Image Slider
Fevzi Topuz
Mehmet Cayirli
Durmus Ozdemir
Ahmet Aras

Muğla SMMMO Başkanı Servet Evran: “MALİ MÜŞAVİRLİK ÜCRETLERİNE ENFLASYON FARKI YANSITILMALI, ASGARİ ÜCRET TARİFEMİZ GÜNCELLENMELİ”

Muğla SMMMO Başkanı Servet Evran: “MALİ MÜŞAVİRLİK ÜCRETLERİNE ENFLASYON FARKI YANSITILMALI, ASGARİ ÜCRET TARİFEMİZ GÜNCELLENMELİ”
  • 06 July 2022, Wednesday 15:10

Artan hayat pahalılığı ve enflasyon, tüm çalışan kesimleri olduğu gibi, kuşkusuz Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirleri de etkiliyor. Onlar da ücretlerinde revize yapılması gerektiğini belirtiyorlar. Konuyla ilgili olarak bir basın toplantısı düzenleyen Muğla Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası Başkanı Servet Evran, şunları söyledi:

“Ülkemizin içinde bulunduğu ekonomik kriz toplumumuzu yoksullaştırmakta ve hayata dair planlarımızı olumsuz yönde etkilemektedir.

Bir an önce gerekli ekonomik tedbirlerin ve doğru kararların alınarak ülkemizin bu ekonomik krizden çıkması en büyük temennimizdir.

Ekonomik kriz toplumun tüm kesimlerini olduğu gibi biz Mali Müşavirleri de etkilemekte ve derinden sarsmaktadır.

Bu süreç Mali Müşavirlerin ücretlerini olumsuz etkilemiş ve etkilemeye devam etmektedir.

Geçtiğimiz yılın enflasyonu göz önüne alınarak açıklanan ücret tarifemiz üzülerek görüyoruz ki bu günün şartlarında verdiğimiz hizmetlerin karşılığı olmaktan tamamen uzaklaşmıştır.

Mali Müşavirler iş dünyasına, çalışma dünyasına ve kamu finansmanının kesintisiz akışına katkı sağlamak suretiyle ülke ekonomisine değer katmaktadır.

Mali Müşavirler Covid-19 pandemisinin en zorlu şartlarında dahi üstlendikleri görevlerin sorumluluğunu unutmadan en iyisini yapmak için çalışmışlardır ve her zaman da çalışmaya devam edeceklerdir.

Ancak başta personel giderleri olmak üzere elektrik, kira, ulaşım, kırtasiye ve benzeri giderlerdeki aşırı artışlar Mali Müşavirlik ofislerini ayakta duramaz hale getirerek, hizmet vermelerini sürdürülebilir olmaktan uzaklaştırmıştır.

 

Mali Müşavirlerin orantısız ve aşırı artan fiyatlar karşısında ayakta kalmaları, sorumluluk bilinciyle ve özverili bir şekilde yürüttükleri çalışmalarına devam edebilmeleri açısından hayati bir önem taşımaktadır.

Her şeyin, her ürünün fiyatı baş döndürücü bir şekilde artarken, bizim ücretlerimizin aynı kalması mümkün değildir.

Ücret tarifemiz yetersiz kalmıştır.

3568 sayılı Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik ve Yeminli Mali Müşavirlik Kanununun 46’ncı maddesi ile 2/1/1990 tarihli ve 20390 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Serbest Muhasebeci, Serbest Muhasebeci Mali Müşavir ve Yeminli Mali Müşavir Ücretlerinin Esasları Hakkında Yönetmelik hükümleri uyarınca hazırlanan ve 2022 yılında Mali Müşavirlerce uygulanan asgari ücret tarifesinin acilen güncellenmesi gerekmektedir.

Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanan verilere göre Aralık 2021 Tüketici Fiyat Endeksi, bir önceki yılın aynı ayına göre %36,08, Mayıs 2022 döneminde ise Aralık 2020 dönemine göre %84,58 artış göstermiştir.

Bu durumda tarifemize yansıtılması gerekli enflasyon farkı, yılbaşında yapılan %25 ‘lik artış düşüldükten sonra (%84,58 - %25=) %59,58 olarak hesaplanmıştır.

 Asgari ücret tarifemizin %60 oranında artırılarak acilen güncellenmesinin hayati bir gereklilik olduğu Muğla Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odası ile diğer illerdeki odalarımız tarafında da üst birliğimiz TÜRMOB’a bildirilmiştir.

Bunun üzerine  üst birliğimiz TÜRMOB Yönetim Kurulu,10 Haziran 2022 tarihli toplantısında aldığı kararla, Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik ve Yeminli Mali Müşavirlik Asgari Ücret Tarifesinin %60 oranında artırılarak, enflasyon farkının tarifeye yansıtılmasını T.C. Hazine ve Maliye Bakanlığı’ndan talep etmiştir.

Ancak bu gün açıklanan Haziran 2022 dönemi Tüketici Fiyat Endeksi %93,72 artarak hesaplarımızı yeniden yapmamıza neden olmuştur.

Bu durumda tarifemize yansıtılması gerekli enflasyon farkı, yılbaşında yapılan %25 ‘lik artış düşüldükten sonra (%93,72 - %25=) %68,72 olarak hesaplanmıştır.

