Muğla Barosu: “Depremin yaralarını sarmaya çalışıyoruz”

Muğla Barosu Başkanlığı tarafından 1-7 Mart tarihleri arasının “Deprem Haftası” olması nedeniyle yazılı bir açıklama yapıldı.

Muğla Barosu: “Depremin yaralarını sarmaya çalışıyoruz”
  • 02 March 2023, Thursday 11:46

“Dokuz saat arayla yaşanan Kahramanmaraş merkezli iki ayrı depremin ve sonrasında çevre illerde yaşanan artçı depremlerin yaralarını sarmaya çalıştığımız bu zor günlerde, deprem farkındalık haftası ülkemiz için ayrı bir önem taşımaktadır” denilen yazılı açıklamada; Muğla Barosu tarafından depremzedeler için yapılan kampanyalar, bağışlar daha sonrasında ise açılan davalar da hakkında da bilgilendirme yapıldı.

Muğla Barosu Yönetim Kurulu adına Muğla Barosu Başkanlığı tarafından yapılan yazılı açıklamada şu ifadelere yer verildi;

BU AFETE HAZIRLIKLI OLMADIĞIMIZI TECRÜBE ETTİK

“Dünyanın en etkin deprem kuşağını ve fay hatlarını barındıran ve bir deprem ülkesi olan ülkemizde Mart ayının ilk haftası, vatandaşlarımızda deprem bilincinin oluşturulması, depremlere karşı farkındalık ve hazırlık sağlanması, depremden korunma yollarının anlatılması amacıyla Deprem Haftası olarak belirlenmiştir.

Dokuz saat arayla yaşanan Kahramanmaraş merkezli iki ayrı depremin ve sonrasında çevre illerde yaşanan artçı depremlerin yaralarını sarmaya çalıştığımız bu zor günlerde, deprem farkındalık haftası ülkemiz için ayrı bir önem taşımaktadır.  Ülkemizi yasa boğan deprem felaketinin ardından ülke olarak yaşanan bu afete hiç de hazırlıklı olmadığımızı en acı şekliyle tecrübe ettik. On binlerce vatandaşımızın hayatını kaybettiği, yine on binlerce yurttaşımızın enkaz altında kaldığı, ailelerin parçalandığı, yine binlerce insanın akıbeti konusunda bilgi alınamadığı büyük deprem felaketinde, sadece canlarımızın değil; eğitimin, liyakatin, denetimin ve esasen kurallara uygun afet yönetimin de enkaz altında kaldığını görmüş bulunuyoruz.

 Umutlarımızı yitirdiğimiz anda tek yürek olarak deprem bölgesine yardıma koşan halkımızın birlik ve beraberliğin gücü, bizlere de mücadele gücü verdi.

BAĞIŞ KAMPANYASI DÜZENLEDİK

 Muğla Barosu olarak 06/02/2023 tarihinde deprem felaketinin hemen akabinde düzenlediğimiz kan bağışı kampanyası ile tüm meslektaşlarımızı kan bağışlamaya davet ettik. Kampanyaya Muğla Barosu Yönetim Kurulu üyelerimiz ile katılım sağladık. Yine aynı gün başlattığımız ayni yardım kampanyası ile meslektaşlarımızın temin ettiği acil ihtiyaçları ivedilikle baromuzda toplayarak araçlarımızla Hatay Barosuna teslim ettik.

Baromuz sosyal medya hesaplarından yaptığımız paylaşımlar ile Baromuza kayıtlı meslektaşlarımızı Barolar Birliği nezdindeki nakdi yardım kampanyasına destek olmaya davet ettik ve TBB’nin ilgili yardım kampanyasına Muğla Barosu mensubu meslektaşlarımız adına yaptığımız nakdi yardım ile desteğimizi sürdürdük.

SUÇ DUYURULARINDA BULUNDUK

Halen pek çok vatandaşımız enkaz altından çıkarılmayı beklerken ve sahada internet ağları kullanılarak enkaz altında kalan vatandaşlarımızla iletişim kurulabiliyorken, sosyal medyanın kısıtlanmasının ve internet erişimin zayıflatılmasının Anayasamızca korunan iletişim hakkının ve haberleşme özgürlüğünün ihlali olduğunu kamuoyuna duyurarak sürecin takipçisi olduk.

