Image Slider
Fevzi Topuz
Mehmet Cayirli
Durmus Ozdemir
Ahmet Aras

Özcan ve Tokat soruları yanıtladı

CHP Muğla Milletvekili Suat Özcan ile Milas Belediye Başkanı Muhammet Tokat, Ege Tv’de Fatma İstim’in sunduğu Gündem Özel programına konuk oldu.

Özcan ve Tokat soruları yanıtladı

Ege TV’de yayınlanan Gündem Özel programına konuk olan CHP Muğla Milletvekili Suat Özcan ve Milas Belediye Başkanı Muhammet Tokat, Koronavirüs salgınının Milas’a olan etkilerini anlattı. Alınan tedbirlerin de konuşulduğu programda, salgının büyümesine neden olan dönüm noktaları değerlendirildi.
Programda ilk konuşmayı Milas Belediye Başkanı Muhammet Tokat yaptı. Milas’ın bir geçiş bölgesi olduğunu belirten Tokat, “Milas bir geçiş bölgesi. Havalimanımız var, şehir merkezimize yakın. Muğla ve Bodrum’a geçiş güzergâhında. Aynı zamanda Türkiye’de en fazla köye sahip ilçelerimizden birisi. Limanımız, marinalarımız var. Bu nedenle yoğun hareket yaşayan bir ilçe konumundayız. Şu anda Muğla’da en fazla etkilenen 3 ilçeden birisiyiz. Bodrum, Fethiye ve Milas. Ama çalışmalar sayesinde en asgari düzeyde, en zararsız nasıl sıyrılabiliriz onun düşüncesindeyiz.” dedi.

Bir yerel yönetici olarak, yerelde ve belediye ekseninde konuya yaklaştığını belirten Tokat, “Ama biz de bir Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olarak süreci değerlendirip, izleyebiliyoruz. Biz(ülke olarak) genel olarak tedbirlerimizi zamanında uygulayamadık. Ama bizim baştan bu yana izolasyonun tam olarak sağlanması açısından, sokağa çıkma yasaklarının daha önceden uygulanması için bir talebimiz ve önerimiz vardı. Bu sadece bizim değil, Bilim Kurulu’nun da önerisiydi. Biz(ülke olarak) bu tedbirleri uygulamakta geç kaldık. Bunu uygulasak da 2’şer günlük yasak yerine bundan önce 1’er haftalık tedbir uygulayabilseydik, bu kadar yayılmasını önlemiş olurduk.” ifadelerini kullandı.

“Milas Belediye Başkanı olarak, ilçemdeki vaka sayısı ve ölüm sayısı noktasında kesin bilgilere sahip değilim” diyen Tokat, “Aynı zamanda ilçedeki bu süreci yürüten kurulların bir üyesiyim ama devletimiz nedense bilgi karartma noktasında tercih kullandı. Bu tercihin doğru bir tercih olmadığını düşünüyorum. Çünkü ilçemdeki ölüm sayısı ve vaka sayısını doğru bir şekilde paylaşırsam halkımızın belki de sosyal mesafe, izolasyon şartlarını yakalamasını sağlamış olurum. Özellikle pazaryerleri ile ilgili ciddi tedbirler uyguladık. Ciddi denetime aldık.  Tüm denetimlere rağmen bu veriler toplumla paylaşılmadığı için, belki de insanlara çok fazla gerçekle yüzleştiremediğimiz için kurallara uyduramıyorduk. Bence biz bilgileri toplumla doğru şekilde paylaşmak için yanlış tercih yaptık.” diye konuştu.

Belediyelerin yaptığı yardımların engellenmesi konusunda açıklama yapan Tokat, “Belediyeler bu noktada çok güzel işler yaptılar. Ancak şunu net olarak ifade edebilirim: Bizim merkez yöneticilerimiz, yüce devlet yöneticilerimiz, belediyelerin bu çabalarını engelleme uygulamasına kesinlikle gitmemeleri gerekiyordu. Sayısal olarak bilmiyorum ama bugün Milas’ta devletimden, yukarıdan benim vatandaşıma maske gelmedi. Ama bugün itibariyle Milas Belediyesi’nin kendi başına, ücretsiz olarak dağıttığı maske sayısı 150 bini aşmıştır. Ve biz, sürekli olarak pazaryerlerinde, kamu hizmet binalarında, odalarda muhtarlıklarda hatta evleri ziyaret ederek belediye olarak ücretsiz olarak maske, eldiven dağıtıyoruz ve bunu uzun zamandır yapıyoruz. Milas’ın tüm cadde ve sokakları sürekli dezenfekte ediliyor. Tüm köylerimizin her noktası dezenfekte ediliyor.  Hiç kimse şov peşinde değil, hiç kimse reklam peşinde değil. Bu salgın haricinde belediye başkanlığı yapmış olduğum dönemde, akşam karısıyla kavga eden beni arar, cebinde harçlığı biten vatandaş beni arardı. Ama böyle hassas bir dönemde beni vatandaşımla yüz yüze getirmek istemiyor.” şeklinde konuştu.
CHP Muğla Milletvekili Suat Özcan ise, bu dönemde bazı ilçelerde çeşitli ziyaretlerde bulunduğunu belirterek, “O sıralar olayın, yeni tedbirlerin uygulamaya konulduğu dönemdi. Bu süreçte alınan tedbirlere baktığımız zaman doğru tedbirlerdi, ama eksikler vardı. Çünkü Muğla bir turizm bölgesi. Bu şartlarda ikinci konut olarak önemli bir sayı var. Bunun için Milas, Bodrum, Marmaris, Fethiye’ye ilk panik anında insanlar buraya geldiler. Bu geliş kontrollü olabilseydi, belki sıkıntısız, paniksiz olabilirdi. Bunda da tabi ki öneriler doğruydu. İlçelere giriş-çıkışların kontrollü yapılmasıydı. Yapılan izolasyon, ilçeler kapsamında da daha erken yapılabilirdi.” dedi.
 Özcan, sözlerini şöyle sonlandırdı: “Gördüğümüz kadarıyla Muğla’da bize de çok sayısal veriler açıklanmadı, söylenmedi. Vaka sayısının az olduğu, ölüm sayısının 7’lerde, 8’lerde olduğu, gibi gibi… Biz de duyumlar üzerine gidiyoruz. Aslında tartışılacak ve gündemde olması gereken şey, Koronavirüs belirtileri olup da yaşamını kaybetmiş vatandaşlarımızın durumu. Defnedilirken Koronavirüs varmış gibi defnediliyor. Ama ölüm kayıtlara geçerken özellikle bulaşıcı deniliyor. Dolayısıyla burada bir güvensizlik var. Açıklık şeffaflık yok. Olağanüstü durumlarda açıklık olmalıdır. Büyük önder Atatürk, yaptığı her şeyi kayıt altına almış, her şeyi neden yaptığınım paylaşmış. Biz neden bugün şeffaf değiliz? Bu yüzden verileri çok iyi anlatabilseydik belki bu telaşı ve paniği yaşamazdık.”
Program, Tokat ve Özcan’ın birlik ve dayanışma ruhunun sürdürülmesi ve izolasyon çağrısıyla sona erdi.

Beğendim 1 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Site en altı
yukarı çık