Metin Ergun’dan, Köy Kanunu’nda Değişiklik Talebi..

İYİ Parti Muğla Milletvekili Metin Ergun, 442 sayılı Köy Kanunu’nda değişiklik yapılmasına bir kanun tiklifini TBMM Başkanlığı’na sundu. Metin Ergun, konuyla ilgili yaptığı basın açıklamasında, Büyükşehir Yasası öncesinde bazı arazilerin, belli koşullarla köylülerimize devrinin yapılarak tapulandırıldığını belirterek, ortaya çıkan aksaklıklar nedeniyle, vatandaşların çoğunun mağdur durumda kaldığını belirterek, bu nedenle, yasadaki sürenin uzatılması talebinde bulunduğunu açıkladı.

Metin Ergun’dan, Köy Kanunu’nda Değişiklik Talebi..

Metin Ergun’un değişiklik teklifinin gerekçesi ve kendisi şöyle:

“GEREKÇE

Bazı şehirlerimiz büyükşehir statüsü kazanmadan önce, bilhassa köylerde bulunan bir takım araziler, muhtarlık nezdinde dar gelirli vatandaşlarımıza satılmıştır. Ancak bahsi geçen araziler için İl Özel İdarelerinin bir projesi kapsamında; satın alındıktan sonra 5 yıl içinde iskân inşaatı yapılıp, iskân ruhsatı alınması gerektiği bilinmektedir. Bu arazileri ilk satın alan kişiler, alımlarından 10 yıl sonra da devretme hakkına sahip olmuştur.

           Araziyi ilk satın alan vatandaşlarımızın büyük bir bölümü 5 yıl içinde inşaatı tamamlayamadıklarından iskân ruhsatı da almamıştır. Bu süre zarfında da gerekli denetimler yapılmamış ve iskân ruhsatı olmayan arazi sahipleri tespit edilmemiştir. 10 yılı dolduran bazı arazi sahipleri arazilerin devrini iskânsız olarak gerçekleştirmiştir. Geçen yıl bahsi geçen arazi sahiplerinden iskân ruhsatı alamamış olanlara bir bildirim yapılarak, 2020 yılının sonuna kadar işbu arazilere iskân ruhsatı alınmadığı takdirde arazilerin kamulaştırılacağı duyurulmuştur. Bilhassa Özel İdarelerin çıkardığı proje şartını bilmeyerek araziyi ikinci kez satın alan vatandaşlarımız mağduriyet yaşamaktadır.

İlgili kanun maddesinde yer alan 31/12/2020 tarihinin, 31/12/2025 olarak değiştirilmesi, henüz bina yapamamış ve iskan ruhsatı alamamış arazi sahiplerine ek süre verilmesini sağlayarak mağduriyetlerin giderilmesini sağlayacaktır.”

KÖY KANUNUNDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA

İLİŞKİN KANUN TEKLİFİ

MADDE 1- 18/3/1924 tarihli ve 442 sayılı Köy Kanununun geçici 5 inci maddesindeki “31/12/2020” ibareleri “31/12/2025” olarak değiştirilmiştir.

MADDE 2- (1)Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

MADDE 3- (1)Bu Kanun hükümlerini Cumhurbaşkanı yürütür.

 

 

 

 

 

 

 

 

Editör: Adem KANKAYNAR
Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Site en altı
yukarı çık