“Milas Kent Konseyi, varlığını ülkemiz çapında hissettirmiştir”

A.Kemal KAŞKAR -

“Milas Kent Konseyi, varlığını ülkemiz çapında hissettirmiştir”

Milas Kent Konseyi olağan seçimli genel kurul toplantısı dün yapıldı.

Genel Kurulda yapılan seçimlerde Milas Kent Konseyi başkanlığına yeniden Mehmet Günlük seçilirken, Yürütme Kurulu Üyeliklerine de 14 kişi seçildi.

Milas Belediyesi Toplantı ve Düğün Salonu’nda yapılan toplantıya, Milas Belediye Başkanı Muhammet Tokat ve Başkan Yardımcısı Zeynep Mat’ın da aralarında bulunduğu yaklaşık 80 Genel Kurul Üyesi katıldı.

Saat 10:30’da, Konsey Sekreteri Burcu Kutsal Demirkol’un davetiyle saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal marşımızın okunmasıyla başlayan genel kurulda daha sonra Milas Kent Konseyi Genel Sekreteri Salim Tanış bir konuşma yaptı.

 

Katılım deneyimleri

Sözlerine, ülkemizdeki yerel - demokratik katılım deneyimlerinden örnekler vererek başlayan Tanış, “1975 yılında Fatsa’da ‘Mahalle Komiteleri’, 1983 yılında Dikili’de ‘Halk Meclisi’, 1987 yılında Urla’da ‘Kent Senatosu’, 1994 yılında Aliağa’da ‘Kent Parlamentosu’, 1996 yılında Gündoğan’da ‘Belde Meclisi’ bunlardan bazılarıdır” dedi ve konuşmasını şöyle sürdürdü:

 

“3 Temmuz 2005 tarih ve 5393 sayılı Belediye Kanunu’nun 76. maddesine dayanılarak hazırlanan Kent Konseyi Yönetmeliği çerçevesinde kurulan Milas Kent Konseyi’nin amacı; yaşadığımız kente sahip çıkmak, yerel yönetimlerin karar alma süreçlerine daha fazla kesimin katılımını sağlamak, çalışmalarını denetleyebilmek, Milas’ı dil, din, ırk, cinsiyet ayrımı gözetmeden birlikte yönetmek, daha çağdaş, daha katılımcı bir yapı oluşturmak, kentlilik bilincini ve kültürünü geliştirmek ve tüm bunlarla ilgili çalışma yöntem ilkelerini belirlemektir.”

 

Kent konseylerinin

işleyişinde karşılaşılan

eksiklikler …

Konuşmasını, bu amaçların gerçekleştirilebilmesinde büyük desteği için Başkan Tokat’a teşekkür ederek sürdüren Salim Tanış, kent konseylerinin işleyişinde karşılaşılan (İçişleri Bakanlığı’nca çıkarılan yönetmelik dışında herhangi bir ortak yazılı kurala tabi/sahip olmayışları, dolayısıyla bir uygulama birliğinin olmayışı, sağlanamayışı gibi) eksikliklere değinerek, “Milas Kent Konseyi olarak bu çerçevede bazı uygulamalarımız ve aldığımız tedbirler olmuştur. Bunlar, ileriki zaman diliminde daha da geliştirilebilir. Ancak aldığımız bu tedbir ve uygulamaların genele yaygınlaştırılarak diğer Kent Konseyleri ile entegrasyonun sağlanması ve etkin hale getirilmesinin çalışma performansı açısından daha etkili olacağı kanaatindeyiz” dedi.

Tanış, sözlerini; “An itibariyle Milas Kent Konseyi’nde sistem oturmuş ve çarklar düzenli olarak dönmektedir. Bana göre bu sistemi bozacak iki önemli handikap vardır. Bunlardan birincisi, BİZ odaklı çalışmadan BEN odaklı çalışmaya geçilmesi, İkincisi ise Milas Kent Konseyi’nin siyasallaştırılmasıdır” uyarısıyla ve yeni seçileceklere başarı dileyip katılımcılara ise teşekkür ederek tamamladı.

 

Kent konseylerinin

ülkemizdeki uygulama

pratiğinin daha üst

seviyeye gelmesi için …

Daha sonra kürsüye davet edilen Milas Kent Konseyi Başkanı Mehmet Günlük, paydaşlarının yerel yönetimde söz sahibi olma ve yönetime katılma arzularını ‘ortak akıl’la gerçekleştirmelerine olanak sağlayan Milas Kent Konseyi’nin bu işlevini, bünyesindeki Çocuk, Engelli, Gençlik ve Kadın Meclisleri, Çalışma Grupları ve Mahalle Meclisleri aracılığıyla yerine getirdiğine dikkat çekerek, “Milas Kent Konseyi’nin bulunduğu noktaya gelmesinde büyük katkıları olan geçmiş ve mevcut dönem Yürütme Kurulu Üyelerimize, Çocuk, Engelli, Kadın ve Gençlik Meclislerimize, tüm Çalışma Gruplarımıza, Mahalle Meclislerimize ve etkinliklerimize katılarak bize destek ve güç veren Milaslılara teşekkürlerimi ve şükranlarımı sunarım” dedi.

