Merhum Dr. Mete Ersoy, doğum gününde saygıyla anıldı

Sağlık alanında ülkemize sayısız hizmetlerde bulunan, gönül bağı dışında hiçbir bağı olmadığı halde Milas’ımıza da eğitim ve sağlık alanında çok değerli eserler bırakan hayırsever merhum Dr. Mete Ersoy, doğum gününde, adını taşıyan lisede anıldı.

Merhum Dr. Mete Ersoy, doğum gününde saygıyla anıldı

Milas Belediye Başkanı Muhammet Tokat, İlçe Milli Eğitim Müdürü İsa Bal, çok sayıda okul müdürü, mahalle muhtarı, adını taşıyan ilk, orta ve lisenin okul müdürleri, öğretmen ve öğrencilerin katıldığı anma töreni, saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunmasıyla başladı.

Merhum Dr. Mete Ersoy’un doğum günü münasebetiyle düzenlenen törenin açılış konuşmasını yapan Dr. Mete Ersoy Anadolu Lisesi Müdürü Ali Aktaş şunları söyledi:

“2005 yılının Ağustos ayında kendisine ait binası, kendisine ait bir masa ve sırası yokken sadece emanet olarak verilmiş bir masa etrafında ilk öğrencilerini kaydederek eğitim hayatına merhaba diyen Menteşe Anadolu Lisesi, 110 öğrencisiyle Gürel Lök Sağlık Meslek Lisesi’nde kendisine tahsis edilen sınıflarda öğrencilerine eğitim vermeye başlamıştır.

Her geçen yıl artan öğrenci sayısı doğrultusunda tahsis edilen sınıf sayıları artsa da, sınıflara sığmayan Menteşe Anadolu Lisesi, bazı sınıflarını ikiye bölüp daha fazla sınıf elde etmenin yollarını arayarak, eğitimini her koşulda devam ettirme azmini göstererek, yeni binaya kavuşmanın hayalini tam sekiz sene kurmuş ve ümidini de hiçbir zaman kaybetmemiştir.

‘Yalnız gelinip yalnız gidilir, sevdiğin hiçbir şeyi götüremezsin. Her şey dünyada kalır’ diyerek ülkemizde sağlık alanında yaptığı hizmetlerin yanında Milas’ımıza bir anaokulu, bir ilkokul, bir ortaokul kazandıran, eğitim aşığı Hayırseverimiz Dr Mete Ersoy’un da hayalleri arasında bir lise yaptırarak eğitim kampusunu tamamlama düşüncesi vardı.

Lise yaptırma kararını verdiğinde bu lisenin başka bir binada eğitim vermeye çalışan Menteşe Anadolu Lisesi’nin bağımsız bir binaya kavuşma taleplerini büyük bir memnuniyetle kabul ederek, hızlı bir inşaat süreci sonucunda 11 Şubat 2013 tarihinde hayırseverimiz Dr. Mete Ersoy’un da katılımıyla açılışı yapılan okulumuz aynı öğrenci, öğretmen ve idareci kadrosuyla birlikte Dr. Mete Ersoy Anadolu Lisesi adıyla eğitimine devam etmiştir.

Okulumuzun eğitim hayatına başlamasıyla hem kendimize ait bir binada eğitim görmenin coşku ve heyecanını yaşamış olduk; hem de Dr. Mete Ersoy’un hayallerinden biri de gerçekleşmiş oldu.

Ülkemize doktor olarak hizmet ederken; 1968 yılında ‘Ersoy Tıbbi Tahliller Laboratuarı’ adıyla özel bir Laboratuar açmış, zamanın en tanınmış Laboratuarı olan Ersoy Laboratuarı, İstanbul ve Türkiye genelinde büyük başarılara imza atmıştır.

