‘Pİ GÜNÜ’ ŞENLİK HAVASINDA KUTLANDI…

Ünlü matematik sabiti ‘’Pİ’’ sayısını tanıtmak ve matematiği öğrencilere eğlenerek öğretmeyi hedefleyen ‘Dünya Pİ Günü’ dün Atapark’ta, adeta bir şenlik havasında kutlandı. Bir yandan standları gezen öğrenciler, diğer taraftan da gün boyu devam eden canlı müzik dinleme keyfini yaşadılar.

 ‘Pİ GÜNÜ’ ŞENLİK HAVASINDA KUTLANDI…

2007 yılından bu yana ülkemizde de her yıl 14 Mart’ta kutlanan ‘Pİ GÜNÜ’, dün Atapark’ı şenlik alanına dönüştürdü. Havanın da güzel olmasını fırsat bilen yaşlı-genç herkes, bir yandan kurulan standları gezdi, diğer taraftan da Milas Anadolu Lisesi öğrencilerinden oluşan müzik grupları tarafından seslendirilen canlı müziğin keyfini yaşadı.

Pİ Günü nedeniyle dün sabah saatlerinde başlayan etkinlikte, Matematiğin önemine dikkat çekip sevdirmek, farklı aktiviteler ve öğretim materyallerinin geliştirilmesini teşvik etmek amacıyla etkinliğin düzenlendiğine vurgu yapıldı. Konuşmacılar, dünyada ilk kez 1998 yılında San Francisco Exploratorium’da ünlü bir fizikçi olan Larry Shaw tarafından kutlandığını, ülkemizde ise 2007 yılından itibaren kutlanmaya başlandığı belirtti.

Dünyanın birçok yerinde matematikçiler tarafından matematik-geometri olimpiyatları düzenlendiğini, bununla birlikte, ‘Pİ’ sayısının virgülden sonraki kısımda en çok yer alan rakamlarını ezberleme yarışmalarının yapıldığı anlatıldı.

Milas İlçe Milli Eğitim Müdür V. Türker Yurtsever, 2004 yılında düzenlenen Pi Günü’nde, “Bay Beyin” lakabıyla anılmakta olan Daniel Tammet’in, Pi sayısının virgülden sonraki kısmında yer alan 22.514 basamağını ezbere okuduğunu ve dünya tarihinde oldukça önemli bir rekora imza attığını söyledi.

Müdür V. Yurtsever, “Düzenlemiş olduğumuz ve adına Matematik Şenliği dediğimiz bu etkinlikte, ilçe merkezi ve bağlı mahallelerden ortaokul ve lise olarak toplam 33 okulumuzun projeleri seçilmiş olup, yaklaşık 80 proje 198 öğrenci tarafından sergileniyor” dedi.

Dün sabah saatlerinde başlayan etkinliğe; İlçe Milli Eğitim Şube Müdürleri Akın Coşkun ve Coşkun Demir, İlçe Sosyal Hizmetler Merkezi Müdürü Mehmet Kızılca, okul müdürleri, öğretmen ve öğrenciler katıldı. Gün boyu devam eden etkinlik için kurulan stantların ise yaklaşık 2000 öğrenci tarafından ziyaret edildiği belirtildi.

Pİ SAYISI NEDİR?

Pi sayısı,  değeri tam olarak bilinmezken genel bir ifadeyle 3 ya da 3,14 olarak kabul edilmektedir. Sürekli kullanılış tarihi 250 yıl kadar önceye dayanmaktadır.

Eski Mısır’da Rhind Papirüsü’nde ismi geçen pi sayısı, Ludolp sayısı ya da başka bir deyişle Arşimet Sabiti olarak da söz edilmektedir. Pi sayısını Babilliler 3 ya da 3,125 olarak kabul etmişlerdir. Eski medeniyetlerden Mısırlılar ise 3,1604 şeklinde sabitlemiştir. Türk matematikçisi olan Semerkandlı Gıyaseddün Cemşid El Kaşi, ilk defa 1436 senesinde Pi sayısının değerini 16 ondalığa kadar hesaplamış bir isimdir.

.

Editör: Adem KANKAYNAR
Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Site en altı
yukarı çık