MİTSO-İŞKUR-HALK EĞİTİM’DEN ÖRNEK PROJE.. Projenin ikinci ayağı Balcılar’da start aldı…

Milas Kaymakamlığı, MİTSO, Milas Meslek Yüksekokulu, İlçe Halk Eğitim Müdürlüğü ve İŞKUR Muğla İl Müdürlüğü tarafından ortaklaşa başlatılan geleneksel Milas Halısı Dokuma Projesi, 14 kursiyerle ilçemize bağlı Balcılar Mahallesi’nde başladı. Dün resmen başlayan kurs, 1 Kasım’da sona erecek.

MİTSO-İŞKUR-HALK EĞİTİM’DEN ÖRNEK PROJE..  Projenin ikinci ayağı Balcılar’da start aldı…

Milas Kaymakamı Eren Arslan, İŞKUR Muğla İl Müdürü İlyas Sarıyerli, İŞKUR Milas İlçe Müdürü Levent Karataş, MİTSO Yönetim Kurulu Başkanı Reşit Özer, Milas İlçe Halk Eğitimi Merkezi Müdürü Tunahan Bayram, Balcılar Mahalle Muhtarı Mesut Esmer ve kursiyerlerin katılımıyla başlayan ve 1 Kasım 2019’da sona erecek kursta, her kursiyer iki orijinal Milas halısı dokuyacak ve 2 Kasım 2019 tarihinde düzenlenecek olan Milas Zeytin Hasat Şenliği’nde, dokunan halılar açık artırma yöntemiyle satışa sunulacak.

Köylüler, evlerindeki artık kullanılmayan halı tezgahlarını, boş olan köy ilkokuluna getirdi. Böylece, 14 tezgahlı bir işlik oluşturuldu.

Milas İlçe Halk Eğitimi Merkezi Müdürü Tunahan Bayram, düzenlenen kursla ilgili teknik bilgiler verdikten sonra Milas Kaymakamı Eren Arslan; “Bilindiği gibi Milas halıları tarihi özelliğiyle, kalitesiyle, geçmişten beri tanınır ve bilinir olmasıyla çok önemli bir kültürel değere sahiptir.

Ancak son yıllarda ekonomik koşulların değişmesiyle birlikte köylülerimizin üretim maliyetlerinin artmasıyla birlikte yavaş yavaş uzaklaştığı, artık üretimin neredeyse durma noktasına geldiğini öğrendiğimizde, geleneksel Türk sanatının ölmemesi ve Milas halılarının piyasadaki değerinin tekrar korunması ve ortaya çıkarılmasını bu proje ile hayata geçirdik.

İŞKUR vasıtasıyla açılan kurslarımızda kursiyerlerimize günlük 40 lira ücret verilecek. Bununla birlikte Milas Ticaret Odası’ndan aldığımız destekle ise dokunacak halıların orijinal iplerini ücretsiz olarak kursiyerlerimize ulaştıracağız. Halk Eğitimi Merkezimiz marifetiyle de usta öğreticiler temin edildi. Bu kurumlara ilaveten de Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Milas Meslek Yüksekokulu Halıcılık Bölümü’nün kıymetli öğretim elemanları da, Milas halılarının akademik dünyadaki değerini halkımıza öğretiyorlar.

Bugün Balcılar Mahallemizde projenin ikinci bölümünü yürürlüğe koyuyoruz. Açılan kursa vatandaşlarımız da ilgi gösterdiler. İçinde bulunduğumuz binada 14 kursiyerimiz 1 Kasım’a kadar halı dokuyacaklar ve 1 Kasım’da dokudukları halıları teslim edecekler. Milas Ticaret Odası yönetimimiz ise 2 Kasım’da başlayacak olan Milas Zeytin Hasat Şenliği sırasında halıları, açık artırma yöntemiyle satışa sunacak. Elde edilen gelir, doğrudan halıyı dokuyan vatandaşımıza verilecek.

Bunun yanında Halk Eğitimi Merkezi Müdürlüğümüz bünyesinde bir de mağaza açtık ve orada diğer kurslarda üretilen ürünlerle birlikte Milas halılarını da satışa sunacağız. Böylelikle hem üreten, hem kazanan ve geleneksel değerlerimizi geleceğe taşıyan proje ile amacımıza ulaşmaya çalışacağız” dedi.

Yapılan açıklamanın ardından Milas Kaymakamı Eren Arslan, İŞKUR Muğla İl Müdürü İlyas Sarıyerli, MİTSO Başkanı Reşit Özer ve İŞKUR Milas İlçe Müdürü Levent Karataş, kısa süre kursiyerle birlikte halı tezgâhının başına geçerek ilk ilmeği attılar.

Programın ardından ise mahalle muhtarlığı tarafından çeşitli ikramlarda bulunuldu.

Editör: Adem KANKAYNAR
Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Site en altı
yukarı çık