Herakleia Antik Kenti’nde restorasyon çalışmaları başlıyor

Herakleia Antik Kenti’nde restorasyon çalışmaları başlıyor
  • 10 September 2021, Friday 9:54

Herakleia antik kentinde, İl Müdürü Dr. Zekeriya Bingöl’ün girişimleri, Muğla Valisi Sayın Orhan Tavlı’nın talimatlarıyla Arkeolojik kazı yapılması için girişimlerde bulunulmuş, bu doğrultuda T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü’nün 14.06.2021 tarihli izinleri doğrultusunda, Milas Müzesi Müdürlüğü başkanlığında, Selçuk Üniversitesi, Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Zeliha Gider Büyüközer’in bilimsel sorumluluğunda 12.08.2021 tarihinde temizlik, kurtarma kazısı ve çevre düzenleme çalışmalarına başlanmıştı. Çalışmalar Muğla Valiliği, Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı, Doğal Kaynaklar, Ruhsat ve Kültür Varlıklarını Koruma Müdürlüğü tarafından beşer aylık iki farklı proje ile destekleniyor.

Herakleia’da öncelikle kentin merkezi konumundaki Agora (Pazar Yeri), Athena Latmia Kutsal Alanı, Endymion Kutsal Alanı, Göl Kalesi, Tiyatro ve kentin Doğu Kapısı’nda bitki temizliği yapıldı, ayrıca köyün girişinden itibaren merkeze kadar ulaşan yollar temizlendi. Önceki gün itibariyle Arkeolojik kazıların başlayacağı kentte, 2021 yılında Göl Kalesi ile Endymion Kutsal Alanı’nda kazı ve çevre düzenleme çalışmaları yapılacak.

Herakleia antik kentinde yaklaşık 35 yıl Annelise Pechlow başkanlığındaki bir ekip tarafından yüzey araştırması yapılmış ve pek çok önemli veriler elde edilmiştir. Uzun soluklu yüzey araştırmasına karşın kentte bugüne kadar henüz arkeolojik kazı çalışması yapılmamıştı. Önceki gün ilk kazmanın vurulduğu kentte, bilimsel açıdan pek çok soruna ışık tutabilecek verilerin elde edilmesi beklenmekte. Arkeolojik kazıların başlangıcı için öncelikli alan olarak Endymion Kutsal Alanı seçilmiş. Bunun nedeni, Herakleia’da bulunan ve bugün Paris Louvre Müzesi’nde korunan yazıta göre Endymion’un kentin efsanevi kurucusu olarak görülmesidir. Latmos Dağı’nda çobanlık yapan Endymion, Ay Tanrıçası Selene ile yaşadığı aşk nedeniyle de Hellenistik Dönem’den günümüze kadar pek çok sanat dalında betimlenen bir figürdür. İşte bu aşk nedeniyle Ay Tanrıçası Selene Latmos Dağı’na aşkla dokunur, Bafa Gölü’nü gümüş bir tepsi gibi aydınlatır. Dolunayın yer yüzene en güzel yansıdığı noktanın Bafa Gölü olmasının sebebi işte bu aşk hikayesidir.

Antik Kente yapılacak çalışmaların açılışına Milas kaymakamı Mustafa Ünver Böke, Muğla Kültür ve Turizm İl Müdürü Dr. Zekeriya Bingöl, Milas Müze Müdürü Mehmet Çelebi, Kazı Başkanı Doç. Dr. Zeliha Gider Büyüközer ve davetliler katıldı.

Muğla Kültür ve Turizm İl Müdürü Dr. Zekeriya Bingöl “İlk göreve başladığımda Muğla’mızda bulunan tüm antik kentleri daha önce görmüş olmama rağmen yetkin bir gözle görmek ve çalışanlarla tanışmak için, ziyaretlerde bulunduk.

Kazı başkanlarımızla tanışıp, Antik Kentlerimizdeki eksikleri yerinde gördük. Bafa Gölü kıyısındaki Herakleia Antik Kenti ve tarih öncesinden kalma kaya resimleri ünlü Latmos Dağı’nın bulunduğu Milas’ın Kapıkırı mahallesinin atıl kaldığını üzülerek gördük. Burada maraton yarışmasının düzenlenmesine yardımcı olduk. Daha sonra da buradaki turizmciler ile yaptığımız görüşmeler sonucunda bir dağ bisikleti turnuvası düzenleme kararını Bisiklet Federasyonu Muğla Temsilcisi Hüseyin İlker Çömert ile birlikte aldık. Bu Dağ Bisikleti yarışması bu ay (18-19 Eylül 2021) yapılacaktır.

Sayın Valimiz Orhan Tavlı göreve başlayınca Kapıkırı’ndan bahsettik. Valim ve Milas Kaymakamı Mustafa Ünver Böke ile birlikte bu bölgede incelemelerde bulunduk.

Sayın Valim Orhan Tavlı bu bölgede çalışmaların yapılması kararı verdi. Bakanlığımız ile yaptığımız yazışmalar sonucunda ilk etapta Herakleia Antik Kenti’nde bulunan Göl Kalesi ve Endymion Kutsal Alanı’nda kazı ve çevre düzenleme çalışmaları için gerekli izinler alındı. Milas Müze Müdürlüğümüzün başkanlığında, Selçuk Üniversitesi, Arkeoloji Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Zeliha Gider Büyüközer’in bilimsel sorumluluğunda çalışmalara başlandı. Hocamız hemen işe başlayarak, malzeme, eleman ve diğer eksikleri giderdi. Bugün de ilk kazmayı vuruyoruz.

Bu süreçte destek olan başta Sayın Bakanımız Mehmet Nuri Ersoy’a, Sayın Valimiz Orhan Tavlı’ya, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürümüz Gökhan Yazgı’ya, beraberce birkaç defa gelip rapor hazırlayan Prof. Dr. Bilal Söğüt’e, bilimsel danışman Doç. Dr. Zeliha Gider Büyüközer’e teşekkür ediyorum.

İnşallah çok yakında tarihi yapılarımızı ayağa kalkmış olarak göreceğiz.

Bizler göreve geldiğimizden bu yana Muğla’da turizmi geliştirmek ve dört mevsime yaymak için, Kültür, Sağlık, Spor, Kırsal Turizm için kolları sıvadık ve çalışmalar başlattık. Fakat ne yazık ki bu pandemi elimizi kolumuzu bağladı. Üstüne üstlük yangınlar da tuzu biberi oldu. Ama biz umudumuzu kaybetmedik, etmeyeceğiz. İnşallah Ülkemizin ve Turizmcimizin yüzü gülecek.

Muğla’da tüm kurumlar Seydikemer’den Bodrum’a kadar uyum içinde çalışıyoruz. Sayın Valimiz Orhan Tavlı’nın başkanlığında Turizm Destinasyon Yürütme Kurulları kurduk ve Turizmi nasıl Dört Mevsime yayabiliriz, nasıl ilçeleri birbirine entegre ederiz diye çalışmalarımız sürüyor. Her şey Ülkemiz için, Herşey Muğla için…” dedi.

 

Editör: Hüseyin AÇAR
Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Site en altı
yukarı çık