Image Slider
Fevzi Topuz
Mehmet Cayirli
Durmus Ozdemir
Ahmet Aras

Milas ilçe örgütü, CHP’nin  kuruluş yıldönümünü kutladı - “Partimizin tek hedefi iktidar olmaktır”

Cumhuriyet Halk Partisi’nin (CHP) kuruluş ve İzmir’in kurtuluşunun yıldönümü 9 Eylül. Dolayısıyla CHP Milas İlçe Örgütü, partinin 96’ıncı kuruluş yıldönümünü sabah 10.30’da Atatürk Anıtı’na çelenk koyarak ve akşam üzeri parti binasında pasta keserek kutladı. Çelenk töreninde konuşma yapan CHP İlçe Başkanı İlgin Göktepe, “31 Mart ve 23 Haziran seçimleriyle AKP’yi sarsan, sallayan partimizin tek hedefi iktidar olmaktır” dedi.

Milas ilçe örgütü, CHP’nin  kuruluş yıldönümünü kutladı - “Partimizin tek hedefi iktidar olmaktır”

Atapark’taki törene, CHP İlçe Başkanı İlgin Göktepe, Belediye Başkan Yardımcısı Hüseyin Çöllüoğlu, CHP’li belediye meclis üyeleri, İlçe Kadın Kolları Başkanı Berrin Naz, Muğla Gençlik Kolları Başkanı Bekir Perçin, İlçe Gençlik Kolları Başkanı Göksel Billur ve çok sayıda partili katıldı. (Belediye Başkanı Muhammet Tokat, Genel Merkez’deki törenlere katılmak için Ankara’da bulunduğundan, Milas’taki kutlamada yoktu.) İlgin Göktepe’nin, ilçe kadın ve gençlik kolları başkanlarıyla parti çelengini Atatürk anıtına sunmasının ardından saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı söylendi. Daha sonra Göktepe, bir konuşma yaptı. CHP’nin kuruluş tarihçesinden kısaca söz eden Göktepe şunları söyledi:

“Biz Cumhuriyet’i var eden ‘Muasır medeniyet’ hedefine doğru yürüyen ve aydınlanmanın başarıya ulaşması için mücadele eden bir partiyiz. Biz 96 yıldır işte bu yüzden hedefteyiz.

Kurtuluş Savaşı yıllarında Milli Mücadele’yi yürütmek, tüm toplumsal kesimlerle ulusal birliği sağlamak amacıyla, ‘Anadolu ve Rumeli Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti’ örgütlenmişti. İşte 4-11 Eylül 1919 tarihleri arasında toplanan Sivas Kongresi’nde kurulan o cemiyet CHP’nin ilk halidir.

Atatürk Kurtuluş Savaşı henüz bitmeden, bir takım devrimler yaparak, çağdaş bir ülke kurmak istiyordu. Bu ise ancak gücünü halktan alan bir siyasal parti ile mümkün olabilirdi. Atatürk 8 Nisan 1923’te, Anadolu ve Rumeli Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti Başkanı sıfatıyla bir bildiri yayımladı. Dokuz maddeden oluştuğu için ‘9 İlke’ olarak da anılan bu metin, aynı zamanda bir seçim bildirgesiydi. Üstelik bu bildirge, kurulacak parti için de bir program hazırlığı niteliği taşımaktaydı. Daha sonra hazırlanan tüzükte Halkçılık, Cumhuriyetçilik ve Milliyetçilik temel ilkeler olarak benimsendi; Ulusal Egemenlik, Devrim ve Hukukun Üstünlüğü kavramlarına da yer verildi. Bu gelişmelerden sonra ‘Anadolu ve Rumeli Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti’, Halk Fırkası’na dönüştürüldü ve Atatürk, 9 Eylül 1923’te Halk Fırkası’nın kuruluşunu bildirdi. 1935 yılında da Cumhuriyet Halk Partisi olarak değiştirildi.

Altı Ok – Altı İlke

“Parti tüzüğüne 1924 yılında Laiklik, 1935’de de Devletçilik ve Devrimcilik ilkeleri eklenerek, 6 Ok’un CHP’nin amblemi olduğunu anımsatan Göktepe, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Ulu Önder Atatürk, önderliğinde, ulusal bağımsızlığı kazanan, Cumhuriyet’i kuran, hilafete son veren partidir CHP…  Hukuk ve eğitim gibi toplumsal alanlarda gerçekleştirdiği reformlarla çağdaş Türkiye’yi biçimlendiren, ulusal sanayinin ve ekonominin gelişmesine öncülük eden partidir CHP…

Bugün 9 Eylül, Partimizin kuruluşunun 96’ıncı yıldönümü. 31 Mart ve 23 Haziran seçimleriyle AKP’yi sarsan, sallayan partimizin tek hedefi iktidar olmaktır. Partimizin kuruluşunu ve Güzel İzmir’in düşman işgalinden ‘Kurtuluş Günü’nü yürekten kutlarken, Atatürk ve mücadele arkadaşlarını saygıyla anıyorum.

Ayrıca, yeni eğitim döneminin, öğrenci ve öğretmenlerimize hayırlı olmasını diliyor, öğrencilerimize zihin açıklığı, öğretmenlerimize başarılı, aydınlık bir eğitim dönemi diliyorum.

Bizleri bugün yalnız bırakmayan Cumhuriyet ve Vatan sevdalısı yol arkadaşlarıma da katıldıkları ve bizleri yalnız bırakmadıkları için teşekkürü borç bilirim. Saygılarımla.”

Partinin kuruluş yıldönümü etkinliklerine akşam 18.00’de CHP İlçe Merkezi’ndeki  kutlama ile devam edildi.

Editör: Gülçin Erşen
Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Site en altı
yukarı çık
siteacilis