Okul güvenliği toplantısında kantinler ele alındı…

2018-2019 Eğitim-Öğretim Yılı’nın başlamasıyla Milas Kaymakamı Eren Arslan başkanlığında her ay düzenlenen ‘Güvenli okul’ toplantılarının Şubat ayı toplantısında bu kez, okullardaki mevcut kantinlerin durumu ele alındı. İş Güvenliği Uzmanı Hasan Onur tarafından yapılan sunumda, ne yazık ki kantinlerimizin mevcut hallerinin pek iç açıcı olmadığı gözler önüne serildi.

Okul güvenliği toplantısında kantinler ele alındı…
  • 07 February 2019, Thursday 11:33

Milas Halk Eğitimi Merkezi Toplantı Salonu’nda gerçekleşen ‘Güvenli Okul’ toplantısına; Milas Kaymakamı Eren Arlan, İlçe Jandarma Komutanı Yarbay Hayrettin Fidan, İlçe Emniyet Müdürü Turgay Ava, İlçe Milli Eğitim Müdürü İsa Bal, İlçe Halk Eğitimi Merkezi Müdürü Tunahan Bayram, Rehberlik Araştırma Merkezi (RAM) Müdürü Yavuz Yıldırım, ilçe milli eğitim şube müdürleri ve ilçe genelindeki okulların müdürleri katıldı.

Sinevizyon gösterimi eşliğinde ‘Güvenli Okul Nasıl Olmalı?’, ‘Okul Kantinlerinde Alınması Gereken Güvenlik Önlemleri?’ gibi konuları ele alan ve 2 binden fazla öğrenci, öğretmen-veli ve kantin işletmecisi ile yapılan bir anketin sonuçlarını aktaran İş Güvenliği Uzmanı Hasan Onur, ilçemiz genelindeki sorunlu görülen bazı okul binalarının fiziki durumu, bahçesi ve çevresi ile ilgili bilgiler aktardıktan sonra, Şubat ayı toplantısının ana gündemi olan okul kantinleriyle ilgili sunuma geçti.

Özellikle tost-döner veya ızgara türü yiyeceklerin bulunduğu kantinlerde; yangına karşı alınması gereken önlemler başta olmak üzere, hijyen açısından da alınması gereken birçok önlemin alınmadığını ya da eksik alındığını belirten İş Güvenliği Uzmanı Hasan Onur; “Oysa bu tedbirler yasal zorunluluktan öte insani olarak alınması gereken önlemlerdir. İnsan sağlığının her şeyin üzerinde olduğunu söylemek yetmez, eylemlerimizle, davranışlarımızla ve kendi sorumluluk alanımızdaki alacağımız tedbirlerle de bunu göstermemiz gerekir. Çünkü meydana gelebilecek bir olumsuz durumdan işveren olarak doğrudan okul müdürü ve kantin işletmecisi sorumlu tutulacaktır.

Okullarımızdaki kantinlerde LPG ile veya elektrikle çalışan birçok alet var. İş güvenliği açısından bu aletlerin nasıl montaj yapılacağı, nasıl kullanılması gerektiği belirtilmekle birlikte uygulamada bu kurullara pek uyulmadığını, yaptığımız denetimlerde görüyoruz. Oysa orada çalışan insan var… Oraya öğrenciler, öğretmenler girip-çıkıyor. Alınacak tedbirler her şeyden önce insan sağlığı açısından önemlidir. Önümüzdeki yıldan itibaren üzerinde ‘Okul Gıdası’ logosu bulunmayan hiçbir ürün, kantinlerde satılamayacak.

Biz, yaptığımız denetimlerle ilgili raporları hazırlayıp, İlçe Milli Eğitim Müdürlüğümüz aracılığıyla Kaymakamlığımıza ve ilgili makamlara gönderiyoruz. Bizler yılda en fazla birkaç kez okula gelip denetim yapabiliriz ancak her okulda ‘Denetçi’ olarak görevlendirilmiş öğretmenlerimiz var. Bu denetçi öğretmenlerimize daha fazla sorumluluk düşüyor” dedi.

Anketken çıkan ilginç sonuçlar…

Geçtiğimiz günlerde 2 binden fazla öğrenci-öğretmen-veli ve kantin işletmecisi ile bir anket çalışması yapıldığını belirten İş Güvenliği Uzmanı Hasan Onur; “21 soru yönelttiğimiz ankette çok farklı cevaplarla karşılaştık. Öğrenciler kantinde satılan ürünlerin pahalı olduğunu ileri sürerken, kantin işletmecileri de kendilerinin ticari bir iş yaptığını ve bu nedenle kendilerine daha farklı bir yaklaşımda bulunulmasını istiyor.

