Image Slider
Fevzi Topuz
Mehmet Cayirli
Durmus Ozdemir
Ahmet Aras

Metin Ergun’dan asgari ücret açıklaması

Metin Ergun’dan asgari ücret açıklaması

İYİ Parti Muğla Milletvekili ve İYİ Parti Yerel Yönetimler Başkanı Metin Ergun, tespit çalışmaları devam eden asgari ücret konusunda yazılı basın açıklaması yaptı. Metin Ergun’un açıklaması şöyle:
“2020 Yılı için uygulanacak asgari ücret miktarını belirlemek için toplanan Asgari Ücret Tespit Komisyonun çalışmalarını büyük bir dikkatle takip ediyoruz. Ülkemizde 6.5 milyon civarında asgari ücretle çalışan olduğu bilinmektedir, bu çalışanların aileleri ile birlikte düşünürsek asgari ücret doğrudan yaklaşık 20 milyon vatandaşımızı ilgilendirmektedir. Bu rakam da nüfusumuzun yaklaşık %25’ine denk gelmektedir. Asgari ücret üzerinde yapılacak her türlü düzenleme dolaylı olarak diğer çalışanları ve işverenleri de ilgilendirmektedir.
Bugün hali hazırda ülkemizde uygulanan asgari ücret miktarı zaten oldukça düşüktür. Bu durum Avrupa ortalamalarına baktığımız zaman da açıkça ortadadır. Örneğin 2009 yılında Avrupa’da Türkiye’den daha az asgari ücret uygulayan 13 ülke varken, 2019 yılına gelindiğinde Türkiye’den daha az asgari ücret uygulayan Sırbistan, Arnavutluk ve Bulgaristan olmak üzere 3 ülke kalmıştır. Yani vatandaşlarımızın 2009 yılından bu yana gelirleri reel olarak azalmış ve refah seviyeleri düşmüştür. Asgari ücret düzeyinde yaşanan reel kaybın boyutu gördüğünüz gibi oldukça vahimdir.
Bununla beraber, asgari ücretin belirlenmesi sürecinde kullanılan enflasyon oranının; asgari ücretli vatandaşlarımızın geçim koşullarına, güncel açlık sınırına, geçinme ve barınma gibi asla taviz veremeyeceğimiz insanca yaşama kriterlerine göre belirlenmesi lazımdır. Bilahare işverenlere de vergi kolaylıkları sağlanması gerektiğini düşünüyoruz. AK Parti iktidarının açıkladığı enflasyon rakamları sanaldır. Gerçek enflasyon çarşıda pazardadır. Asgari ücret artışı gerçek enflasyona göre yapılmalıdır.
Toplumumuzun çok önemli bir kesimini ilgilendiren bu mesele hakkında partimizin görüşleri oldukça nettir.
Biz İYİ Parti olarak, 2020 Yılı için uygulanması gereken net asgari ücret tutarının 2650.50 lira, brüt olarak ise 2865.40 lira olması gerektiğini değişik vesilelerle ifade ettik. Çalışanlarımızın alın terinin karşılığının 2650 TL’den daha yüksek olduğunu bilmekteyiz fakat önerimiz ülkemizin içinde bulunduğu ekonomik şartlar dikkate alınarak oluşturulmuştur. 
Aynı zamanda asgari ücretli olarak çalışan vatandaşlarımızın insan onuruna yaraşır bir yaşam düzeyinde hayatlarına devam edebilmeleri için asgari ücretin kesinlikle vergiden muaf tutulması gerektiğini söylüyoruz. 
Bilindiği gibi AK Parti iktidarı, gerçek rakamları açıklayan yöneticilerini görevden el çektirerek baskı altına aldığı TÜİK aracılığıyla enflasyon rakamları ile oynuyor. Bu şekilde kamuoyuna istediği rakamları açıklamaya çalışıp ve gerçek enflasyonu gizlemeye çalışıyorlar. Şurası açıktır ki, özellikle bu dönemde, çalışanlara enflasyon karşısında yapılması gereken zamları düşük tutmak için böyle bir politika gütmektedir. Ama mızrak çuvala sığmıyor ve vatandaşlarımız hayat pahalılığını, dolayısıyla gerçek enflasyonu iliklerine kadar hissediyorlar. 
Yapılmaya çalışılan şey aslında, krizin faturasının dar gelirliye ödettirilmesidir. Biz İYİ Parti olarak bu gayr-i ahlaki politikayı şiddetle kınıyoruz, kabul etmiyoruz. 
İYİ Parti asgari ücretli vatandaşlarımızın her türlü sorununu yakından takip etmektedir. Vatandaşlarımızın hiç şüphesi olmasın, İYİ Parti sonuna kadar onlarla beraberdir ve sorunlarının giderilmesi noktasında onların yanındadır.”
 

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 1 Üzgün 0 Kızgın 0

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Site en altı
yukarı çık
siteacilis