CHP’li Erbay: Bu bütçe israf ve haram bütçesidir

Diyanet İşleri Başkanlığı’nın 2020 bütçesi üzerine CHP grubu adına söz alan CHP Muğla Milletvekili ve AB Uyum Komisyonu üyesi Av. Burak Erbay, Diyanet İşleri Başkanlığı’nın bütçe harcamalarını değerlendirdi.  

CHP’li Erbay: Bu bütçe israf ve haram bütçesidir

Bütçenin, sadece rakamların yazıldığı teknik bir metin olmadığını, iktidarın yurttaşlara bakışını ortaya koyduğunu belirten CHP’li Erbay, “AKP’nin yaptığı 2020 bütçesine baktığımızda bir tek saray ve yandaşları var ama bu bütçede çiftçi, turizmci, emekçi, emekli, EYT’li, öğrenci, kadın yok. Vatandaşın simit alması için bütçe yok ama simit sarayı almaya bütçe var” dedi.
Diyanetin bütçesi Cumhuriyet düşmanı dernek ve vakıflara aktarılıyor
Diyanet’e 2020 yılı için 11.5 milyar TL ödenek ayrıldığını ve bu ödeneğin sekiz Bakanlığın bütçesinden fazla olduğunu ifade eden Erbay şunları söyledi: “Diyanet İşleri Başkanlığı ile ilgili Sayıştay raporlarına baktığımızda 2016-2017 ve 2018 yıllarında ne olduğu, ne iş yaptığı belli olmayan dernek ve vakıflara toplam 306 milyon TL kaynak aktarılmıştır. Biz biliyoruz ki bunların arasında el kadar çocuklara tecavüz edilen vakıflar var. Cumhuriyet ve Atatürk düşmanı kindar nesiller yetiştirme amacındaki vakıflar ve dernekler var.
500 milyon dolara yurtdışında lüks cami yaptırılıyor
Yurtdışında yapılan camilere milyonlarca dolar para harcandığını tespit ettik. Moskova Merkez Cami 170 milyon dolar, Amerika Diyanet Merkezi 100 milyon dolar, Bişkek Cami 35 milyon dolar, İngiltere Cambridge Cami 30 milyon dolar, Cibuti Camine 12 milyon dolar harcanmış. Biz tabi ki cami yapılmasına karşı değiliz ama bu kadar yüksek bedellerle cami yapılması israftır. Biz israfa ve lükse karşıyız. Çünkü dinimiz de israfı ve gösterişi yasaklamıştır. 
Şehitlerimizin aileleri gecekonduda yaşarken vicdanınız rahat mı?
Bu topraklar için hayatını kaybeden şehitlerimizin aileleri gecekondularda yaşıyor. İnsanlarımız çöpe atılan bazaların içinde soğuktan donarak ölüyor. Cumhurbaşkanı, Tank Palet Fabrikası’nın modernizasyonu için 50 milyon dolara ihtiyaç olduğunu söyleyerek bu fabrikayı Katarlılara veriyor. Ama diyanet, 500 milyon dolara cami yaptırıyor. Bunu içinize sindirebiliyor musunuz?
Diyanet spor kulübünü hangi amaçla kurmuştur?
Diyanet İşleri Başkanlığının yakın tarihindeki harcamaları incelediğimizde Diyanet Gençlik Spor Kulübü ile karşılaştık. Bu spor kulübü transfer ettiği voleybolcunun transfer ücretini ödemediği için icralık olmuş. Diyanet, neden spor kulübü kurar? Spor Toto’dan bu kulübe kaynak aktarıldığı ve bu paraların başka alanlarda kullanıldığı yönünde iddialar vardır. Bu iddialar doğru mudur?
Alevi yurttaşlara bütçe ayrılmıyor
Bizim dinimiz adaleti, hakkaniyeti, adil olmayı emreder. Dinimiz hoşgörüyü ve aklı benimseyen bir dindir. Uzayı keşfeden NASA’nın 20 bin civarı personeli var.  Ama diyanetin yaklaşık 125 bin personeli var. Bu ülkenin eşit yurttaşları olan, vergi veren, askere giden Alevi yurttaşlarımız için diyanet ne kadar bütçe ayırıyor? Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin ve Yargıtay’ın Cem Evleri’nin ibadethane olarak kabul edilmesi yönünde kararlarına rağmen vergisini aldığınız Alevilerin ibadethanesini neden kabul etmiyorsunuz? 
Bu bütçe israf ve haram bütçesidir
Bizim dinimiz israfa, şatafata, gösterişe karşı bir dindir. Kutsal dinimiz hakkı, hukuku ve adaleti gözeten bir dindir. Bizim dinimiz kul hakkını savunan bir dindir. Bu nedenle bu bütçe israf bütçesidir, rant bütçesidir, yandaş bütçesidir. O yüzden bu bütçe haram bütçesidir. 
Atatürk’ün olmadığı bir Diyanet’in bütçesine karşıyız
Bugün bu topraklarda özgürce dinimizi yaşayabiliyorsak, namazımızı kılıp orucumuzu tutuyorsak, camilerde ezan okunabiliyorsa unutmamalıyız ki bu, Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları sayesindedir. Ancak bunu yok sayarak kurucusu olan büyük önder Atatürk’ün adını özel günlerdeki hutbelerde dahi anmayan bir diyanetin bütçesini onaylamamız mümkün değildir. Bu yüzden cumhuriyetin düşmanı olan derneklere, vakıflara, tarikatlara milyonlarca lira aktaran diyanetin bütçesine karşıyız. 295 bin TL harcayarak yayınladığı kamu spotunda kadınları aşağılayan, Başkanı 9 Kasım’da Cumhuriyet düşmanı fesli bir meczubu ziyaret eden Diyanetin bütçesine karşıyız. 

Editör: Gülçin Erşen
Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 1 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Site en altı
yukarı çık