İasos’a Hermias Heykeli..

İasos’a Hermias Heykeli..

İasos’a Hermias Heykeli..
  • 09 November 2022, Wednesday 10:17

Hermias Efsanesi, ait olduğu İassos Antik Kentinde, Sanatçı Hamdi Erkul tarafından yapılan heykel ile doğduğu topraklarda nesiller boyu anılmaya ve anlatılmaya devam edecek:

Milas’ın bugünkü adı Kıyıkışlacık olan mahallesi olan İassos antik kentinde gecen bu efsane, Hermias adındaki bir gencin bir yunus balığı ile olan dostluğunu anlatır. Denizde yüzerken kaybolan Hermias, günler sonra balıkçılar tarafından bir yunus üzerinde görülür. Yıllar boyu devam eden bu dostluk, Hermias'in ölüsünün bir yunus tarafından Iassos'a getirilmesi ile sona erer diyor bazı kaynaklar. Bazı kaynaklar da;

Büyük İskender’in ilgisini çeken İasos’lu bir çocuk vardı, yunus balığı tarafından sevilen, balıkla dostluk kuran, yazgısı değişik olan bir erkek çocuktu bu diye anlatılır. İasos’ta erkek çocukların gymnasium’da çalıştıktan sonra denizde yıkanmaları bir gelenekti. Bu sırada kıyıya yanaşan yunus, çocuklardan birini sırtına alıp, açıklara götürüyor ve sonra yeniden kıyıya bırakıyordu. Bir anlatıya göre bu öyküyü duyan İskender, çocuğu Babil’e getirip, deniz tanrısı Poseidon’un rahibi yapmış. İasoslular bu olaydan, M.Ö.3.yy.’da çıkarılan madeni paralarında, kolunu yunusun sırtına atmış biçimde yüzen çocuk tasvirine yer verecek kadar etkilenmişler, İasos Antik Kenti Sikkelerinde de bu tasviri kullanmışlar.

 

Bundan sonrasını İasos Mahalle Meclisi Derneği Başkanı Hülya Scobie, şöyle anlatıyor:

“Mahallemize misafirliğe gelen sanatçı Hamdi Erkul, küçük antik kentin güzelliğinden ve kendisine anlatılan Hermias efsanesinden çok etkilenmiş ve Hermias heykelini yaparak İasos’a hediye etmiştir. 3000 yıllık Efsane, ait olduğu topraklarda tekrar hayat buldu.   İasos halkı olarak çok mutluyuz. Hermias Efsanesi ait olduğu İassos Antik Kentinde Sanatçı Hamdi Erkul tarafından yapılan heykel ile doğduğu topraklarda nesiller boyu anılmaya ve anlatılmaya devam edecek. Sanatçımıza ve emeği geçenlere çok teşekkür ederiz.”

 

 

HABERE AİT RESİMLER

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Site en altı
yukarı çık