Image Slider
Fevzi Topuz
Mehmet Cayirli
Durmus Ozdemir
Ahmet Aras

Milas’taki Ağaoğlu Projesi’nin ÇED Raporu’na Mahkemeden ‘Yürütmeyi Durdurma’ kararı!

Ali Ağaoğlu’nun Milas’a bağlı Boğaziçi Mahallesi’nde yapmayı planladığı ‘turizm köyü’ projesine ait ÇED raporunun yürütmesi mahkeme tarafından durduruldu.

Milas’taki Ağaoğlu Projesi’nin ÇED Raporu’na Mahkemeden ‘Yürütmeyi Durdurma’ kararı!

Ali Ağaoğlu’na ait Akdeniz İnşaat’ın Mandalya Körfezi kıyısına yapmayı planladığı 30 bin kişilik ‘turizm köyü’ projesi için hazırlanan ÇED raporunun yürütmesi mahkeme tarafından durduruldu.

Edinilen bilgiye göre, Mandalya Körfezi’nin kıyısında bulunan yaklaşık 9 milyon 700 bin metrekare alana yaklaşık 4,5 milyon metrekarelik inşaat yapılmasını sağlayacak proje için hazırlanan ÇED raporunun onaylanması sonrası,  sivil toplum örgütleri projeyi yargıya taşımıştı. Bu arada Milas Belediyesi de projenin belli bir kısmı için Yapı Ruhsatı vermişti.

Gazeteduvar.com haber portalında Selçuk Arslan’ın haberine göre, Muğla Çevre ve Ekoloji Politikaları Derneği’nin açmış olduğu dava Muğla 2. İdare Mahkemesinde görüldü. Mahkeme heyeti, projenin, uygulanması halinde telâfisi güç zararlar doğabileceğinden 2577 Sayılı Kanun'un 27'nci maddesi uyarınca teminat alınmaksızın yürütülmesinin durdurulmasına karar verdi.

“İLK BİLİRKİŞİ HEYETİ YANILTICI BİLGİLER VERDİ”

İlk bilirkişi heyetinin yanıltıcı bilgiler verdiğini tespit eden mahkeme verdiği kararda "Proje alanı içerisinde yer alan I. Derece Arkeolojik SİT Alanlarının tescil fişlerinde nekropol alanı olarak tescil edildiği ve SİT alanlarının ayrı ayrı Cindya Antik Kenti ile ilişkili olarak değerlendirildiği, buna karşın nekropol alanlarının aralarında 150-160 m mesafe olduğu, iki nekropol alanında batıya bakan yamaca konumlandığı, bu durumun alanların farklı nekropoller değil aynı nekropolün parçaları olduğunu kanıtladığı, aynı zamanda tescil fişlerinde nekropol alanlarının Cindya Antik Kenti ile ilişkilendirilmeye çalışılmasına rağmen Cindya Antik Kentinin nekropol alanına 4 kilometre mesafede olmasının bu görüşü çürüttüğü, bu nekropolün tescil fişlerinde yer verildiği üzere Bargylia antik kentine baktığı ve kente 400 m mesafede olduğu, aralarında bulunan boğazın iki yakasından nekropolün kente baktığı, antik kentlerin ve nekropol alanlarının değerlendirilmesinin bir bütün olarak yapılması gerektiğini" belirtti.

ÇED RAPORUNDAKİ TAAHHÜTLER REVİZE EDİLECEK

ÇED raporundaki taahhütlerin bu incelemeden sonra revize edilmesi gerektiği vurgulanan kararda "Ortaya çıkabilecek yeni veriler ışığında sit derecelerinin değişebileceği gibi tescilsiz olarak bırakılan bazı alanların sit statüsü kazanabileceği dikkate alındığında bu hususları barındırmayan Nihai ÇED Raporunun eksiklikler barındırdığı, yine kullanma suyu ihtiyacının deniz suyunun arıtılması suretiyle elde edileceği görülmekle ters osmoz sonucunda oluşan yoğun tuzlu su konsantrasyonu ile membranların kimyasal yıkanması kaynaklı oluşan atığın nasıl bertaraf edileceği ve hangi noktadan alıcı ortama verileceğinin belirtilmediği görüldüğünden dava konusu işlemde hukuka uygunluk görülmemiştir" ifadelerine yer verildi.

Projede neler var?

Proje ile 9 milyon 700 bin metrekare büyüklüğündeki bir alanın 4 milyon 454 bin 395 metrekaresi yapılaşmaya açılıyor. 25 ayrı bölümden oluşan 3 bin 683 konut, 230 odalı golf oteli, 505 odalı SPA oteli, 255 odalı apart ve 510 odalı bir grand oteli kapsayan projede ayrıca altı adet günübirlik tesis, bir adet golf sahası, altı adet ticaret merkezi, otoparklar, yüzme havuzları, su oyunları alanları, AVM, spor salonları, okul ve sağlık birimleri gibi onlarca bina ve tesis inşa edilecek. Ayrıca projede 8 yapay göl de bulunuyor. Burada en az 16 bin kişinin yaşaması planlanıyor.

NET HOLDİNG A.Ş, MİLAS PROJESİNE İLİŞKİN BİLGİLENDİRME YAPTI...

NET Holding tarafından Kamuyu Aydınlatma Platformu’na (KAP) yapılan açıklamada, "Bilindiği üzere, Muğla ili, Milas ilçesinde bulunan arsa ve araziler üzerinde yapılacak Milas Projesi kapsamında, "Düzenlenme Şeklinde Taşınmaz Satış Vaadi ve Hasılat Paylaşımı Esasına Göre İnşaat Sözleşmesi" Net Şirketler Grubu ile Ağaoğlu Şirketler Grubu arasında 2006 yılında imzalanmıştır. Ağaoğlu Şirketler Grubu tarafından şirketimize bugün e-mail yoluyla yapılan bildirime göre; Muğla Çevre ve Ekoloji Politikaları Derneği tarafından Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı aleyhine açılan "Turizm Kenti projesine ilişkin nihai ÇED raporunun ve "ÇED Olumlu" kararının iptali" talepli davada, dava konusu idari işlemin yürütmesinin durdurulmasına karar verildiği ve konuya ilişkin sürecin tüm tarafların hukuki haklarının korunması bağlamında Ağaoğlu Grubu tarafından takip edildiği/edileceği tarafımıza bildirilmiştir." ifadesi kullanıldı.

 

Beğendim 1 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Site en altı
yukarı çık
siteacilis