Image Slider
Fevzi Topuz
Mehmet Cayirli
Durmus Ozdemir
Ahmet Aras

GÜLLÜK PAZARINDAKİ ÇİFTÇİLER ‘MAĞDURUZ’ DİYOR, HAKLARININ KORUNMASINI İSTİYOR..

GÜLLÜK PAZARINDAKİ ÇİFTÇİLER ‘MAĞDURUZ’ DİYOR, HAKLARININ KORUNMASINI İSTİYOR..
  • 01 February 2022, Tuesday 9:57

Milas Belediyesi Güllük Pazarı’nın kurulduğu alanlarda değişikliğe gidiyormuş. Bir grup çiftçi, yıllardır Güllük Pazarı’nda satış yapan üretici çiftçiler olduklarını belirterek, gazetemizi ziyarete geldiler. Belediye’nin Güllük Pazarı’nda yaptığı değişiklik sonucu, kendilerine eski yerlerine göre daha küçük alanlar verildiğini, bu koşullarda mağdur olduklarını belirttiler ve seslerinin duyurulmasını istediler. Belediye yetkilileri ile de görüşüp taleplerini ilettiklerini, ancak ‘oyalandıklarını’ düşündüklerini belirten üretici pazarcılar, dertlerini şöyle özetlediler:

“Biz köylü üreticiler, el emeği ile geçinen insanlarız. Hepimiz Güllük Pazarına 20-30 yıl emek vermiş kişileriz.

Aldığımız duyumlara göre, Milas Belediyesi Güllük pazar yerinin değişmesi için çalışmalara başlamış. Pazarcı esnafın bilgisi yok, çiftçi esnafın bilgisi yok. Milas Zabıta Müdürlüğü, Esnaf Odaları Başkanları, Ziraat odası Başkanı karar almışlar, pazar yerinin şu anki kurulduğu sokaktan kaldırılıp bir başka sokağa kaldırmaya karar vermişler. Burada mağdur olan biz üreticiler..

Daha once hak ettiğimiz kanılan hakların elimizden alınması bizleri mağdur ve perişan etti.

Manav esnafa 5 metre yer tahsis edilmiş. Çiftçi üreticiye 2,5 metre yer tahsis edilmiş. Benim ürettiğim ürünler çarliston biber, dolma biber, köy biberi, üç burun biber, kıl acı biber, kıl tatlı biber, pembe domates, normal domates, salatalık, kabak, uzun ve topan patlıcan, marul, kıvırcık, maydanoz, roka, dereotu, tere, yeşil soğan, brokoli, çilek, vb. En az 20 çeşit üretimim var. Bana verilen 2,5 metre yerde ben sadece biberlerimi bile gösteremem.

24 köylü üretici arkadaş, 14 Ocak Cuma günü Ziraat Odası Başkanımız Sayın İsmail Atıcı’yı ziyaret ettik, talep ve dertlerimizi ona ilettik.

Aldığımız  bilgiye göre şu anki kurulmata olan Güllük Pazaryeri özel mülkmüş o nedenle başka sokağa taşınacakmışız. Maden pazar yeri özel mülkse Bilas Belediyesi vatandaşın yoluna, vatandaşın malına mı çökmüş? Biz köylü ve esnaf arkadaşlarla pazar yerinin yerinde kalmasını ve kalkmamasını talep ediyoruz. Pazaryerinden hepimiz memnunuz.

21 Ocak Cuma günü 30 kişiden fazla, Milas Belediyesi Başkan Yardımcısı Sayın Mehmet Ateş’I ziyaret ettik. Şikayet ve taleplerimizi O’na ilettik, bir sonuç alamadık.

Daha Pazar yeri 10 yıl once Güllük Belediye Başkanı Aytunç Kaynakçı döneminde yeni değişti. O zaman herkese, isteği üzerine yer verildi. Ayrıca yerleştirme kura ile değil, eski sıraya göre yapıldı. Herkes yerinden memnun, komşusundan memnun, halk da pazar yerinden memnun.

Hepimizin ortak sesi, ortak isteği pazar yeri başka yere taşınacaksa,yoa pazar yeri istemiyoruz. Kapalı pazar yeri yapsınlar, şu durumdaki verilen haklarımız neyse, o kadar yer versinler, yerleştirmeyi de eski numaraya göre yapsınlar. Kimse buna itiraz etmez. Parası ve işgaliye ücreti neyse öderiz.

Güllük pazarı sezonluk pazar. Yazdan yaza üç aylık sezonu var. Yani üç ay para kazanıyoruz, dokuz ay da mazot parasına çalışıyoruz.

Artan maliyetler çiftçinin belini büktü. Elektrik zammı, mazot, gübre, tohum maliyeti artan çiftçi Bağ-Kur’u, naylon fiyatları el yakıyor.(1 kg. sera naylonu 55 TL.)

27 Ocak Perşembe günü yine bir arkadaş Milas Belediyesi’nden bir yetkiliyle görüştü. O yetkili bize, siz pazarda bekleyin, Belediye’den Fen İşleri Müdürü ve başka bir müdür bizemle görüşmeye gelecekti. Saat 17:00’ye kadar bekledik, gelmediler. Bizi oyalıyorlar ve yardımcı olmuyorlar. Sözün özü tüm pazarcılar Milas Belediye Başkanı ve yetkililerden, elimizde bulunan haklarımızın korunması ve üreticiye sahip çıkmalarını talep ediyoruz.

Sonuç olarak Sayın Muhammet Tokat’tan Güllük için kapalı pazar yeri yapılmasını ve kazanılan haklarımızın korunmasını, ayrıca eski düzen neyse o şekilde yerleştirilmeyi rica ederiz.”

HABERE AİT RESİMLER

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Site en altı
yukarı çık
siteacilis