Muğla SMMMO Başkanı Servet Evran “VERGİDE AYRIMCILIK KABUL EDİLEMEZ”

Muğla Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası Yönetim Kurulu Başkanı Servet Evran, yayınladıkları bir basın açıklamasıyla, çeşitli konulardaki görüş ve taleplerini duyurdu.

Muğla SMMMO Başkanı Servet Evran  “VERGİDE AYRIMCILIK KABUL EDİLEMEZ”

Evran’ın açıklaması şöyle:

“Devletin vergi gelirlerinin toplanmasında,her alandaki dijital dönüşümün sağlanmasında ve mali politikaların tabana yayılmasında en önemli ve en ağır görevleri  yerine  getiren  mali  müşavirlerin  yıllardır  dile  getirdikleri talepleri,mesleki çıkar elde etme talebi asla değildir.

Talebimiz ülkemizde muhasebe mesleğinin yapılabilir olması ve tüm toplum kesimlerinin bundan katma değer elde etmesidir.

Taleplerimiz;

Ölüm, doğum, hastalık  gibi durumlarda  beyanname  göndermek zorunda kalmamamız için mücbir sebep halinin Mali Müşavirler içinde geçerli olmasını sağlayacak yasal düzenlemenin bir an önce yapılması gerekmektedir. 

Dinlenebilmek,eşlerimize,çocuklarımıza vakit  ayırabilmek  için  mali  tatilin, gerçekçi ve yaşanabilir bir şekle kavuşturulması gerekmektedir.

Meslek Mensuplarımızın beyanname  ve  finansal  tablo imzalamaktan doğan sorumlulukları yeniden düzenlenmelidir.

Kamu  Kurumlarınca  istenen bilgi,beyan ve formların sayısı oldukça artmıştır.Tüm verilerin bir data merkezinde toplanması ve ilgili kurumların bu merkezden bilgi alması sağlanmalıdır.

Düzeltmeamaçlı  verilen  beyan  ve  bildirimlerde  ceza  uygulamasından vazgeçilmelidir.

Dördüncü dönem geçicivergi beyanı kaldırılmalıdır.

MeslekiSorumluluk Sigortası Primleri gider yazılabilmelidir.

Arabulucunun temel görevi, bir takım müzakere teknikleri kullanarak tarafları masada tutmak ve kendi çözümlerini kendilerinin bulmalarını sağlamak, ortaya çıkan sonucu ise icra edilebilir bir şekilde zapta bağlamaktan ibarettir. Nitekim mukayeseli hukukta da mali müşavirlerin arabulucu olabileceği kabul edilmiştir.

İş uyuşmazlıklarından sonra ticari uyuşmazlıklarda da arabuluculuğun dava şartı olarak getirildiği gözetilir ise,bu konuda son derece deneyimli olan mali müşavirler ve yeminli mali müşavirlerin de arabuluculuk yapmasının,müessesenin ruhuna daha uygun düşeceği ve bu yolla ihtilaflarınçözümüne katkı sağlayacağı açıktır.

Muhasebe,ticari,malive hukuki konularda uzman ve mesleğinde deneyimli olan meslek mensuplarımıza arabulucu olabilme ve arabuluculuk yapabilme hakkı ivedilikle verilmelidir.

15/7/1950tarihli ve 5682 sayılı Pasaport Kanunu'nun 14 üncü maddesinin metninde hak sahibi olarak sayılanların arasında, serbest muhasebeci mali müşavirlerin ve yeminli mali müşavirlerin bulunmaması büyük bir adaletsizliğe neden olmaktadır.

Zira; 3568 sayılı Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik ve Yeminli Mali Müşavirlik Kanunu’nun 11 inci maddesinde yeminli mali müşavirlik mesleğinin, genel gerekçesinde ise serbest muhasebeci mali müşavirlik mesleğinin bir kamu hizmeti olduğu açıkça belirtilmektedir.Kaldı ki, küreselleşen dünyada iş ilişkileri karmaşık bir hal almış,ihracatlar ve yabancı yatırımlar nedeniyle birçok meslek mensubu sıklıkla yurtdışına seyahat etmek zorunda kalmıştır.Bu nedenledir ki meslek mensuplarımızın Yeşil Pasaport alabilme isteği, haklı bir talep ve beklentidir.

Vergide ayrımcılık kabul edilemez;

2  Ekim  2019  tarihinde  Resmi  Gazetede  yayınlanan  1594  sayılıCumhurbaşkanlığı Kararı ile bazı avukatlık faaliyetlerinde katma değer vergisi oranları yüzde 18’den yüzde 8’e düşürüldü.Bu Kararilevergilendirmede adalet ve eşitlik ilkesi bozulmuştur.Serbest meslek erbapları yüzde18 oranında KDV öderken bazı avukatlık faaliyetlerinde bu oranın düşürülmesi vergi sistemini bozmaktadır.

Vergilendirmede adaletin temel  ilkelerinin bozulması,vergiye gönüllü uyumun ortadan kalkmasına sebebiyet verir.

Serbest meslek gelirleri üzerindeki vergi yükü sadece avukatlarındeğil tümserbestmeslek  erbabının sorunudur.

Yüksek KDV oranısorununun çözülmesi gerektiği konusunda hemen hemen tüm serbest meslek erbapları hemfikirdir. Dolayısıyla bir düzenleme yapılacaksa bu düzenleme tüm serbest meslek faaliyetlerini kapsamalıdır.

KDV’nin indirilmesi,kayıtdışının önlenmesinde önemli bir araç olacaktır. Kayıtdışının önlenmesiiçin KDV indirimlerini olumlu bulmaktayız.

Ayrıca,KDV’nin serbest meslek hizmetlerinde mutlaka, tahakkuk esasındantahsilat esasına bağlanması gerekmektedir.

Yıllardır dile getirdiğimiz ve yukarıda yinelediğimiz tüm bu sorunlarımızın bir an önce  çözüme kavuşturulması talebimiz ve beklentimizdir.

Bilinmelidir ki, tüm kurum ve kuruluşlarımızla karşılıklı anlayışve işbirliği içerisinde yürüteceğimiz çalışmalarda elde edeceğimiz her başarı ülke ekonomimizin kalkınmasına ve gelişmesine katkı sağlayacaktır.”

 

 

Editör: Gülçin Erşen
Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Site en altı
yukarı çık