Milas’ta çok güzel bir yatırım: Muz serası..

Milas tarihinde ilk defa genç girişimci yatırımıyla, 52 dekarlık serada muz üretimine başlandı. Muz fideleri, düzenlenen törenle toprakla buluşturuldu.

Milas’ta çok güzel bir yatırım: Muz serası..

Mersin ilinde ve Muğla’nın Seydikemer ilçesinde muz yetiştiriciliği yapan genç çiftçi Hamza Akay, Milas’a bağlı Damlıboğaz Mahallesi’nde 52 dönüm tarla üzerine kurulu serada muz üretimine başladı. Muz fidelerinin toprakla buluşturulması için tören düzenlendi.
BAKAN YARDIMCISI ÖZKALDI, TÖRENE ZOOM ÜZERİNDEN BAĞLANDI
Törene; Milas Kaymakamı Eren Arslan, Muğla Tarım ve Orman Müdürü Barış Saylak, Muğla Tarım ve Orman Müdür Yardımcısı Muhammed Sevinç, Milas Tarım ve Orman Müdürü Eşref Arslan, Milas Ziraat Odası Başkanı İsmail Atıcı, Türkiye Süt Üreticileri Merkez Birliği Genel Başkan Yardımcısı ve Milas Süt Birliği Başkanı Ali İhsan Gezgin,  TARİŞ S.S. 153 Nolu Milas Zeytin ve Zeytinyağı Tarım Satış Kooperatifi Başkanı Kamil Gül, TARİŞ 152 No'lu Milas Pamuk Tarım Satış Kooperatifi Başkanı Halit Şenli ve yatırımcı genç çiftçi Hamza Akay katılırken; Tarım ve Orman Bakanı Yardımcısı Akif Özkaldı ve BÜGEM Genel Müdür Yardımcısı Burhan Demirok törene Zoom programı üzerinden canlı bağlandı.
MUZ YETİŞTİRİCİLİĞİ ALANINDA İLK VE ÖRNEK BİR ÇALIŞMA
Törende açıklama yapan Milas Kaymakamı Eren Arslan, “Bugün bizim için zor zamanlarda sevindirici bir gün. Şu anda bulunduğumuz Damlıboğaz Mahallemiz Yaşyer Ovası olarak tabir ettiğimiz alan verimli topraklara sahip. Bu sera burada örnek ve ilk olacak. Geleceğe yönelik hayalini gözümüzde canlandırdık. Antalya’da gördüğümüz manzarayı Milasımızda da göreceğiz inşallah. Biz ülkemizi daha da güçlü kılmak için üretmeye, çiftçimize, halkımıza gece gündüz hizmet etmeye devam edeceğiz. Sayın Cumhurbaşkanımızın vizyonuyla sizlerin desteğiyle, önderliğiyle ülkemiz geleceğe emin adımlarla bakıyor. Bu serada desteği olan herkese şükranlarımı arz ediyorum.” dedi.
PANDEMİ GIDA VE ÜRETİMİN ÖNEMİNİ GÖSTERDİ
Muğla Tarım ve Orman Müdürü Barış Saylak ise Kovid-19 sürecinde virüsün tarım ve üretimin, güvenilir gıda arzının ne kadar önemli olduğunu tüm dünyaya gösterdiğine dikkat çekti.
Saylak, “Milas’ta bir ilki gerçekleştiriyoruz. Genç girişimcimiz Hamza Akay, genç girişimciye yüzde 2 kredi faizi desteği veren Ziraat Bankası’nın sağladığı kredi ile muz yetiştiriciliği projesini finanse etti. Milas’ta ilk defa muz fideleri toprakla buluşuyor. Bu süreçte bizleri yalnız bırakmayan Milas Kaymakamı Sayın Eren Arslan’a, Milas Ziraat Odası Başkanımız Sayın İsmail Atıcı’ya, Milas Pamuk Birliği Başkanımız Sayın Halit Şenli’ye, Türkiye Süt Üreticileri Merkez Birliği Genel Başkan Yardımcısı ve Milas Süt Birliği Başkanı Sayın Ali ihsan Gezgin’e ve Tariş Zeytin ve Zeytinyağı Başkanımız Sayın Kamil Gül’e teşekkür ediyorum. Kovid-19 pandemisi başladığı günden buyana tüm dünya ağır bedeller ödedi. Fakat bu pandeminin bir faydası oldu. Bu virüs, tarım ve üretimin, güvenilir gıda arzının ne kadar önemli olduğunu tüm dünyaya gösterdi” diye konuştu.
Muğla ve Milas’taki sulama projelerinin hayata geçirilmesi için Bakan Yardımcısı Özkaldı’dan destek isteyen Saylak, 4 aylık kısa bir sürede 52 dekarlık alanda sera işletmesinin inşaatının bittiğini belirterek, Muğla’daki tüm genç çiftçileri projelerle desteklerden yararlanmaya davet etti.
MİLAS’IN POTANSİYELİ ÇOK FAZLA..
Bu güzel girişimden haberdar olunca, aklımıza hemen 1990’lı yılların ilk yarasında Milas Kaymakamlığı yapan Hayati Soylu geldi. Milas Süt Birliği’nin kurulmasının da öncüsü olan Hayati Soylu kaymakamımızın çok güzel ve o tarihlerde planladığı çok güzel projeler vardı. Süt Birliği’nin paralarından yapılan kesintilerle gerçekleştirilen ve şimdi Milas Belediyesi’ne devredilen Süt Birliği arazisindeki mandra tesislerinin yapımını da Sayın Soylu başlatmıştı. Her türlü süt ürününün Süt Birliği’nce gerçekleştirileceği bu mandranın önünde de çok büyük bir benzin istasyonu ve yanında, burada ve çevrede üretilen yerel gıda ürünlerinin, sütten peynire, zeytinden zeytinyağına, baldan yoğurda, vb. satılacağı reyonlar oluşturarak, Bodrum yarımadasına giden ikinci konutçuların durup gıda ürünlerini alacağı ve hatta ötesinde, Bodrum’daki turistik tesislerin bu türden ihtiyaçlarını temin edeceği bir satış noktası kurmak istiyordu.
Ötesinde, Yeniköy ve Kemerköy Termik Santrallerinin soğutulmaya çalışılan sıcak sularından ısıtma amaçlı faydalanarak, bu bölgede çok yoğun bir sera üretimiyle yılda iki-üç mahsul alınabilecek ve bölge ve ülke ekonomisine büyük katma değer yaratacak bir projenin daha o yıllarda hayalini kuruyordu. Hatta, o sıralar yeni yeni sürmekte olan havalimanından ve Güllük’teki ihracat limanından bu ürünleri Avrupa’ya pazarlama yapmak gerektiğini, bunları yapmazsak, Güllük limanı ve Milas-Bodrum havalimanından faydalanamayan ‘geri zekalılar’ konumuna düşeceğimizi belirtiyordu. 
Bu anlamda, bölgemiz, bu türden gıda ürünlerinin yetişebilmesi için çok büyük bir potansiyel taşıyor. Bu anlamda, başta bu projeyi gerçekleştiren genç çiftçimize ve ona destek olan herkese ayrı ayrı teşekkür etmek ve benzer çabaları bilinçli olarak artırmak gerektiğini belirtmek istiyorum.

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Site en altı
yukarı çık