1992 yılı Temmuz’unda, biraz dinlenebilmek ve başka hobilere zaman ayırabilmek düşüncesiyle, laboratuarı kapatan Dr. Mete Ersoy, Laboratuarı’nın eşyalarını derneklere ve okullara, bütün tıbbi alet ve malzemelerini ise Milas 75. Yıl Devlet Hastanesi’ne bağışlamıştır.

‘Ülkemde yoksul insan varken, kendimi mutlu olmağa layık göremedim’ diyerek yardıma muhtaç insanlara yardım etmeyi çok seven Dr. Mete Ersoy, aynı zamanda birçok okula,  muhtelif sosyal dernek ve hastanelere alet ve eşya alabilmeleri için de yardımlarda bulunmuştur…

Üniversite ve Laboratuarlarındaki çalışmaları sırasında 15 adet mesleki çalışması yayınlanan Ersoy’un, ayrıca birçok gazete ve dergide şiir, makale ve seyahat yazıları yayınlanmıştır. ‘Ben canım sıkıldıkça şiir yazarım’ diyen Dr. Mete Ersoy’un şiirleri Okulumuz tarafından ‘Ümide Yolculuk’ isimli kitapta toplanmıştır. Ayrıca vefatından sonra okulumuz dergisi ‘TURKUAZ’ın 6. Sayısı Dr. Mete Ersoy’un anısına çıkarılmıştır.

 Bütün bunların yanında; 2010 yılında TBMM tarafından ‘Üstün Hizmet Ödülü’ne layık görülen Dr. Mete Ersoy, Okulumuzun yanı sıra ilçemize;  merhume annesi adına yaptırdığı Havva Ersoy Anaokulu, Kendi adına bir İlkokul, bir ortaokul, Milas Belediyesinin ve Dr Mete Ersoy Anadolu Lisesinin bahçelerine Atatürk Heykelleri, Mehmet Akif Ersoy Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinin bahçesine Mehmet Akif Ersoy heykeli, ortaokul ve liseye 5000 kitaba sahip birer kütüphane kazandırarak bütün Milaslıların ve eğitim camiasının gönüllerinde taht kurmayı başarabilmiştir.

28 Temmuz 2017tarihinde aramızdan ayrılan Hayırseverimiz Dr. Mete Ersoy’un;  bu hizmetlerinin yanına ayrıca çok arzu ettiği; 4 okulun kullanabileceği; bir katının sosyal ve kültürel faaliyetlerin yapılabileceği bir alan, bir katının taşımalı öğrencilerin yemek yiyebilecekleri bir yemekhane, son iki katının da ortaokulun derslik ihtiyacının karşılanması için dersliklerin yapılarak hizmete girmesini düşündüğü bina sağlığında maalesef yapılamamıştır. Her telefon konuşmamızda ilk sorduğu sorular bu binayla ilgiliydi. Dakikalarca bu konuda yapacağı hizmetleri sıralardı. Sağlığında göremese de bu binanın en kısa sürede yapılıp hizmete açılması en büyük temennimizdir. Bu binanın tamamlanması aynı zamanda hayırseverimizin daha huzurlu uyumasına da vesile olacaktır.

Bu duygu ve düşüncelerle sözlerime son verirken ilçemize kazandırdığı eserleriyle adeta ölümsüzleşen Hayırseverimiz Dr. Mete Ersoy’u rahmetle, minnetle ve saygıyla anıyorum. Ruhu şad, mekânı cennet olsun.”

Okul Müdürü Aktaş’ın konuşmasının ardından 85’nci yaş günü için düzenlenen anma programında Dr. Mete Ersoy’un hayatı, şiirleri öğrenciler tarafından seslendirilirken, okulun müzik öğretmeni tarafından yazılan ve marş haline getiren eser, öğrenciler tarafından seslendirildi. Törene katılanlar tarafından oldukça beğenilen marşın, bundan sonra sürekli gündemde tutulması gerektiğini belirten Milas Belediye Başkanı Muhammet Tokat, törenin ardından kısa bir değerlendirmeyi, İlçe Milli Eğitim Müdürü İsa Bal ile birlikte yaptı.

