Milas Toprak Mahsulleri Ofisi tesisleri kiraya mı verildi!?

*Milletvekili Süleyman Girgin Mecliste sordu: Doğru mu? * TMO’nun arsa ve tesislerinin AKP İlçe Yönetim Kurulu Üyesine kiralandığı iddia edildi.

Milas Toprak Mahsulleri Ofisi tesisleri kiraya mı verildi!?

Milas Yatağan yolu üzerinde, Menteş Yol Kavşağı’ndaki Toprak Mahsulleri Ofisi’nin Milas tesislerinin 19 yıllığına AKP İlçe Yönetim Kurulu Üyesi Bülent Mutlu’ya kiralandığı iddia edildi. Haftalık Doğuş Gazetesi’nde yer alan habere göre, yıllık 165 bin TL’ye koca tesis, 19 yıllığına kiraya verildi.

Haberde, burada neler yapılacağına dair de çeşitli spekülatif senaryolar da yer aldı.

Konu, Salı günü TBMM Plan ve Komisyonu’nda, partisi adına katılan CHP milletvekili Süleynan Girgin tarafından, 3. Madde görüşülürken, söz alarak gündeme getirildi. Girgin konuşmasında, büyük orman yangınından etkilenen arıcılara destek verilmesi gerektiğini belirttikten sonra, “Bugün Milas’ta bir gazetede yer alan habere göre, Milas’taki TMO kiraya verilmiş” dedikten sonra, komisyon toplantısını izleyen Tarım Bakanı veilgili bürokratlara şu soruları sordu:

“Milas’taki Toprak Mahsulleri Ofisinin 19 yıllığına kiraya verildiği ileri sürülüyor.
1 - Bu haber doğru mudur?
2 - Doğru ise kiralama ihalesi yapılmış mıdır? 
3 - Yapıldı ise ihale ilanı ne zaman ve nerede yayınlanmıştır? 
4 - İhale hangi usulle yapılmıştır?
5 - Kimler ihaleye katılmıştır?
6 - İhaleye katılanların kiralama bedeli teklifleri ne kadardır?
7 - Toprak Mahsulleri Ofisi, Milas'ta üretilen hububatın toplanıp depolandığı bir yer idi. Milas'ta Ofis tarafından satın alınacak ürünler bundan sonra nerede depolanacaktır?
TMO’nin özelleştirilmesi ve kiralanması uygulamalarından vazgeçilmelidir.”

Buna, bu gelişmeler ışığında şu soru da eklenmelidir. TMO tesisleri kiraya verildiyse, TMO Milas çiftçisinden artık ürün almayacak mıdır? Çünkü Muğla’da, Milas’taki tesisten başka TMO tesisi de, depolayacak alanı da yoktur.

MİLAS TOPRAK MAHSÜLLERİ OFİSİ

Milas Ziraat Odası’nın Milas’taki Toprak Mahsulleri Ofisi’nin satılması, kiralanması tartışmaları sırasında ilgili herkese ilettiği bilgi notu, bu kurumun ne kadar önemli olduğunu ortaya koyuyor. Bu bilgi notu şöyle:

“1-İlçemiz Milas’a 1986 yılında kurulan Toprak Mahsülleri Ofisi o günden beri Milas ve havalisinde (Yatağan – Bodrum, Muğla Merkez İlçelerden) arpa, buğday ve mısır alımı için kurulmuş bir müdahale kurumudur.
Milas – Muğla yolu çıkışında 11 dekarlık alanda, siloları, lojmanları, elektronik kantarı ve işletme tesisleriyle Aydın Bölge TMO’ya bağlı bir kurum olarak kurulmuştur. 
O tarihlerde ayrıca mısır kurutma tesisi de ilave kurulmasına rağmen 1990 yıllarında mısır kurutma tesisi sökülerek başka bir bölgeye gönderilmiştir. 
2005’li yıllarda bu tesis özelleştirilmek için özelleştirme kapsamına alınmıştı. Milas Ziraat Odasının ve çiftçilerimizin girişimleriyle daha sonra kapsamdan çıkarılmıştır.
Daha sonra 2019 yılında 7 milyon muhammen bedel ile özelleştirme kapsamına alınmıştı. Yine Milas Ziraat Odası ve çiftçilerimizin tepkisiyle kapsam dışı bırakılmıştı.
2- Aydın Toprak Mahsülleri Ofisine bağlı tesisli ekipler tarafından hasat dönemlerinde üreticilerimizin arpa ve buğdaylarını satın almış, silolarda depolamıştır. 
Ancak mısır kurutma tesisinin sökülmesiyle mısır alımı yapamaz olmuş, çiftçi tüccara yönlendirilmiştir.
Son yıllarda piyasaya etkin olarak girmeyen müdahalede geç kalan TMO yine çiftçiyi tüccarın insafına terketmiştir.
Halbuki açıklanan taban fiyatlarını uygulayacak müdahale kurumu TMO’dur. Piyasada iki veya üç alıcı tüccar, üreticinin malını almaz veya düşük fiyattan almak isterse buna dur diyecek başka müdahale kurumu yoktur.
TMO çiftçimizin kara gün dostu olarak Milas ve yöresindeki çiftçilerimize hizmet etmeye devam etmelidir. Özelleştirme ve kiralama yöntemleri çiftçimize darbe olur. Sökülen mısır kurutma tesisinin tekrar yerine kurularak dane mısır alımlarına müdahale etmelidir.”

 

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Site en altı
yukarı çık