“Latmos’u korumak, Bafa’yı korumaktır”

Ekosistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği Başkanı Bahattin Sürücü, tarihinde birçok uygarlığa tanık olmuş Latmos(Beşparmak) Dağları ve Bafa Gölü’nü korumanın en önemli yollarından birinin kuş gözlemciliğini yaygınlaştırmak olduğunu söyledi. Sürücü, daha önce Aydın bölgesine yapılan gözlem kuleleri ve manzara seyir teraslarının Milas’a da yapılmasını istedi.

“Latmos’u korumak, Bafa’yı korumaktır”
  • 26 February 2022, Saturday 10:20

Ekosistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği’nden alınan bilgiye göre; uluslararası öneme sahip bir sulak alan olan Bafa Gölü, 1989 yılında SİT Alanı, 1994’te de Tabiatı Koruma Alanı ve Bafa Gölü Tabiat Parkı olarak ilan edilerek, bünyesinde 325 bitki türü, 261 kuş türü, 22 sürüngen, 19 memeli türü bulunduruyor.

Bafa Gölü, kuzeyinde yer alan Latmos (Beşparmak) Dağları ve güneyindeki Ilbıra Dağları’yla bütünleşen muhteşem doğal peyzajı, Söke-Milas-Bodrum yolundan geçenlere müthiş bir seyir sunuyor.

EKODOSD’a göre; Bafa Gölü’ndeki zengin biyolojik çeşitliliğin korunması ve gölün akılcı kullanımının sağlanması için planlı bir şekilde yapılacak ekoturizm faaliyetleri çok önemli. Bu tür faaliyetlerin ise yerel ekonomiye de katkısı olacağı bekleniyor.

 

KUŞ GÖZLEM KULELERİ MİLAS’A DA YAPILSIN!

Sürücü, Latmos ve Bafa Gölü’nü korumanın en önemli faaliyetlerinden birinin kuş gözlemciliği olduğunu belirterek, “Doğa Koruma ve Milli Parklar Aydın Şube Müdürlüğü tarafından Serçin bölgesinde kuş gözlem kuleleri, manzara seyir terasları yapıldı ancak gölün Muğla’ya bağlı kısmında bu konuda henüz bir çalışma olmadı. Bafa Gölü kuş türü açısından zengin türlere ev sahipliği yaparken, kuş gözlemcileri için başka yerde göremeyecekleri fırsatları da sunmaktadır. Gölde kuş gözlemciliğinin yaygınlaşması özellikle yöre insanlarının ekonomisine alternatif gelir yaratacak, kaçak avcılığın da engellenmesine katkısı olacaktır. Bafa’nın, Latmos’la bütünleşen olağanüstü güzellikteki doğal peyzajı ne yazık ki büyük bir hızla maden ocakları tarafından geri dönülmez bir biçimde tahribata uğramaktadır. Eğer Latmos Dağları’ndaki tahribatlar böyle devam ederse, Bafa’nın hiçbir anlamı kalmaz. Latmos’u korumak, Bafa’yı korumaktır. Bafa’nın korunması demek yöre insanlarının, kuşların, sucul canlıların, doğanın, tarihin, kültürün korunması demektir.” dedi.

 

HABERE AİT RESİMLER

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Site en altı
yukarı çık