Muğla Milletvekili Metin Ergun, Sağlıksız Su Satanlara Ne İşlem Yapıldığını Sordu.

İYİ Parti Muğla Milletvekili Metin Ergun, ambalajlı suların çoğunda ağır metaller tespit edildiği yönündeki haerler sonrası, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın yazılı olarak cevaplandırılması istemiyle TBMM Başkanlığı’na bir soru önergesi verdi.

Muğla Milletvekili Metin Ergun, Sağlıksız Su Satanlara Ne İşlem Yapıldığını Sordu.

Önerge şöyle:

“Bursa Teknik Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Çevre Mühendisliği Bölümü’nden 4 akademisyenimizin gerçekleştirdiği “Ambalajlı İçme Suyu Örneklerinde Ağır Metal Analizi ve Risk Değerlendirmesi” başlıklı araştırmanın sonuçları basına yansımış durumdadır. Bu çalışmada incelenen 43 farklı ambalajlı içme suyu markasının örneklerinden elde edilen bulgulara göre, bu markaların ürettiği ve piyasaya sürdüğü ambalajlı içme sularında normalin çok üzerinde baryum (Ba) ve kurşun (Pb) gibi ağır metal oranlarına rastlanmıştır. Bu ağır metallerin, çağımızın en tehlikeli ve tedavisi zor hastalıklarından birisi olan kansere neden olan etkilere sahip olduğu bilimsel verilerle sabittir.

Piyasada vatandaşlarımıza satılan ambalajlı sular konusunda, daha önce de kalsiyum ve magnezyum oranlarının normalin çok altında olduğunu tespit eden araştırma ve raporların sonuçları basına yansımıştı. Ambalajlı suların, olması gereken değerlerin altında veya üstünde kimyasal bileşenler ihtiva etmesi çeşitli hastalıkları tetiklemekte, toplum sağlığını riske atmaktadır.

Bu bilgiler ışığında;

  1. Bakanlığınızın bu firmalara ve üretilen suların içeriklerine yönelik olarak hangi sıklıkla denetim yapmaktadır?
  2. Söz konusu denetimler Avrupa Birliği ve Dünya Sağlık Örgütü gibi kurumların ilgili kriterlerini neden taşıyamamaktadır?
  3. Bakanlığınız, bu konuda yapılandenetimlerde şimdiye kadar toplum sağlığını riske atan kaç firmayı tespit etmiştir?
  4. Eğer bu firmaların toplum sağlığını olumsuz etkileyebilecek suları piyasaya sürdüğü tespit edilmişse, bu firmalardan kaç tanesine ne gibi yaptırımlar uygulanmıştır ve bu yaptırımlar bu konudaki Avrupa Birliği standartlarına uygun mudur?”
Beğendim 1 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Site en altı
yukarı çık