2 veya daha fazla çocuk sahibi ailelerin, çocuklarına verdiği okul harçlığı miktarı, çocuk sayısına göre değişirken, yüzde 20’ye yakın bir öğrenci grubu ise hiç okul harçlığı almadığını söylemiş. Bunu, yaklaşık 24 bin öğrenciye orantıladığınızda çok ciddi bir sayı ile karşılaşırsınız.

Yine ankete katılan velilerin büyük bir bölümü, sadece para verdiğini, çocuklarının okulda ne yediğiyle ilgilenmediğini belirtmiş” diyerek, anket sonuçlarına dair bilgileri paylaştı.

Kaymakam Arslan; “sağlıklı beslenme aynı zamanda bir güvenlik sorunudur”

Sunumun ardından kürsüye gelen Milas Kaymakamı Eren Arslan ise, özellikle ‘denetçi’ olarak görevlendirilen öğretmenlerin çapraz bir şekilde görevlendirilerek, her öğretmenin farklı bir okulda denetçi olması gerektiğini söyledi. Kaymakam Arslan şöyle devam etti:

“Öncelikle dün başlayan 2018-2019 Eğitim-Öğretim Yılı ikinci döneminin hayırlı-uğurlu olmasını diliyorum. Kazasız-belasız-başarılı bir eğitim-öğretim dönemi olmasını temenni ediyorum.

Bugün ne yazık ki üzücü bir haber aldım. Dr. Mete Ersoy Lisesi’nde okuyan bir öğrencimiz, 15 tatilde gribal bir enfeksiyon nedeniyle tedavi görmeye başlamış ancak ağır tablo neticesinde hayatını kaybetti. Evladımıza Allah’tan rahmet, ailesine ve eğitim camiasına başsağlığı diliyorum.

Her ay okul güvenliği anlamında toplantı düzenliyor ve özellikle bir konuyu ele alıyoruz. Bu ayki toplantıda ise kantinlerin deyim yerindeyse fotoğrafının önümüze konulması oldu. Gıda güvenliği sadece bizde değil, tüm dünyada en önemli konu ve bırakın okulları, hayatın her alanında çok önemli bir konu haline gelmiştir. Belki gelecekte bugün kullanılan silahlar kadar, bir ülkenin diğer bir ülkeye üstünlük sağlaması anlamında hem sağlıklı gıda, sağlıklı gıdaya ulaşılabilmesi önemli olacaktır.

Bu anlamda bizler de, eğitim verdiğimiz, geleceğe hazırladığımız çocuklarımızı; her şeyin düzenli ve sağlıklı, hijyenik kurallar içerisinde olması gerektiğini düşündüğümüz okullarımızdaki kantinlerimizde sağlıksız gıdalara, sağlıksız beslenmeye maruz bırakamayız. Bu nedenle hepimizin sorumluluğu vardır. Elbette en yakınında, o okulun idarecileri ve öğretmenleri olmak üzere, velilerimiz başta olmak üzere hepimizin üzerine düşen sorumluluklar vardır.

Bugün çocuklarımızın hali ortada! Şöyle bir dışarı çıkıp dikkatli ve farklı bir gözle baktığımızda yaşına göre uygun davranışlar sergilemeyen, kilo almış, hantal, bazen de çok hareketli çocuklarımızı görüyoruz. Bunda, yüzde yüz tükettiği gıdaların etkisinin olduğunu sadece bizler değil, bilim adamları da söylüyor. Yani biz geleceğimizi bu çocuklara emanet ediyor, geleceğimizi bu yavrularımızla inşa edeceksek öncelikle sağlıklı olmalarını sağlamalıyız. Sağlıksız bir bünyeden, sağlıklı bir birey ve toplumun ortaya çıkması mümkün değil. Bu nedenle sağlıklı beslenme çok önemli ve bu konu bir güvenlik sorunudur. Bu gözle bakmamız lazım.

Denetimleri de okul içerisinden birinin yapması yerine, bir formatla (a) okulunun denetçisini (b) okuluna görevlendirmek şeklinde, yani çapraz ve birbirinden alakasız bir görevlendirme ile yapmak gerekiyor. Az önceki sunumda Hasan Bey’in söylediği gibi artık kantinci bir süre sonra o okulda vazgeçilmez bir personel gibi görülmeye başlanıyor. Bu kötü bir şey değil, hatta güven de telkin eder ama ister istemez yerelleşmeye, körleşmeye, insini bir zafiyetle etkin bir denetimin olmasını engelleyebilir. Bu sonucu gidermek için de dışarıdan birinin o okulu denetlemesinde yarar var.

Yine her toplantıda söylediğimiz gibi taşımalı eğitimde çocuklarımızın güvenli bir şekilde seyahat etmelerini sağlayacak etkin denetimleri, kontrolleri aksatmadan yapmanızı bir kez daha hatırlatıyor ve bekliyorum.”

Editör: Adem KANKAYNAR
Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Site en altı
yukarı çık