Image Slider
Fevzi Topuz
Mehmet Cayirli
Durmus Ozdemir
Ahmet Aras

Metin Ergun, arıcıların şeker sorununu meclise taşıdı

İYİ Parti Muğla Milletvekili Prof. Dr. Metin Ergun, Arıcılıkla uğraşan vatandaşların şeker fiyatlarından yakındığını belirterek, Türkşeker’in arıcılara artık şeker vermediği ve piyasadaki fiyatlarla şeker almak zorunda kaldıklarını belirterek, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli ve Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay tarafından yazılı olarak yanıtlanması istemiyle TBMM Başkanlığı’na iki soru önergesi verdi.

Metin Ergun, arıcıların şeker sorununu meclise taşıdı
  • 18 February 2022, Friday 16:37

Soru önergesi şöyle:

“Türkiye Varlık Fonu’nun %100 oranında hissedarı olduğu Türkşeker’in tüketiciyi korumak, enflasyonla mücadeleye katkı sağlamak ve iç tüketim talebini karşılamak gibi saiklerle uygulamaya koyduğu Raf Fiyat Garanti Sistemi ile birlikte sanayiye ve arıcılık sektörüne şeker tedarikini durdurmasının arıcılık sektöründe ciddi bir şeker krizi yarattığı anlaşılmaktadır.

Bu uygulamayla, yakın zamana kadar büyük ölçüde Türkşeker’den şeker temin eden arıcılarımıza Türkşeker’in artık şeker vermediği ve arıcıları piyasanın insafına bıraktığı iddia edilmektedir.  Arıcılarımız ise şeker temin edemediklerini, temin edebilenlerin ise oldukça yüksek fiyatlardan alabildiklerini, birçok arıcının ise bu maliyetleri taşıyamadığı için şeker alamadığını belirtmektedirler.

Bu durum, temel besini şeker olan arıların beslenmesini ve yaşatılmasını güçleştirmektedir. Gelinen aşama itibariyle, arıcıların şeker talebi hızlı bir şekilde karşılanmaz ve bu sorun çözümsüz bırakılırsa; Türkiye genelinde kayıtlı olan yaklaşık 8.1 milyon arı, açlığa bağlı olarak kitlesel şekilde ölüm riski ile karşı karşıya kalacaktır. Dünyadaki arı ırklarının yüzde 22'sinin Anadolu'da olduğunu ve arıcılık konusunda Türkiye’nin büyük bir gen merkezi konumunda bulunduğunu dikkate aldığımız zaman, şeker krizi ile oluşması muhtemel felaketin etkileri tüm dünyada hissedilecektir. Bununla beraber, özellikle Türkiye’nin en önemli arıcılık merkezlerinden birisi olan ve bal üretiminde ilk sıralarda yer alan Muğla’da orman yangınlarından dolayı arı beslenme alanlarının büyük ölçüde zarar görmüş olmasına ilave olarak, arıcıların yaşadığı şeker krizi çok daha büyük bir risk oluşturmaktadır.  

Tüm bunlar göz önünde bulundurulduğunda, arıcılarımızın şekere erişimini kısıtlayan düzenlemelerin kaldırılması, Türkşeker kanalıyla arıcılara şeker tedarikine yeniden başlanması ve girdi maliyetlerinin bu kadar yükseldiği bir konjonktürde arıcılar açısından şeker fiyatlarının ulaşılabilir hale getirilmesi gerekmektedir.

Bununla beraber, son aylarda akaryakıt fiyatlarında gerçekleşen olağanüstü fiyat artışları arıcıların girdi maliyetlerini büyük oranda artırmıştır. Bu sebeple, arıcılık sektörüne yönelik akaryakıt desteği sağlanması sektörün girdi maliyetlerinin azaltılması giderek elzem hale gelmektedir.

Bu bilgiler ışığında;

1. Bakanlığınız tarafından, Türkşeker’in sanayiye ve arıcılık sektörüne şeker teminini durduran uygulamasına başlanmadan önce bununla ilgili bir etki analizi yapılmış mıdır? Yapılmış ise uygulamanın arıcılık sektöründe ortaya çıkardığı bugünkü sorunlar öngörülmüş müdür?

2. Şubat, Mart, Nisan ve Mayıs aylarının arıların beslenme dönemi olduğu dikkate alındığında, arıcılık sektörünün şeker tedarikinde yaşadığı sorunlar giderilemezse ortaya çıkacak felaket boyutundaki riskler konusunda Bakanlığınız tarafından bir çalışma yapılmış mıdır?

3. Bakanlığınız bünyesinde, Türkşeker’in arıcılara yeniden şeker temin etme konusunda bir çalışması var mıdır? Böyle bir çalışma varsa, arıcılara yeniden şeker teminine ne zaman başlanacaktır?

4. Bakanlığınız ile Türkşeker arasında arıcılık sektörünü destekleyecek şekilde, özel bir şeker fiyatlandırması yapılması konusunda bir çalışma yapılmakta mıdır?

5. Bakanlığınızın arıcılık sektörüne yönelik olarak, girdi maliyetlerini hafifletmek maksadıyla herhangi bir akaryakıt desteği sağlanması konusunda bir çalışması var mıdır?”

 

 

 

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Site en altı
yukarı çık
siteacilis