Milletvekili Metin Ergun’dan Karabağlar Soru Önergesi

İYİ Parti Muğla Milletvekili ve İYİ Parti Yerel Yönetimler Başkanı Metin Ergun, yaptığı yazılı açıklamada, “Sayın Basın Mensubu, 3. Derece SİT Alanı olarak 2863 Sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu kapsamında bulunan ve asla dokunulmaması gereken Karabağlar Yaylası’nda hukuk dışı bir şekilde kömür madeni arama çalışmalarının başlatılmasını ve  Karabağlar  Yaylası’nın  eşsiz doğal yapısının karşı karşıya olduğu tehdidi tüm Muğlalılar gibi ben de dehşete düşerek öğrendim. Sözkonusu hadisenin her platformda takipçisi olacağız" dedi.

Milletvekili Metin Ergun’dan Karabağlar Soru Önergesi

Metin Ergun'un konuyla ilgili olarak Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez’in yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı’na verdiği soru önergesi şöyle:

Bilindiği gibi Muğla’nın Menteşe ilçesinde bulunan ve “Anadolu’nun tek çukur yaylası” olarak bilinen Karabağlar Yaylası bir doğa harikasıdır.Karabağlar Yaylası 2863 Sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu kapsamınaalınarak 3. Derece SİT alanı olarak tespit edilmiş bir bölgedir.

SİT Alanları 2863 Sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu’nda ifade edildiği haliyle şu şekilde tanımlanmıştır:

 “Tarih öncesinden günümüze kadar gelen çeşitli medeniyetlerin ürünü olup, yaşadıkları devirlerin sosyal, ekonomik, mimari ve benzeri özelliklerini yansıtan kent ve kent kalıntıları, kültür varlıklarının yoğun olarak bulunduğu sosyal yaşama konu olmuş veya önemli tarihi hadiselerin cereyan ettiği yerler ve tespiti yapılmış tabiat özellikleri ile korunması gerekli alanlardır.”

Dolayısıyla SİT Alanları’nınbilimsel ve arkeolojik çalışmalar dışında hiçbir şekilde doğal ve tarihi yapısına dokunulmaması gerektiği hususu yasalarca teminat altına alınmıştır. Buna rağmen, Bakanlığınız bünyesindeki kurumlarımızdan MTA (Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü) tarafından Karabağlar Yaylası’nda maden aramasına ve sondaj çalışmalarına başlandığı haberleri ortaya çıkmıştır. Bununla beraber, Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü’nün 15 ayrı noktada daha sondaj yapacağı yine basına yansıyan bilgiler arasındadır.

Bu bilgiler çerçevesinde;

  1. Bakanlığınızca, üzerinde bilimsel ve arkeolojik çalışmalar dışında herhangi bir işlemin yapılması kanunen “yasak” olan bu bölgenin bu şekilde bir faaliyete açılması, açıkça yasalara aykırı olmasına rağmen hangi hukuki dayanağa göre böyle bir yetkilendirme yapılmıştır?
  2. Bakanlığınızca böyle bir tasarrufta bulunulurken; Kültür ve Turizm Bakanlığı başta olmak üzere, diğer bakanlıklarımızdan görüş alınmış mıdır? Alınmışsa, bu görüşler ne yönde olmuştur?
  3. Bakanlığınızca bu tasarrufta bulunulmadan önce, bölgenin madencilik faaliyetlerine açılması ile beraber ortaya çıkacak çevre sorunlarından en fazla etkilenecek olan bölgedeki yerel yönetimlerle veya sivil toplum örgütleri ile herhangi bir görüş alış verişinde bulunulmuş mudur?”

 

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Site en altı
yukarı çık