıyor.

Demokratik, sosyal bir hukuk devletinde bir gün, bir ay veya birkaç yıl arayla bir hakka erişim on yedi yıl fark yaratamaz. 2000 sonrası için kademeli geçiş sistemi getirilmelidir.

Öte yandan, ‘’aynı koşullarda prim yatırıp ve çalışıp farklı emekli aylığı alanlar arasındaki farklar giderilmeli ve intibak düzenlemesi mutlaka yapılmalıdır. Aylık bağlama oranları eski düzeylerine çekilmeli, emekli aylıklarının alt sınırı asgari ücret olmalı, emekli aylık artışlarında enflasyonun yanında, büyüme de mutlaka dikkate alınmalıdır; aksi hâlde, emekli yoksulluğunun büyümesi kaçınılmaz’’ şeklindeki önergelerimiz komisyonda AKP ve MHP’li milletvekillerinin oylarıyla reddedildi.”

4-C’LİLERİN VE GEÇİCİ İŞÇİLERİN ZORUNLU EMEKLİLİK ÇİLESİ DEVAM EDİYOR

Girgin ayrıca, Genel Kurul’da söz alarak, EYT Kanunu’ndaki zorunlu emeklik düzenlemesinde kapsam dışı bırakılan, 4-C'den 4-B'ye geçirilen işçilere ve kamudaki geçici işçilere dair zorunlu emeklilik uygulamasına son verilmesi çağrısında bulundu. Girgin şunları söyledi:

Dün Meclisten geçen EYT kanunundaki zorunlu emekliliğe dair kanun maddesine özelleştirme mağdurlarının itirazı var. Termik santraller ve kömür ocakları gibi özelleştirilen diğer kurumlardan 4/C'ye ve oradan da çakma 4/B statüsüne geçirilenler zorunlu emekliliğe tabi tutulmaya devam ediyor.

Ayrıca, 2007 yılında çıkartılan 5620 sayılı Kanun'la geçici işçilerin sürekli işçi kadrolarına veya sözleşme personel kadrolarına geçirilmesi aşamasında altı aylık hizmeti olmaması sebebiyle sürekli işçi kadrosuna geçemeyen 600 işçimiz de zorunlu emekliliğe tabi tutulmaktadır. Zorunlu emeklilik hem iş barışını bozmakta hem de yıllarca emek vermiş nitelikli personelin kaybına neden olmaktadır. 4/C'den 4/B statüsüne geçenlerin ve kamudaki geçici işçilerin zorunlu emekli edilmesi uygulamasına acilen son verilmelidir.

 

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Site en altı
yukarı çık