​​​​​​​“PARK PARALARINI ÖDEMEYENLER İÇİN HUKUKİ İŞLEM YAPILACAK”

Muğla Büyükşehir Belediyesi tarafından 2021 yılında hayata geçirilen yol üstü geçici parklanma alanlarında 1 yıl geride kaldı. İşletici firma Sentpark, Muğla genelinde 1 yılda 2 milyon 233 bin parklanma yapıldığını belirtti, yasal olmadığı yönündeki iddiaları da kesin bir dille reddetti.  

​​​​​​​“PARK PARALARINI ÖDEMEYENLER İÇİN HUKUKİ İŞLEM YAPILACAK”

Muğla Büyükşehir Belediyesi’ne ait olan park alanlarının Ulaşım Koordinasyon Merkezi’nin (UKOME) kararı ile Sentinus İlaç San. ve Tic. A.Ş. (SENTPARK)’a kiralanmasının üzerinden 1 yıl geçti. 1 yıldır Muğla genelinde faaliyet gösteren Sentpark’ın Genel Koordinatörü Mahsun Özmen, bünyelerinde 170 personelin çalıştığını belirterek ekip adına bir açıklama yayınladı.

1 yıllık süreçte toplam 2 milyon 233 bin araç parklanmasının yaşandığını ifade eden Özmen, bu parklanmaların 1 milyon 94 bininin 15 dakika altında olduğu için ücretsiz gerçekleştirildiğini söyledi. Özmen, 15-30 dakika arasında 310 bin 454, 30-60 dakika arasında 367 bin 228 parklanma, 1-2 saat arasında 293 bin 808 parklanma, 2 saat üzerinde ise 168 bin 295 parklanma olarak kayıt altına alındığını söyledi.

ÜCRET ÖDEMEYENLER TESPİT EDİLDİ

Yol üstü park alanlarından ücret tahsil edilmesinin yasal olmadığını iddia edenlerin ücret ödemekten kaçındığını söyleyen Özmen, “Otopark yerlerinde uzun süreli park yapmalarına rağmen ücret ödemeyen sürücüler, şirket tarafından tek tek tespit edilmiş durumda. Bu sürücülerin hangi gün, hangi sokakta, kaç saat parklanma yaptıkları ve ne kadar borçları bulunduğunu gösterir fotoğraflı ve lokasyon etiketli belgeler, idari takip departmanımızda hazırlanan listelerde yer alıyor. Yaptığımız bilgilendirmelerle sürücüler parkomat ücretlerini düzenli olarak ödemeli, borcu olanlar ise tarafımıza başvurmalıdır. Önümüzdeki süreçte ödeme yapmayan  bu sürücüler hakkında 5237 Sayılı Türk Ceza Kanunu’nun 163. maddesi gereğince yasal yollara başvuracağız. Bu kişilerin parkomat ücretini ödemedikleri gibi araçlarını başka şahıslara satmış olmaları da bu borçtan kurtulmalarına yetmeyecek. Bu sebeple 2. El araç alırken mutlaka borç sorgulamasını www.sentpark.com adresinden yapmaları oldukça önemli.” dedi.

“BİZE BAŞVURUN”

İyi niyetli yaklaşımları her zaman gösterdiklerini ifade eden Özmen, “Park borcu bulunan sürücülerin tarafımıza başvurmalarını bekliyoruz. Haklarında yasal takip başlatılmadan önce borcunu ödemek için başvuran sürücülerden faiz alınmayacağı gibi ödeme şartlarında da kolaylık sağlanacak. Buna rağmen parkomatlı otopark borcunu ödememekte ısrar eden kişiler hakkında yasal süreç zaten 01 Kasım 2021 tarihinde kademeli olarak başlatılmıştı. Bu süreçte maalesef icra yoluyla alacaklarımız yasal artışlarıyla beraber Hukuk Müşavirlerimiz tarafından tahsil edilmiştir. İcra dosyasına itirazlar da olmuştur, yasal haklarımızı kullanmaktan çekinmeyeceğimizi ve araç kilitleme ve çektirme haklarımızı da artık kullanacağımızı ilan ederiz. Henüz icra takibine girmemiş alacaklarımızla ilgili, borçlular tarafımıza başvuru yapabilirler aksi halde önceki alacaklarımızı tahsil yöntemimizle bu kişilerden borçlar, yasal artışlarıyla beraber tahsil edilecektir. Borçlar yine www.sentpark.com adresinden sorgulanabildiği gibi ödeme ekranından anında yapılabilir.” diye konuştu.

