Image Slider
Fevzi Topuz
Mehmet Cayirli
Durmus Ozdemir
Ahmet Aras

Piknik gibi şenlik!..

Bu sene ilk kez Milas Kaymakamlığı öncülüğünde düzenlenen, bölgemizin zengin ot çeşitleri ve bu otlardan yapılan lezzetlerin tanıtıldığı 1’nci Milas Ot Şenliği, tüm ilçe halkını Kapıkırı Mahallesi’ne taşıdı. Güneşli bir havada, eşsiz Bafa Gölü manzarası, tarihi ve kültürel varlıkların arasında düzenlenen şenlik, ilginç görüntülere sahne oldu.

Piknik gibi şenlik!..

Muğla İl Tarım ve Orman Müdürlüğü personeli Selma Erez’in sunumunu yaptığı 1’nci Milas Ot Şenliği, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. Milas Kaymakamı Eren Arslan, Milas Belediye Başkanı Muhammet Tokat, İlçe Garnizon Komutanı Albay Emel Demiryakan, İlçe Jandarma Komutanı Yarbay Hayrettin Fidan, İlçe Seçim Kurulu Başkanı Kıdemli Hâkim Özgür Yalçın, MİTSO Yönetim Kurulu Başkanı Reşit Özer, Milas Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Nurol Paskal, Milas Ziraat Odası Başkanı İsmail Atıcı, İlçe Milli Eğitim Müdürü İsa Bal, İlçe Sağlık Müdürü Dr. Ergun Kırova, İlçe Tarım ve Orman Müdürü Eşref Arslan, Milas Gençlik Merkezi Müdürü Aşkın Binbir, Kredi Yurtlar Kurumu (KYK) Müdürü Serkan Acarsoy, Milas SGK Müdürü Ömer Gülter, bazı belediye meclis üyeleri, çok sayıda mahalle muhtarı, ilçemizdeki oda ve derneklerin başkan ve yöneticileriyle binlerce Milaslının katıldığı 1’nci Milas Ot Şenliği programda, Milas Folklor Araştırma Derneği (MİFAD) Halk Oyunları ekibinin gösterisi alandaki kalabalığı şenlik havasına soktu. Gösterinin ardından yoğun alkış alan MİFAD ekibinin ardından günün açılış konuşmasını, Muğla İl Tarım ve Orman Müdür Yardımcısı Muhammed Sevinç yaptı.

Müdür yardımcısı Sevinç; “Tarım ve Orman teşkilatımızın en önemli çalışmaları içerisinde tüketiciye yeterli ve sağlıklı gıdayı ulaştırmak vardır. Bunun için de üreticilerimize modern teknikleri kullandırarak, eğitim ve bilinçlendirme çalışmalarına önem veriyoruz. İlimiz de bu anlamda çok önemli bir potansiyele sahip… İl genelinde yetiştirilen her türlü tarım çeşidi bitkisel üretim anlamında gelişmektedir.

Bitkisel yetiştiriciliğin yanında ilimizin başka bir özelliği de, doğanın bize sunmuş olduğu doğal bitkilerdir. Yüzyıllardır bu doğal bitkileri atalarımız en iyi şekilde değerlendirmiş, sofralarından eksik etmemiştir. Bu sayede hem sağlıklı beslenmişler, hem de hastalıklara karşı da doğal ilaç olarak kullanmışlar.

Bugün belki şehirlerde yaşayan insanlar bu bitkileri tanımıyor olabilir ancak kırsalda yaşayan vatandaşlarımız yaşamları boyunca bu doğal bitkilerle iç içe yaşıyor. İşte bu tür şenlikler ve etkinlikler sayesinde bizler, doğada yetişen bu çeşitli bitkileri tanıtmak ve tüketiciye sunmakla aslında bu kıymetli doğal bitkilerin de hem tanınmasını, hem de tüketilmesini sağlamış oluyoruz.

