Metin Ergun, toprak havuzların sorununu gündeme getirdi

​​​​​​​İYİ Parti Muğla Milletvekili Prof. Dr. Metin Ergun, toprak havuzlarda balıkçılık yapan işletmelerin, yüzde yüzden fazla artırılan numune bedelleri sorununu, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’un yazılı olarak yanıtlaması istemiyle bir soru önergesi vererek Meclis gündemine taşıdı.

Metin Ergun, toprak havuzların sorununu gündeme getirdi
  • 09 February 2022, Wednesday 13:11

Ergun’un konuyla ilgili önergesi şöyle:

“Muğla ilimizin Milas ilçesinde gerçekleştirilen toprak havuz balıkçılığı, yarattığı katma değer itibariyle hem bölgeye, hem de ülkemize büyük katkı sağlamaktadır. Fakat bu sektörün çözülmesi gereken bazı sıkıntıları bulunmaktadır.

İlk olarak, toprak havuz balıkçılığı yapan işletmeler, çevre mevzuatı gereği Merkezi Laboratuvar Belirleme Sistemi (MELBES) tarafından belirlenen laboratuvarlara numune vermekle yükümlüdür. İşletmelerin yaptırmak zorunda oldukları bu kontroller ve numune bedelleri 2021 yılında 625 TL iken 2022 için çok yüksek bir artışla 1705 TL olarak belirlenmiştir. Bu şekilde bir işletmenin sadece numune masrafları işletmeye aylık 4000 lira civarında bir yük getirmektedir. Son yıllarda artan girdi maliyetleri ile zaten büyük sıkıntılar yaşayan ve üretim miktarlarında ciddi düşüşler gösteren sektöre bu şekilde ilave yükler yüklemek işletmelerin maliyetlerini ağırlaştırmaktadır. Numune ve kontrollerin fiyatlamasının yeniden gözden geçirilmesi ve işletmeler açısından makul bir seviyeye çekilmesi ihtiyacı açıktır.

İkinci olarak, toprak havuz balıkçılığı yapan işletmelerimiz, 07/10/2020 Tarihli ve 31267 Sayılı Resmî Gazete’de yayınlanan “Su Kirliliği Kontrolü Yönetmeliği İdari Usuller Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ”in kapsamı dışında kalmışlardır. Bu Tebliğ’in kapsamı dışında kalmaları işletmeler açısından çeşitli sıkıntılar yaratmaktadır, yapılacak bir düzenleme ile toprak havuz balıkçılığı ile uğraşan işletmelerimizin de Tebliğ’in kapsamı içerisine alınmaları, bu işletmelerimizin çeşitli olumsuzluklarla karşı karşıya kalmasını önleyecektir. Dolayısıyla Tebliğ’in 3. Maddesinde yapılacak bir düzenleme ile yer altı sularından su temin eden işletmelerin de kapsama dahil edilmesi önem arz etmektedir.

Bu bilgiler çerçevesinde;

  1. Toprak havuz balıkçığı yapan işletmelerimizin numune bedellerinde 2022 yılı için belirlenen fiyatların oluşturduğu ağır yükün hafifletilmesi için Bakanlığınızın bu bedellerde indirime gitme gibi bir çalışması var mıdır?
  2. “Su Kirliliği Kontrolü Yönetmeliği İdari Usuller Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ”in kapsamı dışında kalan toprak havuz balıkçılığı işletmelerini de bu tebliğin kapsamına dahil etmek için Bakanlığınızın bir çalışması var mıdır
Editör: Tülay SÜKÜN
Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Site en altı
yukarı çık