Önce ihale, sonra ÇED kararı !..

28 Aralık’ta İhalesi yapılan TOKİ konutlarının arazisi için ÇED gerekli değildir kararı yeni verildi..

Önce ihale, sonra ÇED kararı !..

TOKİ’nin Milas ilçesinde ormanlık alanda yapmayı planladığı konut ile altyapı ve çevre düzenlenmesi projesi için çevresel etki değerlendirme (ÇED) süreci sonuçlandı. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, ÇED gerekli değil kararı verdi.

Toplu Konut İdaresi Başkanlığı tarafınca, Muğla’nın Milas İlçesi İsmetpaşa Mahallesi Mevkiinde 260/1269, Ada/Parsel sınırları içerisinde 546 Adet Konut, 4 Kapıcı Dairesi İnşaatı ile Altyapı ve Çevre Düzenlenmesi projesinin yapılması planlanıyor.

Proje kapsamında 27 adet blok, 2+1’den 3+1’e değişen 546 adet konut, 4 adet kapıcı dairesi, inşaatı ve çevre düzenlenmesi yapılacaktı.

Proje alanı 1/100.000 ölçekli Çevre Düzeni Planı’nda “Kentsel Yerleşik Alan” ve “Orman Alanları” sınırları içerisinde bulunuyor. ÇED alanı 79 bin 432,57 metrekare olarak belirlendi.

TOKİ, ÇED dosyasında ormanlık alanda yapılacak projeyle ilgili, "Proje alanı bulunduğu yer itibariyle, ana yollar yakınında olup, ulaşıma uygun bir noktadadır. Bu nedenle proje sahasının seçimi konut yerleşimi açısından oldukça doğru bir yerdedir. Ayrıca proje alanının, imar durumu ve konut projesinin yapılacağı arazinin bulunduğu yerin çevresel etkilerden az etkilenecek bir konumda olması yer seçiminde etkili olmuştur" iddiasında bulundu.

ÇED Gerekli Değildir Kararını takiben, projenin uygulanmasına başlanmadan önce İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nden gerekli izinlerin alınacağı, alınmadan faaliyete başlanılmayacağı, proje alanında ağaçların kesilmesi durumunda ilgili Orman Bölge Müdürlüklerinden uygun görüş ve izinler alınacağı ifadelerine yer verildi.

Fakat işin en ilginç yanı, TOKİ bu 546 konut için 28 Aralık 2022 tarihinde ihaleye çıktı. İhaleyi kimin aldığı henüz bilinmiyor. Fakat, konutların yapılacağı arazinin önemli bir bölümünün orman sınırları içinde olduğu bilindiğine göre, ÇED süreci tamamlanmadan nasıl ihaleye çıkıldı? Önce konutların oturacağı arazinin bütün işlerinin tamamlanması gerekmiyor mu? Bu işlemler tamamlanmadan konutların yapımı için ihale nasıl yapılabildi? Ya arazi olayı çözülemeseydi, bu ihale ne olacaktı?

Konuyla ilgili 14 Aralık tarihli ÖNDER Gazetesi’nde yayınlanan ve Milletvekili Yavuz Demir’in verdiği bilgilerle oluşturulan haberimize göre, “İhale tarihinden itibaren 10 gün içinde yer teslimi yapılacak ve yüklenici firmanın 500 işgününde 546 konutu, altyapı ve çevre düzenlemesi işiyle bitirmesi beklenecek” deniyor. Yani 28 aralık’taki ihale sonrası yer tesliminin yapılıp, inşaat sürecinin başlamış olması gerekiyor.

Ancak bu gün 11 Mayıs 2023 ve yaklaşık 4,5 ay geçmiş (135 iş günü). Ama daha yeni ÇED gerekli değildir kararı verilmiş. Buna itiraz olabilir ve süreç de uzayabilir. Ve bizim bildiğimiz kadarıyla, henüz kazma bile vurulmuş değil!..

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Site en altı
yukarı çık