Deprem felaketinden dolayı adalet hizmetinin tüm yönleriyle yerine getirilemeyeceğinin bilinci ile hem vatandaşlarımızın hem de yasal sorumluluk altında bulunan meslektaşlarımızın hak kayıplarının önüne geçilmesi, zarar görmelerinin engellenmesi amacıyla Baro Yönetim Kurulumuzca Adalet Bakanlığına yasal sürelerin durdurulması ve duruşmaların ertelenmesi talebinde bulunduk.

Yine Muğla Barosu Yönetim Kurulu olarak deprem nedeniyle yıkılan binaların yapımında, denetiminde ve onaylanmasında ilgisi ve sorumluluğu olanların haklarında cezalandırılmaları talebiyle suç duyurusunda bulunduk.           

DEPREM ÇALIŞMA MERKEZİ KURDUK

Deprem felaketi sebebiyle, depremden etkilenen ve ilimize gelen meslektaşlarımız ve vatandaşlarımıza hukuki destek sağlanması amacıyla Baromuz bünyesinde Baro Yönetim Kurulumuzun koordinatörlüğünde gönüllü meslektaşlarımız ile Deprem Çalışma Merkezi’ni kurduk. Tüm ilçelerde nöbet usulü çalışan bu merkez sayesinde hukuki yardım talep eden depremzedelerin, gönüllü nöbetçi meslektaşımız ile bire bir iletişimini sağlayarak yaşanan hukuki sorunların en kısa yoldan çözülmesi için gerekli bilgilendirmeleri yapmaktayız. İlimizde bulunan depremzedeler, Deprem Çalışma Merkezimize 444 9 048 irtibat numarası ile ulaşarak hukuki destek talep edebilmektedir.

Afet bölgesinde etkin bir soruşturma sürecinin yürütülmesi, delillerin toplanması, korunması, yasal başvuruların yapılması için, yardım malzemelerinin tasnifi, depolanması, meslektaşlarımız ve vatandaşlarımıza ulaştırılması için görev yapmak üzere Türkiye Barolar Birliğinin düzenlediği Deprem Koordinasyon Merkezine 20-24 Şubat tarihleri arasında Muğla Barosuna mensup gönüllü meslektaşlarımızdan oluşan 11 kişilik ekip ile destek verdik.

Baromuzu temsilen Muğla Barosu Başkanımız Av.Levent Akgün ve Baro Yönetim Kurulu üyelerimiz tarafından afet bölgesine gidilerek afet mağduru illerimizin Baro Başkanları ile görüşmeler yapılmış, baromuz adına baş sağlığı ve geçmiş olsun dileklerimiz iletilmiştir. Afetzede illerimizin ziyareti sırasında yapılan gözlem ve tespitlerde akut ihtiyaç ve talepler baromuzca yerinde ve bizzat tespit edilmiştir.

ÜNİVERSİTELİ GENÇLERİMİZİN YANINDA OLDUK

Yaşanan bu süreçte Muğla Barosu olarak üniversiteli gençlerimizin eğitim hakkının kısıtlanmasına sebep olan uzaktan eğitime ilişkin idari işlemlerin temel hak ve özgürlüklerin ihlali niteliğinde olduğuna ilişkin basın açıklaması yapılmış, geleceğimizin teminatı olan çocuklarımızın, gençlerimizin ve tüm vatandaşlarımızın Anayasamızca korunan hak ve özgürlüklerinin savunucusu olmaya devam edeceğimiz kamuoyuna açıkça ifade edilmiştir.”

Basın açıklaması “Muğla Barosu Yönetim Kurulu olarak baromuz bünyesindeki gönüllü meslektaşlarımızla deprem felaketini yaşadığımız günden bu yana meslektaşlarımız ve vatandaşlarımıza faydalı olmak ve yardım sağlayabilmek için yaptığımız tüm bu çalışmaların devam edeceğini; bundan sonraki süreçte de görev ve sorumluluklarımızın bilinciyle hareket edeceğimizi kamuoyuna saygı ile duyururuz.” denilerek sonlandırıldı. 

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Site en altı
yukarı çık