Yüksek enflasyondan kaynaklı kayıpları telafi edecek şekilde tarifedeki ücretlere %68,72 oranındaki enflasyon farkının yansıtılması, hizmetlerimizin devam edebilmesi için hayati bir zorunluluk haline gelmiştir.

T.C. Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın sesimizi duymasını ve Enflasyon farkının yansıtıldığı yeni tarifeyi Resmi Gazete’de acilen yayınlamasını talep ediyoruz.

 

GERÇEK BİR MALİ TATİL İSTİYORUZ

5604 sayılı Mali Tatil İhdas Edilmesi Hakkında Kanun, 28/03/2007 tarihli ve 26476 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak aynı gün itibariyle yürürlüğe girmiştir.

Bu yıl 1 Temmuz 2022 Cuma günü başlamış olan Mali Tatil 20 Temmuz 2022 Çarşamba günü sona erecektir.

Türk Dil Kurumu sözlüklerinde, tatil kelimesinin anlamını;

1-) “Kanun gereğince çalışmaya ara verileceği belirtilen süre, dinlenme”

2-) “Eğlenmek, dinlenmek amacıyla çalışmadan geçirilen süre” olarak tanımlamaktadır.

Oysa yasada geçen Mali Tatil’in sözlük anlamıyla dahi yakından uzaktan bir ilgisi yoktur.

Mali Tatilin denk geldiği Temmuz ayının, bizler için beyan ve bildirgelerin verilme süreleri açısından yılın diğer aylarına göre hiçbir farkı yoktur.

Tamamen işlevsiz ve gerçekten uzak bu tatil uygulaması yasa metninden başka bir şey ifade etmemektedir.

Ekonomik koşullar ve ağır iş yükü meslektaşlarımızı her geçen gün daha da yormakta ve ezmektedir. Yılda bir ay çalışmaya ara verip dinlenme isteğimiz son derece makul ve insani bir istektir.

Hepsinden önemlisi 1-20 Temmuz tarihleri arasındaki süre içinde meslektaşlarımızın çalışmaya ara vermeleri ve iş stresi yaşamadan endişesiz ve huzurlu bir tatil geçirmeleri, işlerini daha sağlıklı yapmaları anlamına gelecektir.

Bunu sağlayabilmenin yolu, Temmuz ayında verilmesi gereken beyan ve bildirgelerin bir sonraki ayda yani Ağustos ayında verilecek beyan ve bildirgeler ile birleştirilerek sorunsuz bir şekilde verilmesinden geçmektedir.

Mali Müşavirler Ülke ekonomisinin gelişmesinde, Devletin vergi gelirlerinin toplanmasında ,her alandaki dijital dönüşümün sağlanmasında ve mali politikaların tabana yayılmasında en önemli ve en ağır görevleri yerine getirmek için yoğun bir tempoda çalışmakta ve katkı sunmaktadır.

Omuzlarımızdaki yükün ağırlığının ve sorumluluğumuzun farkındayız.

Çalışma şartlarımızın ağırlığı ve normal iş yükünün yanında sırtımıza yüklenen angaryalar nedeniyle gece gündüz demeden hatta hafta sonlarında dahi çalışmaktayız

Bu nedenle Mali Müşavirlerin tamamen insani bir hak olan mali tatil’e gerçek anlamda kavuşabilmeleri son derece önemlidir. Bu konudaki yasal düzenlemelerin takipçisi olacağımız unutulmamalıdır.

Mali Müşavirlik mesleğinin hizmet sunduğu alan sürekli bir değişim ve gelişim içersindedir, meslektaşlarımız bu değişim ve gelişim sürecini mesleki, teknik, sosyal ve kültürel konularda eğitimler alarak aşmaya çalışmaktadırlar.

Mali Müşavirler üstlendikleri görevlerini yerine getirirken ailelerini ve kendilerini ihmal edebilmektedirler. Bunun sonucunda yoğun bir stres yaşamakta, hem beden hemde zihin sağlıkları açısında tehlikeli bir sarmalın içerisine girmekte, masa başında hayatlarını kaybetmektedirler. Bu nedenle sözde değil özde Mali Tatil istiyoruz.

Muğla’dan yetkililere, paydaşlarımıza ve Türkiye’ye sesleniyorum,

-İşlevsiz Mali Tatil İstemiyoruz

-Çarkların Dönmesi İçin Gerçek Mali Tatil Şart

-Mali Tatil’de Bildirge ve Beyan Verilmemeli

-Mali Tatil Varsa Bizde Varız

-Sözde Değil Özde Tatil

-Tatil Anayasal Bir Haktır

-Tatil Temel Bir Haktır

-Tatil İnsani Bir İstektir

Biz Mali Müşavirler her türlü ağır şart içinde, Ülkemizin kalkınmasına ve gelişmesine

katkı sağlamak için var gücümüzle çalıştık, bundan sonrada çalışmaya devam edeceğiz.

Ancak bu çalışmalarımızın sağlıklı bir şekilde devam edebilmesi için GERÇEK BİR “MALİ TATİL” uygulamasının ACİLEN hayata geçmesi gerekmektedir. Gerçek Mali Tatil Hakkımızdır.

Saygılarımla..”

 

HABERE AİT RESİMLER

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Site en altı
yukarı çık
siteacilis