“Bu davranış, Milas’a ve Milaslılara yakışan bir davranıştır”

Başkan Tokat; “Bugünkü anma programını çok beğendiğimi ve etkilendiğimi belirtmek istiyorum. Başta okul müdürümüz, öğretmenlerimiz ve öğrencilerimizi kutluyorum. Özellikle de marştan çok etkilendim.

Bu davranış, Milas’a ve Milaslılara yakışan bir davranıştır. Bu tür insanlara her zaman vefa duygusunu göstermemiz ve gelecek nesillere aktarmamız Türkiye’nin geleceği açısından çok önemlidir.

Merhum Dr. Mete Ersoy’u tanıma şansına sahip olmuş insanlardan birisi olarak gerçekten ilçemiz açısından çok şey ifade ettiğini söyleyebilirim. Onu düşündüğümde içinde çok büyük bir mesleki başarı, çok önemli aile dramları, çok takdir edilmesi gereken hayırseverlik örnekleri ve tesadüflerle buluşmuş bir Milas serüveni görüyorum. Bunların hepsi aslında bir filmin konusu olacak kadar etkileyici bir süreç.

Milas’a sadece bir gönül bağı olan ve bu gönül bağı ile bağlı olduğu ilçeye arkasında felsefesi olan yatırımlar yapan bu insanı büyük bir menet ve şükranla anıyoruz. Dr. Mete Ersoy’un kendisini ve bu ilçeye yaptıklarını asla unutmayacağız. Milaslılar olarak onu örnek almak ve onun yolundan giden insan sayısını arttırmak durumundayız.

Bu anlamda başta İlçe Milli Eğitim Müdürlüğümüz, okul müdürlüğümüz, öğretmenlerimiz, öğrencilerimiz bu anma etkinliğine katılarak vefa duygusunu gösteren herkese yürekten teşekkür ediyorum. Ruhu şad olsun” dedi.

Başkan Tokat’ın ardından Dr. Mete Ersoy ile ilgili kısa bir açıklama da İlçe Milli Eğitim Müdürü İsa Bal’dan geldi. İlçe Milli Eğitim Müdürü İsa Bal ise şunları söyledi:

“Hayırseverlerimizin sayısını çoğaltmamız gerekiyor”

“İlçemize 4 tane okul yaptıran hayırseverimize teşekkür ediyoruz. Kurum olarak bize düşen, onun bıraktığı bu eserler içerisinde geleceğimiz olan çocuklarımızı iyi bir şekilde yetiştirmek; onları vatana, millete, onun hayallerini güderek bu millete hayırlı evlatlar olarak yetiştirmek.

O’nu bugün doğum gününde andığımız için de elbette mutluyuz. Çünkü bu insanları unutmamamız gerekiyor. Hatta bu insanların sayısını çoğaltmamız gerekiyor.

Ayrıca, Merhum Ersoy’un yapmak isteyip de bitiremediği, ‘Benim beşi bir yerde eserim olmasını istiyorum’ dediği, eksik kalan okulumuzun da geri kalan kısmını inşallah bir an önce tamamlarız. Biz de bu konunun takipçisiyiz. Sonuçta işi yüklenen müteahhit parasını, peşin olarak Merhum Ersoy’dan almıştır. Buradan da bu işi yapacak olan kişiye bir kez daha sesleniyorum; bu işin bir an önce bitirilmesi gerek. Sonuçta hem Merhum Ersoy’un, hem de tüyü bitmemiş yetimlerin hakkı vardır. Sonuç olarak bu eseri bir an önce bitirip eğitim yuvası haline getirmemiz gerek. Bu bizim için artık bir görevdir. Ben de Merhum Ersoy’a bir kez daha Allah’tan rahmet diliyorum. Mekânı cennet olsun.”

      

 

Editör: Adem KANKAYNAR
Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Site en altı
yukarı çık