Elbette bu ürünleri tüketirken bir şeyi de unutmamak gerekiyor. Bizlere doğanın vermiş olduğu bu değerli bitkileri hunharca yani bilinçsizce tüketmenin önüne geçmek, bunların gelecek nesillere aktarılmasını ve gelecek nesillerin de bu şifalı bitkilerden yararlanmasını sağlamak. Bu anlamda bu tür şenliklerin bir başka önemi de ortaya çıkmış oluyor” diyerek, şenliğin düzenlenmesinde emeği geçenlere ve katılanlara teşekkür etti.

İl Müdür Yardımcısı Sevinç’in ardından kürsüye gelen Milas Belediye Başkanı Muhammet Tokat ise, Milas’ta doğup büyüyen ve bu kentte yaşayan biri olarak, daha da önemlisi yöresel lezzetlerin arasında en fazla otlu yemekleri seven birisi olarak bu şenlikte bir başka heyecanı yaşadığını belirterek şöyle devam etti:

“Öncelikle böylesine güzel bir havada ve ortamda sizlerle beraber olmaktan son derece mutluyum. Sevincimi herhalde yüzümden okuyorsunuzdur. Çünkü ot deyince benim bütün dünyam değişir. Bu bölgenin bir ferdi olmanın ve burada yaşamanın bizlere en fazla şansı belki de bu ot kültürüdür. Bölgemizin ot çeşitliliğini ve bu otlardan yapılan yemekleri çok seven, gerek toplamasını, gerek pişirmesini ve gerekse yemesini çok seven bir kardeşiniz olarak bu şenliğin bölgemizin ve ilçemizin tanıtımına çok önemli katkılar vereceğine yürekten inanıyorum. Böylesine önemli bir organizasyonun içerisinde bulunmaktan da son derece mutlu olduğumu belirtmek istiyorum.

Bu şenlik; çok özgün bir düşünce… Geçtiğimiz süre içerisinde ilçemizin tanıtımı ile ilgili değişik festivaller, şenlikler ve önemli organizasyonlar yapıldı. Bunu hep beraber başardık. Şimdi de ufkumuzu daha da genişletiyoruz ve özellikle bu ot festivali ile gerçekten ilçemizin tanıtımı anlamında çok önemli bir aşama kaydedeceğimizi düşünüyorum.

Turizm, jeolojik ve coğrafi avantajlarımız olsun, ekolojik tarım, bitki örtüsü, kırsal kalkınma olsun, bunların hepsi bir bölgenin potansiyeli için çok önemli kavramlardır. Bunların hepsini geliştirmek ve hayata geçirme noktasında ortak akıl ve kurumlar arası işbirliğine ihtiyacımız var, zaten bu da Milas’ta fazlasıyla var. Bu işbirliği ve ortak akıl sayesinde önemli aşamalar kaydediyoruz. Özellikle önümüzdeki süre içerisinde kırsal kalkınma alanında çok önemli gelişmeler ve atılımlar yaşayacağız. Başta belediyelerimiz olmak üzere bütün resmi ve sivil kuruluşlar, sivil toplum kuruluşları bu anlamda kenetlenip, ilçemizin ve bölgemizin daha fazla gelişmesine önemli avantajlar sağlayacak.

Belediye olarak biz görevimizin bilincindeyiz. Ortak akıl ve kurumlar arası işbirliğindeki rolümüzü gerçekten iyi biliyor ve bunun gereğini de iyi şekilde yerine getirmenin gayreti ve kavgası içerisindeyiz.

Bölgemiz, her anlamda çok avantajlı bir bölge… Bafa Gölü ve çevresi özellikle bu etkinliğe evsahipliği yapan Kapıkırı, çok potansiyelli bölgelerdir. Buraların hem yöresel olarak kendilerinin, hem de ilçemizin tanıtımı açısından bu tür organizasyonlar çok yararlı olacaktır. Bu nedenle Büyükşehir Belediyemiz ile birlikte kırsal kalkınmaya çok önem veriyoruz. Kırsalda üretip, sahilde tüketimi sağladığımız zaman zaten bölge ekonomisine de çok önemli katkılar sağlamış olacağız. Bunu sağlamak için de bu dönem önemli hedeflerimiz var. Bu noktada sadece ortak akıl ve işbirliği içerisinde olmamız değil, birlik ve kooperatiflerimizin de desteklenmesi, teşvik edilmesine önem vermeliyiz. Bu konuda da üzerimize düşeni, en iyi şekilde yerine getirmeliyiz.

