"Popülizm ruh hastalığı var"

Geçen Cumartesi Metin Avdaç'ın yönettiği, Sabahattin Ali'yle ilgili "Sabah Yıldızı" adlı belgeseli seyrettim. Bodrum Heredot Kültür Merkezi'inde 15.00 ve 21.00'de gerçekleşen gösterimlerin her ikisine de yaklaşık 100'er kişi katılmış. Hep "Nitelik nicelikten önemlidir" derim ama, bu filmi seyretmemek, bence bu çevrede oturanlar için büyük kayıp.

Bir yazar ve ozan olmasının ötesinde, duruşu, yaşamı, kişiliğiyle sevdiğim Sabahattin Ali'nin yaşamından ve onu tanıyanların anlattıklarından da öğreneceğimiz çok şey var. Metin Avdaç'ın Sabahattin Ali'yi konu alan belgesel çekmesi, kendi bakış açısı hakkında ipuçları vermekle birlikte; anlatmak istediğini nesnel  ve tamamen belgelere ve tanıklara dayanarak işlemesi; inandırıcı, doyurucu, düşündürücü ve hüzünlendirici bir film ortaya çıkarmış. Çocukluğumdan beri severek dinlediğim; Sabahattin Ali'nin şiirlerinden bestelenen şarkılara ve yapım öykülerine, bestecileriyle görüşülerek yer verilmesi ayrı bir renk katmış filme...

"Benim adım Sabahhattin Ali'nin önüne geçmemeli"

İzleyici sayısının azlığını, kendisinin pek tanınmamasına bağlayan Avdaç, bu konuda şunları söyledi:
"Bodrum'da Sabahattin Ali'yle ilgili bir belgesele daha fazla ilgi beklerdim. Halkımız popülist kültürden biraz uzaklaşmalı. Yanlız ünlü birileriyle ilgili, ünlü birilerinin yaptıklarıyla ilgilenmemeli. Zaten benim adım, Sabahattin Ali'nin önüne geçmemeli."
Belgesel gösterimi sonrası, seyircilerle söyleşen Avdaç, belgeselde görüşülen ve Sabahhattin Ali'yi tanıyan kişilerden yalnızca dördünün sağ olduğunu belirtti. Metin Avdaç, böyle bir belgesel çekmenin kolay olmadığını dile getirirken, şöyle konuştu:
"Cesur olmak lazım. Bunları anlatmalıyız. Yoksa, toplum nasıl bilinçlenecek?... O bir avuç insan, Türkiye'nin bağımsızlığını, halkın özgürleşmesini istediler. Nazım da (Nazım Hikmet) arkadaşı gibi öldürülmemek için kaçtı Rusya'ya... Niye insan başkalarının özgürlüğüne sınır koyuyor?..."

"Sevmek sözcüğü yetersiz"

Belgeselde görüşülenlerden, Eğitimci Yazar Talip Apaydın, Sabahattin Ali'den sözederken; "Bir öyküsünde 'Sevmek sözcüğü yetersiz' sözünden çok etkilendim... Daha önce böyle yazan birini okumamıştım..." şeklinde konuşurken; başka bir öğrencisi, "İnsan sevmek diye bir şey var ya, onu bize öğretti" diyor. 
Bana göre; sevgi, iyilik, özgürlük, toplumun gönenmesi, halk ve Hak için çalışmak aynı kefedeyse; kötülük, sömürgecilik, faşizm, haksızlıklar karşı taraftadır. Dolayısıyla, Sabahattin Ali gibi aydınlara, sanatçılara, bilim insanlarına,  toplum önderlerine düşman olanlar, şeytanla yandaştır... 
Bodrum'dan sonra İzmir'de gösterilen Sabah Yıldızı belgeselinin, Milas'ta da gösterilmesini ve izlenmesini dilerim.

Gülçin ERŞEN - 24 Ekim 2019/ Muğla
 

HABERE AİT RESİMLER

Editör: Gülçin Erşen
Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Site en altı
yukarı çık