Image Slider
Fevzi Topuz
Mehmet Cayirli
Durmus Ozdemir
Ahmet Aras

OTİZME ‘MAVİ’ IŞIK YAK…

Her yıl Nisan ayının ilk haftasında çeşitli etkinliklerle dikkat çekilmeye çalışılan Otizm Farkındalık Günü, 2009 yılından bu yana ülkemizde ‘Otizme Mavi Işık Yak’ adlı kampanya ile toplumda farkındalık yaratılmaya çalışılıyor. Tüm dünyada çeşitli etkinliklerle geçecek olan 2 Nisan Dünya Otizm Farkındalık Günü’nde, ilçemize bağlı Menteş Mahallesi’nde eğitim faaliyetlerini sürdüren Remzi Ozan-Mehmet Kadıoğlu Özel Eğitim Uygulama Okulu tarafından Özel Özge Koleji’nde bir etkinlik düzenlendi.

OTİZME ‘MAVİ’ IŞIK YAK…

Milas Kaymakamı Eren Arslan, Remzi Ozan-Mehmet Kadıoğlu Özel Eğitim Uygulama Okulu Müdürü Muhammet Mercan, okulda görev yapan öğretmenler ve öğrenciler, kendi okullarından, etkinliğin yapılacağı Özel Özge Koleji’ne kadar yürüyerek geldiler.

2 Nisan Dünya Otizm Farkındalık Günü için düzenlenen etkinliğe; Milas Kaymakamı Eren Arslan, İlçe Milli Eğitim Müdürü İsa Bal, Rehberlik Araştırma Merkezi (RAM) Müdürü Yavuz Yıldırım, Özel Özge Koleji Kurucusu Melda Haktanır, bazı okulların müdür ve öğretmenlerinin yanı sıra, etkinliğin evsahibi Remzi Ozan-Mehmet Kadıoğlu Özel Eğitim Uygulama Okulu Müdürü Muhammet Mercan, okulda görev yapan öğretmenler ve öğrencilerin katıldığı etkinlik, saygı duruşu ve İstiklâl Marşımızın okunmasıyla başladı.

Etkinliğin açılış konuşmasını yapan Remzi Ozan-Mehmet Kadıoğlu Özel Eğitim Uygulama Okulu Müdürü Muhammet Mercan, çok yakın bir dostunun otizmli çocuğu ile yaşananları anlatarak başladı ve şöyle devam etti:

“Aslında işin özünde sevgi yatıyor. Bu aile dostlarımız neredeyse günün büyük bir bölümünü çocuklarıyla geçiriyorlar. Ona sevgi ile yaklaşımları, her türlü fırsatı değerlendirerek çocuklarına özel eğitim aldırmaları, bu konuda ne kadar duyarlı olduklarını gösteriyor. Buradan yola çıkarak diyorum ki, otizm bir hastalık değildir. Özel eğitim gerektiren, toplumdan beklenen farkındalığın oluşmasıyla bu özel bireylerimizin de toplumsal yaşamda bizlerin bir parçası olduğunu göreceğiz. Sevgi ile yaklaştığımızda her sorunu aşacağımızdan eminim.”

Okul müdürünün konuşmasının ardından Remzi Ozan-Mehmet Kadıoğlu Özel Eğitim Uygulama Okulu Müzik öğretmenleri ve öğrenciler tarafından sunulan müzik dinletisi, tüm katılımcılardan büyük alkış aldı. Seslendirilen hareketli türkülere salondaki protokol ve diğer katılımcılar eşlik ederken, müzik dinletisinin ardından Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Tiyatro Topluluğu, etkinliğin evsahibi Remzi Ozan-Mehmet Kadıoğlu Özel Eğitim Uygulama Okulu öğrencileriyle birlikte bir tiyatro oyunu sergiledi.

Etkinliğin sonunda Milas Kaymakamı Eren Arslan, İlçe Milli Eğitim Müdürü İsa Bal, Rehberlik Araştırma Merkezi (RAM) Müdürü Yavuz Yıldırım, Özel Özge Koleji Kurucusu Melda Haktanır sahneye çıkarak, tiyatro oyununda rol alan gençlere, okulun atölyesinde özel bireyler tarafından yapılan çeşitli hediyeleri takdim ettiler.

2 Nisan Dünya Otizm Farkındalık Günü etkinliği, günün anısına çekilen fotoğrafla son buldu.

SÜREKLİ EĞİTİMİN ÖNEMİ…

2 Nisan Dünya Otizm Farkındalık Günü etkinliği sırasında Otizmin bir hastalık olmadığına dikkat çekilerek; “Doğuştan gelen ve genellikle yaşamın ilk üç yılında fark edilen gelişimsel bir farklılık olan otizm tanısı, 1985'te her 2 bin 500 çocuktan 1'ine konulurken, bugün her 59 çocuktan 1'i otizm riski ile dünyaya geliyor. Türkiye'de yaklaşık 1 milyon 387 bin 580 otizmli birey olduğu ve bu durumdan etkilenen 5 milyon 550 bin 320 aile ferdi bulunduğu tahmin ediliyor.

Ülkede 0-19 yaş grubu arasında 434 bin 10 otizmli çocuk ve gençten, okullaşabilen ve eğitime erişebilenlerin sayısı sadece 30 bin 50 kişi. Otizmin bilinen tek tedavisi ise erken tanı ile yoğun, sürekli özel eğitim... Bilimsel araştırmalar, erken tanı ve doğru bir eğitim alan çocukların yaklaşık yüzde 50'sinde otizmin belirtilerinin kontrol altına alınabildiğini, gelişim sağlanabildiğini, hatta bazı otizmli çocukların ergenlik yaşına geldiklerinde diğer arkadaşlarından farkı kalmadığını gösteriyor” denilerek, eğitimin önemine dikkat çekildi.

OTİZM NEDİR?

Otizm, belirtileri yaşamın ilk yıllarında ortaya çıkan ve yaşam boyu devam eden, etkileşim ve iletişim alanında belirgin gecikme ve sapmalar ve kısıtlayıcı ilgi alanları ile kendini gösteren karmaşık gelişimsel bir bozukluktur. Otizmli bireyler sosyal beceri, dil gelişimi ve davranış alanlarında bir takım sorunlar yaşayabilirler. Bu sorunlar genellikle diğer insanlarla iletişim kurmak, arkadaşlık etmek ve söylenenleri yapmakta güçlükler yaşamayı içerir. Otizmli bireyler bazı durumlarda aşırı üzgün olabilir, onu neyin etkilediğini ifade edemeyebilir ve kendilerini nasıl sakinleştireceklerini bilemeyebilirler. Deyim ya da atasözleri gibi mecaz anlam ifade eden söz öbeklerini anlamayabilirler. Ancak düzenli bir eğitim, aile, arkadaş, okul ve öğretmenlerinin desteği ile bu özelliklerle daha kolay baş etmeyi öğrenebilirler.

Editör: Adem KANKAYNAR
Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Site en altı
yukarı çık