Biraz sonra ilimize bağlı tüm ilçelerimizden katılan yarışmacılarımızın, yöresel lezzetleri sunacağı güzel bir yemek yarışması olacak. Gördüğüm kadarıyla güzel ve çok renkli bir etkinlikle karşı karşıyayız. Havanın da güzel olmasıyla bu alanı bir piknik havasına çeviren hemşehrilerimizin de organizasyona katkısı gerçekten çok güzel. Bu nedenle bu ortak akıl ve kurumlararası işbirliğine kaptanlık yaparak, böylesine güzel bir organizasyonu ilçemize kazandıran değerli kaymakamımıza da çok teşekkür ediyor, tüm katılımcılara hoş geldiniz diyorum.” 

Milas Belediye Başkanı Muhammet Tokat’ın ardından kürsüye gelen Milas Kaymakamı Eren Arslan ise şunları söyledi:

“Benden önce birçok konuya vurgu yapıldı. Ben de birkaç hususun altını çizmek istiyorum. Milas; doğal güzellikleri, varolan zenginlikleri ve tarihi birikimiyle gerçekten benim de hep nitelediğim şekliyle parlatılmayı bekleyen bir mücevher… Bağrında birçok antik kenti barındıran, ovalarında her türlü tarımsal üretimi yapılan, tarımın her çeşidinde varolan, turizm potansiyeli her geçen gün gelişen, aslında fark edilmese de çok önemli bir sanayi üretimi de yapılan, ülkemize katmadeğer sağlayan ama mütevazi bir şekilde bu yaptıklarını bugüne kadar sergilemeyi arzu ettiğimiz şekilde başaramamış bir mücevher…

Başta ben olmak üzere hepimize düşen; elbirliği, güçbirliği ve işbirliği içerisinde Milas’ımızın bu güzelliklerini ve potansiyelini ülke ekonomisine daha fazla katmadeğer sağlayacak şekilde kazandırmak, Milas’ımızı daha çok tanıtmak, Milas’ın ülke gündeminde daha çok iyilik, güzellik, üretimle ve sevgi ortamıyla varolmasını vurgulamak… İşte bugün biz bunun çok önemli bir adımını daha atıyoruz. Bu fikri ortaya attığımızda gerek resmi kurumlarımız, gerek sivil toplum kuruluşlarımız, gerekse gönüllüler, muhtarlarımız ‘nasıl bir katkı sunabiliriz’ diye canla-başla gayret gösterdiler. Bu gayretin neticesinde, eşsiz Bafa Gölü’nün kenarında, tarihi Kapıkırı (Herakleia Antik Kenti) güzelliğinde sizlerle bir aradayız.

Milas’ın bütün zenginlikleri içerisinde, aslında Ege’nin varolan bir kültürü olan ot kültürü, Milas’ta fazlasıyla yaşanan ve yaşatılan bir değerdir. İşte bizler bu değerin herkes tarafından bilinmesini sağlamak, bu konuda farkındalık oluşturmak, sadece tüketmek değil; korumak ve gelecek nesillere de aktarmak adına bu güzel şenliği tertipledik.

İnşallah şenliğimizin ilki gelecek yıllarda daha da güzel, daha da kurumsal bir yapıya bürünerek gelişecek ve Milas’a arzu ettiğimiz katmadeğeri sağlayacaktır.

Bu duygu ve düşüncelerle; bu güzel havayı, bu güzel ortamı, Milas’ın güzelliklerini bizlerle paylaşan, görevli ya da görevli olmayan herkesi tebrik ediyor; katkılarından ve katılımlarından dolayı teşekkür ediyorum.”

