Image Slider
Fevzi Topuz
Mehmet Cayirli
Durmus Ozdemir
Ahmet Aras

Güllük Balıkçı İskelesi’ne ‘ÇED Gerekli Değildir’ Kararı

Milas’a bağlı Güllük Mahallesi’nde yapımı tartışılan Su Ürünleri Yükleme Boşaltma Amaçlı İskele Projesi için Muğla Valiliği’nden ‘ÇED Gerekli Değildir’ kararı verildi.

Güllük Balıkçı İskelesi’ne ‘ÇED Gerekli Değildir’ Kararı

15 metre eninde, 74 metre boyunda,  3800 m2 alan üzerinde Güllük Limanı’nın yanına yapılacak olan kazıklı iskeleye, Muğla Valiliği ‘ÇED Gerekli Değildir’ kararı verdi. 
Aydın Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından yapılması planlanan projeye 14 Eylül 2012 tarihinde ‘ÇED Gerekli Değildir’ kararı verilmişti. Ancak yatırıma başlanılamadı. Kanundaki “ÇED Gerekli Değildir” kararı verilen proje için 5 yıl içinde mücbir sebep bulunmaksızın yatırıma başlanmaması durumunda “ÇED Gerekli Değildir” kararı geçersiz sayılır” maddesi uyarınca yeniden başvuruda bulunuldu. Valilik, Vakıflar Bölge Müdürlüğü’nün Proje Tanıtım Dosyası’nı inceleyerek ‘ÇED Gerekli Değildir’ kararı verdi.
Güllük Limanı’na 200 metre mesafede bulunacak olan projenin inşaat çalışmalarının 5 ayda tamamlanması planlanıyor. 
Proje alanının mülkiyeti Vakıflar Bölge Müdürlüğü’ne ait olmasına rağmen, Güllük Mandalya Turizm ve Liman Hizmetleri A.Ş.’nin alan üzerinde üst kullanım hakkı bulunması nedeniyle iskelenin planlama ve yapım aşamasından Güllük Mandalya Turizm ve Liman Hizmetleri A.Ş. sorumlu olacak.
Yayınlanan dosyaya göre iskele, Bodrum ve Milas ilçelerinde denizde bulunan balık çiftliklerinde çalışan personelin alanlara ulaşımının sağlanması, aynı zamanda çiftliklerde kullanılan yem, yavru balık gibi ihtiyaçlarının tedarik edilmesi ve çiftliklerde yetiştirilen balıkların alıcı firmalara nakliyesinin sağlanması amacıyla kullanılacak. Yatırımın ömrünün ise 50 yıl olması planlanıyor. Projenin maliyeti ise 5 milyon 550 bin lira olarak planlandı. 

OLUMSUZ ETKİLENECEK
Yayınlanan Proje Tanıtım Dosyasında yer alan uzman görüşlerine göre; iskele, faaliyet alanına çok yakın bir konumda olan Güllük Deltası ve Metrik Tuzlasına olumsuz etki verebilir. Raporda, “Güllük Limanı dalyana 150-200 metre mesafededir. Planlanan proje dalyana doğrudur, dalyanın olumsuz etkilenme olasılığı vardır. Limandaki gemi trafiğinin artması özellikle gece ışıklandırma ve gürültü, dalyandaki kuş popülâsyonunu strese sokabilecektir. Limana yük getiren kamyonlar dalyan kıyısındaki yolu kullanmaktadır, bu durum dalyandaki kuş faunası için sakıncalı olup alternatif güzergâh geliştirilmelidir. Olası kaza durumunda (kirliliğe yol açılması, sazlık yangını vb) kuşların korunmasına yönelik bir B planı ve eylem planı oluşturulmalı, sahanın kuş biyoçeşitliliğinin izlenmesi ve korunmasından sorumlu, bu konuda kendini yetiştirebilecek bir Biyolog muhakkak istihdam edilmelidir.” denildi.
 

HABERE AİT RESİMLER

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 1 Kızgın 0

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Site en altı
yukarı çık
siteacilis