Daha sonra, Başkan Tokat ve Belediye Meclis Üyelerine de teşekkür eden Günlük, sözlerini şöyle tamamladı:

“Halkın, yönetime ve alınan kararlara katılımını sağlayacak mekanizmaları geliştiren ve halkın kendi sorunlarına sahip çıkmasını teşvik eden, çeşitli toplum kesimlerinin katılımıyla oluşan, yönetişim eksenli katılımcı demokrasiyi esas alan ve sivil toplumu ön plana çıkaran bir oluşum olan ve bir ülkede yaşayan halkın demokrasi anlayışının aynası olan kent konseylerinin ülkemizdeki uygulama pratiğinin daha üst seviyeye gelmesi, Milaslı hemşehrilerimizin Milas Kent Konseyi’ne daha çok sahip çıkmaları ve Kent Konseyi çalışmalarına destek vermeleri temennilerimle sözlerime son veriyorum. Teşekkür ederim.”

 

Milas Kent Konseyi

varlığını ülkemiz

çapında hissettirmiştir

Genel kurulda açılış konuşmalarının sonuncusunu ise, Milas Belediye Başkanı Muhammet Tokat yaptı.

Programın çok yoğun olduğu bir günde gerçekleşen genel kurula katılan üye ve konuklara teşekkür ederek konuşmasına başlayan Başkan Tokat, “Kent Konseyinin anlam ve önemini yansıtan konuşmaları için arkadaşlarıma teşekkür ediyorum. Kent Konseyleri, gönüllülük esasına göre oluşmuş yapılar. Milas Belediyesi olarak, Kent Konseyinin yasal bakımdan hamisi konumundayız. Ancak Kent Konseyi’nin Belediye’nin arka bahçesi olarak görülüp değerlendirilmemesi için üzerimize düşen görevi yerine getirmeye çalışıyoruz. Kent Konseyini önemsiyor, Belediye Meclisi’ne gelen Kent Konseyi tavsiyelerini çoğunlukla olumlu değerlendiriyoruz. Burası bir buluşma noktası, bir platform. Zaman zaman tartışmalar olabilir, bunlar siyasi nitelikli tartışmalar değildir” dedi.

Sözlerini, Milas Kent Konseyi’nin tüm gönüllülerine teşekkür ederek sürdüren Başkan Tokat, daha sonra özetle şunları söyledi:

“Milas Kent Konseyi varlığını ülkemiz çapında hissettirmiştir. Yakın bir zaman önce, Türkiye Kent Konseyleri Platformu genel kurul toplantısı Milas’ta yapılmış ve Milas Kent Konseyi bu platformun Dönem Başkanlığını yürütmektedir. Bu etkinliklerimizin devam etmesini diliyorum. Bizim desteğimiz devam edecektir. Konseyimizin adını yüceltme adına çabalarınız, çalışmalarınız için hepinize teşekkür ediyorum.”

Başkan Tokat, konuşmasının sonunda, katılımcıların Nevruz Bayramı’nı kutlayıp Gazeteci Tayfun Talipoğlu’nun yaşamını yitirmesi nedeniyle üzüntülerini dile getirdi.

 

2015 – 2017 faaliyetleri,

değerlendirme ve öneriler

Genel Kurulda daha sonra, Muhammet Tokat’ın başkanlığında, Olcay Aydilek Kır ve Senem Nil Erbay’dan oluşan Divan oybirliğiyle seçildi ve Milas Kent Konseyi Başkanı Mehmet Günlük tarafından Şubat 2015 – Mart 2017 dönemi faaliyetleriyle ilgili sunum yapıldı.

Sunumun ardından, değerlendirme ve öneri konuşmaları yapıldı.

Bu konuşmalarda, Çalışma Gruplarının çalışmalarına öncelik ve önem verilmesi, 16 Nisan Referandumu öncesi en az bir kez ‘Bilgilendirme Toplantısı’ düzenlenmesi, Zeybek Kültürümüzün kayıt altına alınarak belgelenmesi gibi konular dile-gündeme getirildi.

2015 – 2017 dönemi Yürütme Kurulu Üyelerine Teşekkür Belgeleri verildi.

TEMA Vakfı Milas Temsilciliği, Dörttepe Mahallesi Güzelleştirme Derneği, MEMDER ve Milas Emlak Müşavirleri ve İşadamları Derneği’nin genel kurul üyelik başvuruları görüşülüp oybirliği ile kabul edildi.

 

Seçimler

Genel Kurul, Milas Kent Konseyi Başkanlığı ve Yürütme Kurulu Üyelikleri için yapılan seçimlerle sürdü.

Oybirliği ile alınan kararlara göre Milas Kent Konseyi Başkanlığı’na yeniden Mehmet Günlük seçilirken, yeni Yürütme Kurulu ise şu isimlerden oluştu:

Zeynep Mat, Meliha Tekin, Olcay Aydilek Kır, Mehmet Gürcan Yavuz, Özay Sabancı, Kazım Bayındır, Dursun Girgin, Oktay Çelik, Ahmet Trabzon, Mehmet Nergiz, Coşkun Efendioğlu, Emrah Mergen, İbrahim Köksal ve Gazi Mustafa Yazıcıoğlu.

Genel kurul toplantısı, Milas Kent Konseyi Başkanı Mehmet Günlük’ün teşekkür konuşması ve yeni Yürütme Kurulu’nun çektirdiği anı fotoğrafı ile sona erdi.

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Site en altı
yukarı çık