Kaymakam Arslan ve Başkan Tokat gözleme pişirip konuklara ikram etti…

Kaymakam Arslan’ın konuşmasının ardından şenlik öncesinde okullarımız arasında düzenlenen resim yarışmasında dereceye giren öğrencilere ödülleri, Kaymakam Arslan, Belediye Başkanı Tokat ve İlçe Garnizon Komutanı Albay Demiryakan tarafından verildi.

Ödül törenin ardından ise Kaymakam Arslan ve diğer protokol üyeleri, kurulan standları gezerek, sergilenen yöresel ürünler hakkında bilgi aldılar. Kaymakam Eren Arslan ve Milas Belediye Başkanı Muhammet Tokat, gözleme yapılan standlara geldiklerinde ise kendi elleriyle otlu gözlemeleri hazırlayıp pişirdiler ve konuklara ikram ettiler.

Protokol üyeleri standları dolaşırken bir yandan da Milas Anadolu Lisesi öğrencileri tarafından müzik dinletisi sunuldu.

Daha sonra, çeşitli ilçelerden gelenlerin de katıldığı bir ot yemekleri yarışması düzenlendi. Eşsiz güzellikteki yiyecekler, daha sonra jüri tarafından değerlendirildi ve katılımcılarla birlikte tüketildi. 1’nci Milas Ot Şenliği kapsamında Muğla ve ilçelerinden gelerek yemek yarışmasına katılanlar, jüri tarafından titizlikle takip edildiler ve yapılan değerlendirme sonucu; Köyceğiz ilçesinden Esin Pirci (birinci), Menteşe ilçesinden Nurhayat Bilgin (ikinci), Ula ilçesinden Fatma Armutçuoğlu (üçüncü) ve Dalaman ilçesinden Hatice Orhan (dördüncü) dereceye girerek çeşitli ödüllerle ödüllendirildiler. 

Günboyunca eşsiz Bafa Gölü manzarasında canlı müzik dinletisiyle süren 1’nci Milas Ot Şenliği’ne katılanlar gölün kenarında piknik yaparak ve bol bol fotoğraf çekerken, sahne alan yöresel sanatçılar da katılımcılara keyifli anlar yaşattı.

1’nci Milas Ot Şenliği kapsamında Muğla ve ilçelerinden gelerek yemek yarışmasına katılanlar, jüri tarafından titizlikle takip edildiler ve yapılan değerlendirme sonucu; Köyceğiz ilçesinden Esin Pirci (birinci), Menteşe ilçesinden Nurhayat Bilgin (ikinci), Ula ilçesinden Fatma Armutçuoğlu (üçüncü) ve Dalaman ilçesinden Hatice Orhan (dördüncü) dereceye girerek çeşitli ödüllerle ödüllendirildiler. 

Park sorunu günboyu devam etti

Milas Kaymakamlığı öncülüğünde bu sene ilki düzenlenen Milas Ot Şenliği’nde göze batan en önemli sorun ise yaşanan trafik sıkışıklığı ve park sorunu oldu. Jandarma ekipleri günboyu yolu açık tutmak için büyük bir çaba harcarken, şenlik alanına ulaşmak isteyen yüzlerce kadın ve çocuklar dâhil vatandaşlar, araçlarını bırakarak kilometrelerce yürümek zorunda kaldılar. Araç kuyruğu Gölyaka’ya kadar uzandı. Müthiş bir katılım isteği vardı.  Yolun dar olması ve Kapıkırı gidiş istikametine park edilen araçlar yüzünden, alandan dönmek isteyen vatandaşların kullandığı araçlar, uzun kuyruk oluştururken, şenlikte herhangi bir kazanın olmaması için İlçe Jandarma Komutanlığı’na bağlı Trafik Ekipleri, yoğun bir çaba harcadılar.

 

Editör: Adem KANKAYNAR
Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Site en altı
yukarı çık
siteacilis