Oda mezarın kapısına ulaşıldı… Heyecan başladı…

​​​​​​​Milas’ta çiftçinin tarla sürerken traktörüne takılan oda mezarın kapısı bulundu. Arkeologlar ve kazı ekibi oda buldukları oda mezarın kapısından içeri girmek için çalışmaları hızlandırdı, oda mezarı duyan bölgeye akın edince jandarma geniş güvenlik önlemleri almaya başladı.

Oda mezarın kapısına ulaşıldı… Heyecan başladı…
  • 11 October 2022, Tuesday 16:30

Milas’a bağlı Meşelik Köyü’nde Fatma Özyiğit ile kardeşi Ahmet Karabacak’ın üç gün önce traktör ile tarlayı sürerken buldukları Erken Helenistik Dönem’e ait oda mezarı günışığına çıkarma çalışmaları devam ediyor.

ODA MEZARIN KAPISI BULUNDU

Milas Müze Müdürlüğü arkeologları ve işçilerinin denetiminde devam eden kazı ve kurtarma çalışmalarında bugün oda mezarın aranan kapısına ulaşıldı. Oda mezarın içerisine girmek için bulunan kapının 2.30 metre derinlikte bulunmasının ardından çalışmalar hızlandırıldı. Kapının üzerinde bulunan mermer sütuna ulaşıldığı ve kapının en az 2,5 metre derinlikte bulunduğu belirtildi. Kapının açılarak oda mezara girilmesi için çalışmaların devam ettiği belirtildi.

JANDARMA ÖNLEM ALMAYA BAŞLADI

Oda mezarın bulunmasının ardından bölgeye onlarca kişinin akın ederek çalışmaları yakından izlemesi üzerine jandarma ve müze müdürlüğü yetkilileri bölgede 24 saat nöbet tutmaya başladı. Oda mezarın bulunduğu bölge şeritle belirlenerek vatandaşların içeri girmemesi gerektiği açıklandı.

KAFATASI VE ÖLÜYE AİT EŞYALAR VAR

Bölgede her hangi bir antik kent olmaması ve tarlanın ortasında çıkan oda mezarın arkeologları ve bölgedeki vatandaşları hayrete düşürdüğü görüldü. Arsa sahibi Ahmet Karabacak kazı kurtarma çalışmalarına kazma kürek ile destek verirken ablası Fatma Özyiğit ise kazı çalışmalarını dikkatle inceledi. Özyiğit yaptığı açıklamada “Ben 60 yaşındayım bugüne kadar bu köyde ve civarında böyle bir şey görmedim. Tarlamızı sürerken binlerce yıllık oda mezara rastlayınca bizde şok olduk. Şu anda kazı çalışmaları devam ediyor, mezarın içerisine bir delikten bakıldığında kafatası, kemikler ve ölen kişiye ait bazı eşyalar görüldüğü söylendi. Şu anda oda mezarın bulunan kapısında içeri girmek için açma çalışmaları yapıyor, kapının açılacak hale gelmesinin en az üç dört gün daha süreceği söylendi. Bizde işimizi gücümüzü bıraktık heyecanla bekliyoruz” diye konuştu.

Arkeologlar ve kazı ekibinin yüzeyden 3 metre derinlikte oda mezarın kapısını tamamen açabilmek için çalışmayı sürdürdükleri belirtildi.

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Site en altı
yukarı çık