“ÜCRETLİ OLMASI KAÇINILMAZ”

Yol üzeri geçici park yerlerinin şehirler ve araç sürücüleri için önemli bir ihtiyaç olduğunu savunan Özmen, “Yol üzeri geçici park yerlerinin süreli ve ücretli olması ise kaçınılmaz. Aksi takdirde bundan hem esnaf, hem de alışverişe gelen vatandaşlar olumsuz etkileniyor. Yol üzeri park yeri olarak adlandırılan parkomatlı otopark uygulamasının amacı; trafik yoğunluğunu azaltarak, yaşam kalitesini artırmak, park alışkanlıklarını düzenlemek, yanlış park durumlarının sayısını, otopark arama süreleri ile gürültü, ses ve çevre kirliliğini azaltmak, ayrıca uzun süreli park edilerek cadde ve sokakların işgal edilmesini önlemek, kısa süreli park etmek isteyen sürücülere (alışveriş vs.) daha rahat park etme imkanı sunmak, yasa dışı yollar ve yöntemler ile otopark ücretlerinin tahsil edildiği yerlerin oluşmasını önlemek, park yeri ararken kaybedilen zaman ve yakıt israfının önlenerek, genel anlamda trafik düzenini sağlamak şeklinde açıklanıyor. www.sentpark.com internet sitemizden “lokasyonlar” menümüz incelendiğinde cihazlarımızla entegre çalışan dolu/boş park alanları görülebilir ve gidilmek istenilen cadde ya da sokaktaki trafik yoğunluğu ve park yoğunluğu görülebilir. Hem park yeri bulmak kolaylaşır, hem de yakıt tasarrufu yapılabilir.” dedi.

“DAYANAKSIZ AÇIKLAMALAR…”

Özmen, sözlerini şu ifadelerle sürdürdü: “Şirketimizin yol üzeri geçici park yerlerinden ücret almasının yasal olmadığına dair yapılan dayanaksız açıklamalar da bazı sürücülerin parkomatlı otopark yerlerini gün boyu işgal etmesine neden oluyor. Bu kişiler park yerinden ayrılırken ödemeleri gereken ücreti de bu gerekçelerle ödemiyor. Oysa Büyükşehir ile iş birliği içerisinde olan SENTPARK, 5216 sayılı Büyükşehir Belediyesi Kanunu’nun 7/f maddesi ve 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu’nun 79. maddesinin kendisine verdiği yetkiye dayanarak parkomatlı otopark hizmetini veriyor. Ek olarak, Cumhurbaşkanlığı Mevzuat Bilgi Sistemi’nde yer alan 22.02.2018 tarihli 30340 sayılı Resmi Gazete’nin “4. Maddesinin Ö bendinde” yer alan “Yol üstü otoparkı yapılacak yerler ile yapımına ve işletilmesine ilişkin usul ve esaslar, büyükşehir belediyelerinde UKOME, diğer belediyelerde yerel trafik/ulaşım komisyonu kararı alınarak idarelerce belirlenir, buna göre yol üstü otopark düzenlemeleri, uygulaması ve işletmesi yapılır.” Açıklama ise işin yasallığını ortaya koymaktadır. Gelir İdaresi Başkanlığının şirketimize zimmetlediği yazar kasa pos cihazı ile hizmet veren çalışma arkadaşlarımızın tümünün parkomat görevlisi (SGK meslek kodu 9629.07) unvanıyla sigortası yapılmıştır. Ayrıca bütün çalışma arkadaşlarımız, iş sağlığı ve güvenliği eğitim sertifikası ile yasal bir şekilde hizmet vermeye devam edecektir.”

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 1

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Site en altı
yukarı çık