Milletvekili Süleyman Girgin: “BÜTÇE SICAK SUDA YIKANMIŞ YÜNLÜ KAZAK GİBİ ÇEKTİ.”

​​​​​​​2022 Yılı Merkezi Bütçe Kanun Teklifi görüşmelerinde 14.ncü madde üzerine söz alan CHP Muğla Milletvekili, Plan ve Bütçe Komisyon üyesi Süleyman Girgin ‘’20 Ekim tarihinde sunumu yapılan 2022 bütçesinin dolar karşılığı 188 milyar dolardı. Aradan geçen 55 günde daha kabul edilmeden bütçe 116 milyar dolara düştü, sıcak suda yıkanmış yünlü kazak gibi çekti’’ dedi.

Milletvekili Süleyman Girgin: “BÜTÇE SICAK SUDA YIKANMIŞ YÜNLÜ KAZAK GİBİ ÇEKTİ.”
  • 18 December 2021, Saturday 9:50

BU KAZAK BİZE OLMAZ DİYORUZ, İLLE DE GİYDİRECEĞİZ DİYORSUNUZ

‘’Kurun sıcaklığına dayanamayarak elli beş günde 72 milyar dolar eridi yani 1 Milyar 751 Milyon lira  olan bütçenin 1 Milyar 80 Milyon lirası eridi, bütçenin yarıdan fazlası eridi. Bu kazak bize olmaz. diyoruz, anlamıyorsunuz, ille de giydireceğiz diye uğraşıyorsunuz’’ dedi ve AKP sıralarına dönerek ‘’dolar 15 lira oldu bu sabah; övünebiliyor musunuz eserinizle?’’ diye sordu.

 Girgin bütçenin  halkın ve emekçilerin taleplerini dikkate alarak, ek bütçe şeklinde değil, yeniden hazırlanması çağrısında bulundu.

ASGARİ ÜCRET 4 GRAM ALTIN BİLE ETMİYOR

Girgin asgari ücret için şunları söyledi:

Ocak ayında asgari ücretin net karşılığı 383 dolar iken bugün 188 dolar, 4 gram altın bile etmiyor.

Eskiden, özellikle yakın akrabaların düğününe giderken çeyrek altın takmayalım, ayıp olur, en azından yarım altın takmak yerinde olur diye düşünülürdü. Şu an çeyrek altın takmak lüks oldu.

DOLARLA İŞİNİZ Mİ VAR DİYENLER ŞİMDİ DE UNLA İŞİMİZ Mİ VAR DİYOR MUSUNUZ?

“Dolarla işiniz mi var, dolarla mı maaş alıyorsunuz?" diyenler.

 Hadi, dolarla işimiz yok diyelim, şimdi de yumurtayla mı besleniyorsunuz, unla işiniz mi var, kömürle mi ısınıyorsunuz? diyeceksiniz, tablo ortada.

 Asgari ücreti temel gıda fiyatlarına endekslersek, ocak ayında bir kilo ekmeklik un 2 lira 70 kuruş iken Aralık ayında 8 lira oldu; bir yılda yüzde 300 zam.

ASGARİ ÜCRET UN VE KÖMÜR FİYATINA GÖRE BELİRLEYELİM

Asgari ücreti un fiyatına göre endekslersek 8.475 lira olması lazım, ayçiçek yağına göre endekslersek 5.085 lira olması lazım, yumurta fiyatına göre endekslersek 5.932 lira olması lazım, kömür fiyatına endekslersek 5.650 lira olması lazım bu da yerli kömür, ithal demiyorum.

ESAS OLAN ASGARİ ÜCRETTEKİ SAYISAL ARTIŞ DEĞİL ALIM GÜCÜ

Diğer yandan, geçen sene 2.825 TL'yle aldıklarını, bu sene asgari ücret 5 bin TL olmuş onunla alamamış ne fayda? Esas olan açıklanacak olan asgari ücretteki sayısal artış oranı değil, alım gücünün üç ay sonra ne kadar kaybolacağıdır.

Düşünün hastanede tahlil yaptırıyorsunuz bütün sonuçlar yanlış. Bu sonuçlarla size tedavi uyguluyorlar, aynen bu içinde bulunduğumuz durum. Dolayısıyla, asgari ücret belirlenirken talimatla rakamları eğip büken TÜİK'in değil, halkın birebir yaşadığı enflasyon hesap edilmeli. Tüm ücretlerin asgari ücrete tekabül eden kısmı vergiden muaf olmalı, asgari ücret sonrası ilk vergi basamağında uygulanacak olan oran yüzde 10 olmalıdır.

 

TURPUN BÜYÜĞÜ HEYBEDE

A'dan Z'ye tüm ürünlere gelen zamlarla vatandaş pahalılık altında inim inim inliyor ancak turpun büyüğü heybede, nasıl mı? TÜİK'in tartışmalı verilerine göre yurt içi üretici fiyat endeks oranı yüzde 54,62 iken tüketici fiyat endeks oranı yüzde 21,31'dir. İkisinin arasındaki fark yüzde 33,31 gibi tarihî yüksek seviyededir. Bunun anlamı şudur: Üreticilerin artan girdi maliyetleri tüketici fiyatlarına tam olarak yansımamış, artan maliyetlerin büyük bölümü üreticilerin kârından karşılanmış demektir. Buradaki en büyük tehlike ise, bu farklar satış fiyatlarına yansıtılacağından ücretli çalışanın artan maaşı da sadece bir iki ay içerisinde yine artan fiyatlar karşısında eriyecektir. Buna bir de yüzde 36,2 oranındaki yeniden değerleme oranına göre vergilerin artışı eklenince halk 2022 yılının daha ilk aylarında bile bugünkünden daha fazla fakirleşecektir.

ÜLKEMİZİ 1 MİLYONCU MAĞAZASINA ÇEVİRDİNİZ

Ey iktidar, milleti öz yurdunda garip, öz vatanında parya yaptınız. Ülkemizi 1 milyoncu mağazasına çevirdiniz, paramızı pul ettiniz. Yeni ekonomi modeli deniyorlarmış, tutmazsa üzülürlermiş; modeliniz batsın, hükümet sisteminiz batsın!

Sen maaş alıyorsun, en fazla neyini kaybedersin? "Enflasyon altında ezilirsin." diyor Sayın Bakan.

Ülke ekonomisini altılı ganyan olarak gören bu zihniyete de bizden bir tüyo: Geliyor gelmekte olan.

Editör: Celal DURGUN
Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Site en altı
yukarı çık